ΕΛΛΑΔΑ

Αντώνης Μανιτάκης: Δε θα κάνουμε ανθρωποθυσίες

αντώνης-μανιτάκης-δε-θα-κάνουμε-ανθρω-793064

Για αποχώρηση 4.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο έως το τέλος του έτους έκανε λόγο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μιλώντας στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. Ο Αντώνης Μανιτάκης τόνισε ότι από το 2011 υπήρχε στο μνημόνιο η υποχρέωση για 15.000 απολύσεις, οι οποίες θα γίνουν σταδιακά, αρχίζοντας ήδη από τους πρώτους μήνες και στη διάρκεια του 2014, θα γίνουν οι υπόλοιπες 11.000 αποχωρήσεις. «Ανά τετράμηνο, υπάρχει ένας στόχος», όπως είπε.

Ο υπουργός εξήγησε πως ενώ μέχρι σήμερα υπήρχε η εικόνα «ότι θα μπορούσαν να γίνουν αθρόες, οριζόντιες, αυθαίρετες απολύσεις», μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς, αυτό που μπήκε τώρα στο μνημόνιο είναι ότι «αυτές οι αναγκαστικές αποχωρήσεις πρέπει να προέρχονται από ορισμένες πηγές, να ακολουθούν κάποιους κανόνες και κάποιες διαδικασίες και να εξυπηρετούν κάποιο σκοπό και κυρίως να γίνονται μετά από μελέτες και από αξιολόγηση».

Προτεραιότητα για αποχώρηση έχουν αυτοί οι οποίοι είναι πειθαρχικά υπόλογοι για σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα. Ο κ. Μανιτάκης σημείωσε ότι την τελική κρίση θα την κάνουν τα αρμόδια όργανα: τα Πειθαρχικά όργανα ή το Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Εμείς σε αυτό το καινούργιο δεσμευθήκαμε ότι πρέπει ως πολιτεία να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, να συντομεύσουμε τις προθεσμίες ώστε αυτή η νοσηρή ούτως ή άλλως, κατάσταση να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, για το συμφέρον της πολιτείας, για το συμφέρον και την τιμή των δημοσίων υπαλλήλων που διασύρονται, αλλά και για το συμφέρον των ίδιων. Εάν είναι αθώοι να αθωωθούν», ανέφερε.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι επί κυβερνήσεων Παπαδήμου, όταν ήταν υπουργός Επικρατείας ο τέως αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας κ. Σταυρόπουλος, αποφασίστηκε να απαρτίζονται τα Πειθαρχικά Συμβούλια από δικαστικούς λειτουργούς, ενώ μέχρι πρότινος απαρτίζονταν κατά τα 2/3 από δημόσιους υπαλλήλους.

Η κυβέρνηση, όπως είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενεργοποίησε το θεσμό της αυτοδίκαιας αργίας προσθέτοντας δύο ακόμα αδικήματα και απ’ αυτή την ενεργοποίηση προέκυψε ότι 840 ή 890 δημόσιοι υπάλληλοι που ήτανε υπόδικοι για σοβαρά ποινικά αδικήματα έπρεπε να εμπαίσουν στο καθεστώς της αργίας και να πάρουν το 1/3 του μισθού τους. Σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους που θα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, εκτίμησε ότι θα είναι περισσότεροι από 1000.

Αναφορικά με όσους έχουν δηλώσει ψεύτικα προσόντα, ο κ. Μανιτάκης είπε ότι «υπάρχουν διοικητικές διαδικασίες, υπάρχει το σώμα των ελεγκτών, των επιθεωρητών της δημόσιας διοίκησης, υπάρχει και μια συλλογική ευθύνη των αρμοδίων αρχών και ιδίως και των υπηρεσιών προσωπικού ή διοικητικού, οι οποίες οφείλουν να ενημερώνουν τους φακέλους», συμπληρώνοντας ότι «οι διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης των προσόντων μπορούν να γίνουν οποτεδήποτε στιγμή», αλλά «δεν μπορεί να αξιολογηθεί ένας υπάλληλος με οποιαδήποτε διαδικασία». Όπως είπε «θα μετακινηθεί σύμφωνα με τα προσόντα του και ανάλογα με το εργασιακό του προφίλ και φυσικά θα πιστοποιηθεί ότι τα προσόντα του είναι εντάξει».

Ο κ. Μανιτάκης ανέφερε, ότι υπάλληλοι προς αποχώρηση, θα βρεθούν επίσης, από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων. «Δεν μπορεί η χώρα να δυσφημείται, δεν μπορεί να δυσφημούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν μπορεί ο μοναδικός λόγος συζήτησης να είναι αυτός, το πώς θα φύγουνε και τι θα γίνει με αυτούς τους οργανισμούς που εν πάση περιπτώσει είτε είναι περιττοί είτε είναι άχρηστοι και να μην συζητάμε για την ουσία της διοικητικής μεταρρύθμισης… Είμαστε αποφασισμένοι με σύστημα, με αξιολόγηση των δομών, με μελέτες σκοπιμότητος, το συντομότερο δυνατό συνολικά η κυβέρνηση, σε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους Υπουργούς, να καθορίσουμε ποιοι οργανισμοί δεν χρειάζεται να υπάρχουν».

Με μία πρόχειρη εκτίμηση, όπως σημείωσε, ο αριθμός των υπαλλήλων που θα αξιολογηθούν και όχι που θα φύγουν, από τους φορείς που είναι υπό συγχώνευση, ή υπό κατάργηση, ή υπό αξιολόγηση, από οργανισμούς, μπορεί να είναι 50.000 με 70.000.

Για το γεγονός ότι δεν ανακοίνωσε ο ίδιος την απόφαση για τις μειώσεις υπαλλήλων στο δημόσιο είπε ότι «έγινε μια συλλογική συζήτηση, δείχνει ότι υπάρχει μια συλλογική πολιτική ευθύνη και ότι εν πάση περιπτώσει αυτό σημαίνει τρικομματική κυβέρνηση…. Η διοικητική μεταρρύθμιση και η κατάργηση των οργανισμών δεν είναι υπόθεση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ούτε του Αντώνη Μανιτάκη».

Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι «όλα θα γίνουν με τις εγγυήσεις του κράτους πρόνοιας, τις εγγυήσεις δηλαδή που έχει, που οφείλει να έχει μέσα από την σύμβαση που έχει υπογράψει και με τη διαδικασία της πρόσληψης… Δε θα κάνουμε καμιά ανθρωποθυσία και δικαστήρια,δόξα τω Θεό, έχουμε στον τόπο αυτό και κράτος δικαίου έχουμε και είμαστε αποφασισμένοι φυσικά να μην κάνουμε καμιά αυθαιρεσία».

Σε ερώτηση για το αν θα «πιάσει» η κυβέρνηση τα νούμερα ως το τέλος του χρόνου, ανέφερε: «πιστεύω και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να τα πιάσουμε. Αλλά το πρόβλημά μας είναι τα νούμερα ή να ξεκινήσει επιτέλους ένας δρόμος διαφορετικός;».

Αναφορικά με τη διαθεσιμότητα, μέσα σε τρεις μήνες, όπως διευκρίνισε, μετακινήθηκαν 1.986 υπάλληλοι και τηρήθηκε αυτή η διαδικασία, σημειώνοντας ότι «όσο και αν φαίνονται ισχνά ακόμα δείγματα, η κυβέρνηση αυτή συλλογικά είναι αποφασισμένη να προχωρήσει».

Ο κ. Μανιτάκης ξεκαθάρισε ότι δε θα υπάρξει πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου» για δημοσίους υπαλλήλους. «Δεν θα κάνουμε ξανά προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα» τόνισε και πρόσθεσε ότι «δεν είπαμε ότι θα κάνουμε μια εξαγορά και η εθελούσια αφορά μόνο για τους οργανισμούς που καταργούνται».

Σε ό,τι αφορά την αναλογία 15.000 απολύσεις -15.000 προσλήψεις, σημείωσε ότι «πείσαμε την τρόικα ότι τους ποσοτικούς στόχους πρέπει να τους συνδυάζουμε με ποιοτικούς…. Βεβαίως εννοούμε 15.000 προσλήψεις εφόσον φύγουν 15.000… Μέσω ΑΣΕΠ και με τις ειδικές κατηγορίες που προβλέπει η νομοθεσία μας».

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου