ΕΛΛΑΔΑ

Αγωνία για την Τουρκία και την κρυφή βόμβα του προσφυγικού

αγωνία-για-την-τουρκία-και-την-κρυφή-βό-791570

Το προσφυγικό αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι για την Αθήνα και προκαλεί τρόμο στην κυβέρνηση η πιθανότητα η Τουρκία να μην εφαρμόσει την συμφωνία που έχει υπογραφεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σημερινή συνάντηση των σοσιαλδημοκρατών ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συμμετέχει ως παρατηρητής, θα θέσει έντονα το θέμα της αντιμετώπισης του προσφυγικού και της υλοποίησης των μετεγκαταστάσεων προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες στην Ευρώπη.

Σε διεθνές επίπεδο όμως εκφράζονται φόβοι ότι η Τουρκία δεν θα είναι συνεπής ως προς την υλοποίηση των υποχρεώσεών της, γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει χρησιμοποιήσει ως απειλή το προσφυγικό προς την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν τελικά δεν δοθεί βίζα στους Τούρκους πολίτες που θέλουν να μεταβούν στην Ευρώπη, όπως προβλέπεται στη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ των δύο πλευρών.

Παράλληλα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, στην συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμαστεί για μεγαλύτερη εισροή προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια τον χειμώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στη συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα, τόνισε ότι αν δεν υπήρχε συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας για το προσφυγικό τότε μέσα σε τρεις μήνες στην Ελλάδα θα είχαν εγκλωβιστεί περισσότεροι από 180.000 πρόσφυγες.

Για το λόγο αυτό ο κύριος Μουζάλας σημείωσε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να επιμείνουν στην υπεράσπιση της εφαρμογής της συμφωνίας ενώ προανήγγειλε ότι ο ίδιος μαζί με τους αν. υπουργούς κ.κ. Ξυδάκη και Τόσκα θα μεταβεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και στην Άγκυρα προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες από την εφαρμογή της συμφωνίας.

Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της χώρας οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που παραμένουν εντός της ελληνικής επικράτειας ξεπερνούν πλέον τους 58.000. Η κατανομή που έχει γίνει μέχρι στιγμής φαίνεται ότι έχει φτάσει στα όριά της και η κυβέρνηση αναζητεί και νέες τοποθεσίες προκειμένου να δημιουργήσει κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών όπως έγινε πρόσφατα στη συζήτηση που είχε ο Γιάννης Μουζάλας με εκπροσώπους τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κρήτη.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της αντιμετωπίζει απροθυμία από τις τοπικές κοινωνίες και τους εκπροσώπους των δήμων να ανευρεθούν νέοι χώροι προκειμένου να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νησιά του Αιγαίου. Παράλληλα αυξάνονται διαρκώς τα φαινόμενα αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών στην παρουσία προσφύγων και μεταναστών ανά την επικράτεια και το φαινόμενο αυτό αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες.

Μέχρι σήμερα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν καταγραφεί έχουν εγκατασταθεί σε κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα ενώ έχει ξεκινήσει ήδη και το πρόγραμμα φιλοξενίας τους σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία. Η κυβέρνηση αναζητά νομικό τρόπο προκειμένου να δώσει δικαίωμα στην εργασία σε όσους πρόσφυγες έχουν προ καταγραφή και παράλληλα να ξεκινήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών τα οποία είναι περίπου τα μισά από το συνολικό πληθυσμό που έχει εγκλωβιστεί στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των 58.635 προσφύγων και μεταναστών που έχουν καταγραφεί βρίσκονται στα νησιά 11.383, όταν η χωρητικότητα των συγκεκριμένων κέντρων φιλοξενίας είναι μόλις 7.450 . Στη Λέσβο οι πρόσφυγες φτάνουν τους 4.835 ενώ αντίστοιχα στη Χίο είναι 3.249, στη Σάμο 1.366 και στην Κώ 1.137.

Στη βόρεια Ελλάδα ο αριθμός των προσφύγων που φιλοξενούνται σε κέντρα φτάνει τους 17.139 μετανάστες. Οι δομές με τους περισσότερους μετανάστες στη βόρεια Ελλάδα είναι το Ωραιόκαστρο στη Θεσσαλονίκη με 1.332 πρόσφυγες, στο Κορδελιό με 1.381 πρόσφυγες, στο στρατόπεδο Μαζαράκη, στο Χέρσο με 1800 πρόσφυγες και στην Πέτρα Ολύμπου στην Πιερία με 1310 πρόσφυγες.

Αντίστοιχα στην κεντρική Ελλάδα φιλοξενούνται σε κέντρα στην Εύβοια στην Οινόη, στις Θερμοπύλες, στο Κουτσόχερο και στο Κυψελοχώρι της Λάρισας, στα Τρίκαλα, και στο Βόλο 2405 μετανάστες.

Τέλος στην Αττική φιλοξενούνται περίπου 9091 πρόσφυγες και μετανάστες στα κέντρα φιλοξενίας που υπάρχουν στο Σχιστό, στον Ελαιώνα, στον άγιο Αντρέα, στη Αθήνα, στη Μαλακάσα, στο Λαύριο και στην προβλήτα του Σκαραμαγκά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα θέσεων φιλοξενίας του ΟΗΕ όπου αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 4.368 πρόσφυγες και μετανάστες σε διαμερίσματα, 2.107 σε ξενοδοχεία, 274 φιλοξενούνται σε οικογένειες, και 1204 σε κέντρα φιλοξενίας της Ύπατης Αρμοστείας φτάνοντας στο σύνολό τους 7953 πρόσφυγες που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα.

Σε μη οργανωμένες δομές όπως είναι στο γήπεδο μπέιζμπολ, στο γήπεδο χόκεϊ και στο χώρο αφίξεων του Ελληνικού βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 2719 μετανάστες οι οποίοι έχουν μπει σε πρόγραμμα να μεταφερθούν από τις συγκεκριμένες περιοχές σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας.

(ΠΗΓΗ: thetoc.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου