ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Παράταση του lockdown εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

κορονοϊός-παράταση-του-lockdown-εισηγούνται-786504

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που προχώρησαν σε εκτίμηση της κατάστασης με την πανδημία, που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ, οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται να παραταθεί το lockdown, με βάση τα δεδομένα που έχουν στη διάθεση τους. Εξάλλου, όπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα, εμφανίζονται αρνητικοί ως προς την επαναφορά του click away στο λιανεμπόριο αλλά ως προς την επαναλειτουργία κομμωτηρίων και βιβλιοπωλείων.

Σε λίγη ώρα από τώρα αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται νέα σύσκεψη κατά την οποία θα τεθεί και το θέμα του ανοίγματος Γυμνασίων και Λυκείων.

Πότε θα ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση – Σκέψεις να επιστρέψει πρώτα η Γ’ Λυκείου

Την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί ξανά στην Επιτροπή των ειδικών το θέμα των σχολείων, και συγκεκριμένα το πότε θα ξεκινήσει η δια ζώσης εκπαίδευσης σε γυμνάσια και λύκεια. Οι επιστήμονες θέλουν να περιμένουν να φανεί το “αποτύπωμα” του ανοίγματος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, να εξετάσουν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα και μετά να εισηγηθούν το άνοιγμα τη δευτεροβάθμιας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και όσα προκύπτουν από δηλώσεις μελών της επιτροπής, υπάρχουν σκέψεις να επιστρέψουν στα θρανία μόνο οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι η δια ζώσης εκπαίδευση στην Γ΄ Λυκείου να ξεκινήσει στις 25 Ιανουαρίου, αφού έχουν περάσει δύο εβδομάδες δηλαδή από τη λειτουργία δημοτικών και νηπιαγωγείων, μπορεί και αργότερα όμως, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Επίσης, αν τα πράγματα πάνε καλά, δεν αποκλείεται να ανοίξουν συνολικά τα γυμνάσια και λύκεια στα τέλη Ιανουαρίου.

“Η Γ’ Λυκείου είναι ενήλικα παιδιά, συμπεριφέρονται όπως ο άλλος κόσμος, και για αυτά αντιμετωπίζουμε το θέμα της πιθανής διασποράς του ιού. Επειδή αυτά τα παιδιά είναι σε μια κρίσιμη θέση γιατί πρέπει να δώσουν εξετάσεις, είναι επόμενο να θέλουμε κάπως να τα βοηθήσουμε.

Αποφασίστηκε ότι θα έχουν δυνατότητα να γίνεται τεστ όποτε το ζητήσουν πράγμα που θα βοηθήσει και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα μπορεί να αποφασιστεί και να γίνεται κατά διαστήματα κανονικό τεστ, αλλά είναι πολύ νωρίς να το πούμε γιατί ακόμα δεν ξέρουμε τι διασπορά υπήρξε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Έχουμε κουβεντιάσει πολύ για την Γ’ Λυκείου. Δεν έχει αποφασιστεί κάτι ακόμα. Θα περιμένουμε και τα επιδημιολογικά δεδομένα, η εβδομάδα που έχουμε μπροστά μας είναι κρίσιμη, γιατί θα δούμε τι κάναμε τα Χριστούγεννα και εν μέρει τι κάναμε την Πρωτοχρονιά” δήλωσε στο MEGA η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

“Υπάρχει πιθανότητα η Γ’ Λυκείου να ανοίξει πριν από τις υπόλοιπες τάξεις, αλλά εξαρτώμαστε πολύ από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Δηλαδή αν είναι καλά, τότε θα ανοίξουν όλες οι τάξεις. Για να ξέρουμε τι διασπορά έχει γίνει από ένα γεγονός με συγχρωτισμό, πρέπει να περάσουν 15 ημέρες” τόνισε η κ. Γιαμαρέλλου, εκτιμώντας πως είναι δύσκολο να ανοίξουν μέσα στον Ιανουάριο.

«Περί τα μέσα του μήνα (15 – 20) Ιανουαρίου που θα μπορούμε να δούμε τις συνέπειες των εορταστικών ημερών θα αποφασιστεί και για τις υπόλοιπες βαθμίδες του σχολείου. Η λογική είναι τα μέτρα να λαμβάνονται βήμα-βήμα. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να ανοίξει μόνο η Γ’ Λυκείου. Είναι κι αυτό μέσα στα διαφορετικά σενάρια αν κριθεί ότι δεν ενδείκνυται να ανοίξουν αρχίσουν τη δια ζώσης εκπαίδευσης όλες οι τάξεις του γυμνασίου και του λυκείου”, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής υπουργείου Υγείας, λίγο πριν τη συνεδρίαση της. Σύμφωνα με όσα δήλωσε, ένα πιθανό σενάριο που αναμένεται να εξετάσει η επιτροπή είναι να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια τέλος Ιανουαρίου, τουλάχιστον, και λιανεμπόριο τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου