ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση lockdown σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Κοζάνη -Πάνω από 8.500 ενεργά κρούσματα στη χώρα

παράταση-lockdown-σε-ασπρόπυργο-ελευσίνα-και-793050

Η τελευταία για το 2020 ήταν η σημερινή -και όχι την Παρασκευή όπως ήταν προγραμματισμένη- ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Παπαευαγγέλου: Στο “κόκκινο” Δυτική Αττική, Κοζάνη, Λάρισα, Ροδόπη και Έβρος

“Αυτό που μας έμαθε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, είναι η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο κορονοϊός”, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, αφού πρώτα έκανε μια αναδρομή στην εξέλιξη της πανδημίας, μια και πρόκειται για την τελευταία ενημέρωση για το 2020.

“Τα πρώτα κρούσματα της νόσου εμφανίστηκαν στη Γιουχάν της Κίνας περίπου ένα χρόνο πριν από σήμερα ενώ δύο μήνες αργότερα είδαμε τη λοίμωξη να επεκτείνεται στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Στη χώρα μας το πρώτο κρούσμα σημειώθηκε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου. Συνολικά μέχρι χθες 28 Δεκεμβρίου, σε ένα διάστημα 10 μηνών, διαγνώστηκαν στη χώρα μας 136 χιλιάδες κρούσματα με μια μικρή υπεροχή των ανδρών περίπου στο 52% ενώ τα περισσότερα κρούσματα αφορούν στην ηλικιακή ομάδα 40-64 ετών.

Μέχρι χθες 4.672 έχασαν τη ζωή τους και είναι σαφές ότι οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι είναι αυτοί που είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, που αν και αντιπροσωπεύουν μόνο το 16,8% των κρουσμάτων, αφορούν στο 85% των ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό” υπογράμμισε η κ. Παπαεαυγγέλου.

“Η συνολική ανοσία δεν θα επιτευχθεί πριν περάσουν αρκετοί μήνες ακόμα” είπε ακόμη η κυρία Παπαευαγγέλου αναφερόμενη στους εμβολιασμούς που ξεκίνησαν και τόνισε πως “έχουμε πάνω από 8.500 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα με πάνω από 2.000 εξ αυτών να βρίσκονται στην Αττική και πάνω από 1.500 στη Θεσσαλονίκη.

Ανέφερε επίσης πως Δυτική Αττική, Κοζάνη, Λάρισα, Ροδόπη και Έβρος βρίσκονται στο “κόκκινο”.

Οι ισορροπίες εξακολουθούν να είναι ευαίσθητες, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, είπε και πρόσθεσε ότι αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις των ειδικών, θα γεμίσουν και πάλι τα νοσοκομεία.

Σε ό,τι αφορά στις συναντήσεις των γιορτών, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι το μέγεθος της παρέας αλλά και η διάρκεια της συνάντησής μας είναι κρίσιμης σημασίας.

Μαγιορκίνης: Παραμένει επιβαρυμένη η κατάσταση στη Δυτ. Αττική

“Συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια. Ωστόσο η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη”, ανέφερε από την πλευρά του ο κ Μαγιορκίνης και πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα επιβαρυμένη παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη.

“Οι γιορτές αυτές είναι διαφορετικές. Οι συναντήσεις σε κλειστούς χώρους και χωρίς μάσκα δημιουργούν συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού. Είναι πολύ νωρίς ακόμα, ιδανικό θα ήταν να κάνουμε γιορτές με την οικογένειά μας”, είπε ο καθηγητής.

Ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε ακόμη πως στην Αττική καταγράφονται 10% λιγότερες διαγνώσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη 30%. Αντίστοιχα ο αριθμός Rt [προ δεκαημέρου] στην Αττική ανερχόταν σε 0,8 και στη Θεσσαλονίκη σε 0,6.

“Το εμβόλιο θα επιβραδύνει την πανδημία όταν θα έχει εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού. Συνεπώς έχουμε ακόμα δρόμο”, επεσήμανε.

Κλείνοντας απηύθυνε έκκληση σε όλους να διατηρήσουν την υπομονή τους.

Χαρδαλιάς: Παράταση lockdown σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Κοζάνη

Την παράταση των μέτρων στους δήμους Ασπροπύργου και Ελευσίνας μέχρι τις 6/1/2020 στις 6 το πρωί ανακοίνωσε με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η απόφαση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό, με 95 ενεργά κρούσματα στον Ασπρόπυργο και 53 στην Ελευσίνα. Ο αριθμός δεν δείχνει αύξηση, αλλά παραμένει υψηλός. Το Rt στην περιοχή παραμένει κοντά στο 1.

Αντιθέτως, στη Μάνδρα αποφασίστηκε η άρση των μέτρων καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν υποχωρήσει από τα 30 στα 14 σήμερα.

Για την Κοζάνη, αποφασίστηκε να παραταθούν τα μέτρα στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου.

Άρση των μέτρων αποφασίστηκε επίσης για τους δήμους Σερβίων και Βελβεντού.

Παράλληλα, η κατάσταση στην Τοπική Κοινότητα Θεσπιέων στη Βοιωτία φαίνεται βελτιωμένη και αύριο θα ληφθεί απόφαση για την πορεία των μέτρων.

“Υπάρχουν και άλλες περιοχές που μας προβληματίζουν, όπου το επιδημιολογικό φορτίο δεν δείχνει να βελτιώνεται”, είπε επίσης και ανέφερε τις εξής περιοχές: Φλώρινα, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Περιστέρι, Ίλιον, Αχαρνές, Ζεφύρι, αλλά και Κάλυμνο.

Τέλος, υπενθύμισε ότι τα μέτρα που ίσχυσαν τα Χριστούγεννα ισχύουν και την Πρωτοχρονιά.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου