ΕΛΛΑΔΑ

Ο γερμανικός Τύπος την «πέφτει» στον Ντράγκι επειδή θέλει να αγοράσει ελληνικά «σκουπίδια»

ο-γερμανικός-τύπος-την-πέφτει-στον-ν-79242

Τα σχέδια του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να στηρίξει τα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης με την αγορά τιτλοποιημένων δανείων χαμηλής φερεγγυότητας, προκαλεί την αντίθεση γερμανών σχολιαστών.

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung στις οικονομικές της σελίδες επικρίνει την πολιτική του Μάριο Ντράγκι, επισημαίνοντας ότι η ΕΚΤ διαλέγει στραβό δρόμο και διολισθαίνει συνεχώς προς τον κίνδυνο. «Η αγορά τέτοιων ομολόγων είναι μεν επικερδής για τους μέχρι τώρα κατόχους τους, αλλά πρόκειται για εξαιρετικά αμφιλεγόμενη ενέργεια της ΕΚΤ», υποστηρίζει ο σχολιαστής. «Με τον τρόπο αυτό ο Ντράγκι ουσιαστικά εξαγοράζει χρόνο για τις χώρες σε κρίση.

Το ερώτημα είναι πώς αυτές θα εκμεταλλευτούν αυτήν την πολιτική. Το χρέος της Γαλλίας είναι δυσθεώρητο, ενώ η Ιταλία διστάζει να προχωρήσει σε αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας (…) Επειδή οι κυβερνήσεις δεν κινητοποιούνται και η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση στασιμότητας, το βάρος για δράση πέφτει στους ώμους της ΕΚΤ (….) Κάποτε θεωρούνταν ταμπού για την ΕΚΤ μια τόσο φανερή χρηματοδότηση ενός κράτους, σήμερα (σ.σ. η ΕΚΤ) βρίσκεται στο τέλος ενός στραβού δρόμου», καταλήγει στο σχόλιό της η γερμανική εφημερίδα.

Τέλος, την αγορά «ελληνικών σκουπιδιών» εξαγγέλλει η αυστριακή εφημερίδα Die Presse. Η εφημερίδα γράφει ότι σε αυτό το εγχείρημα, που θα ανακοινωθεί σήμερα στη Νάπολη, ο Ντράγκι θα βρει απέναντί του τον γερμανό επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας θα ψηφίσει εναντίον αυτών των σχεδίων. «Σε περίπτωση που όντως η ΕΚΤ αγοράσει ελληνικά και κυπριακά πακέτα τιτλοποιημένων δανείων με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα θα έχει επιπτώσεις στην Αυστρία και σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, λόγω του επιμερισμού του κινδύνου μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών», καταλήγει ο αυστριακός αρθρογράφος.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου