ΕΛΛΑΔΑ

Εξιχνιάστηκε απόπειρα απάτης από γραφείο ευρέσεως εργασίας μέσω Διαδικτύου

εξιχνιάστηκε-απόπειρα-απάτης-από-γρα-78976

Υπόθεση απόπειρας απάτης από γραφείο ευρέσεως εργασίας που λειτουργούσε παράνομα μέσω Διαδικτύου εξιχνίασε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Προηγήθηκαν καταγγελίες πολιτών σχετικά με αγγελίες μέσω Διαδικτύου για υποτιθέμενη προσφορά εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων (νηπιαγωγοί, παιδαγωγοί, προγραμματιστές, ηλεκτρονικοί κλπ) σε χώρες του εξωτερικού (Αυστραλία, Αφρική, Καναδά, Ευρώπη κλπ).

Για την υποτιθέμενη αυτή προσφορά εργασίας ζητούνταν προκαταβολικά χρηματικά ποσά, με το πρόσχημα της κάλυψης εξόδων, προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να εξασφαλίσει την εικονική θέση εργασίας στο εξωτερικό. Συχνά ζητούνταν και προσωπικά δεδομένα και έγγραφα του υποψηφίου, όπως ταυτότητα, πτυχίο, φωτογραφίες κλπ.

Οπως προέκυψε οι συγκεκριμένες αγγελίες για εύρεση εργασίας που βρίσκονταν αναρτημένες στο Διαδίκτυο είχαν απατηλό περιεχόμενο, ενώ δεν υπήρχε φυσική έδρα, ούτε νόμιμη άδεια λειτουργίας ιδιωτικού γραφείου εργασίας.

Στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενήργησε ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών. Επακολούθησε και αλληλογραφία με τους αρμόδιους παρόχους κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, οπότε ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή 22χρονης στην υπόθεση.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε, για απόπειρα απάτης και παράβαση του νόμου σχετικά με τη λειτουργία ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας, θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Με αφορμή την περίπτωση αυτή, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ζητά από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αναζήτηση εργασίας σε αγγελίες που δημοσιεύονται μέσω Διαδικτύου.

Επιπλέον, συστήνει και προτρέπει τους χρήστες του να μην αποστέλλουν προσωπικά δεδομένα ή οικονομικά στοιχεία σε άγνωστα άτομα, αλλά να διασταυρώνουν την ύπαρξη των εταιρειών που προσφέρουν τις θέσεις εργασίας και να επικοινωνούν με αυτές, ώστε να επαληθεύουν το περιεχόμενο των αγγελιών.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου