ΕΛΛΑΔΑ

Μια ρίζα καστανιάς με έσωσε από τις σφαίρες των ναζί

μια-ρίζα-καστανιάς-με-έσωσε-από-τις-σφα-785342

Στάθηκε μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα στη διάρκεια της Κατοχής και αντίκρισε κατάματα τον θάνατο, βλέποντας τις κάννες των γερμανικών όπλων να τον σημαδεύουν, αλλά σώθηκε από θαύμα, χάρη στη… ρίζα μιας καστανιάς.

Επτά και πλέον δεκαετίες μετά, η ιστορία του εξακολουθεί να συγκινεί και να συγκλονίζει.

Σε ηλικία 93 ετών σήμερα, ο κ. Μιχάλης Κατσαμπέκης ή μπαρμπα-Μίχος, όπως τον γνωρίζουν όλοι, αποτελεί ζωντανή ιστορία και αντιφασιστικό σύμβολο στον Παλιό Παντελεήμονα Πιερίας, όπου κατοικεί, στους πρόποδες του Ολύμπου.

Ηταν 2 η ώρα τη νύχτα της 8ης Ιουλίου του 1944 και είχε μια πανσέληνο λαμπερή σαν τον ήλιο, όπως θυμάται ο ίδιος. Σε ηλικία 21 ετών τότε, έπεσε σε γερμανική περίπολο την ώρα που έβγαινε τρέχοντας από το χωριό και συνελήφθη. Τους είπε πως πήγαινε στην Καλλιπεύκη όπου δούλευε σε ασβεστοκάμινο, αλλά δεν τον πίστεψαν. Στην πραγματικότητα προσπαθούσε να διαφύγει, όπως και άλλοι συγχωριανοί του, μόλις έμαθαν πως οι Γερμανοί είχαν περικυκλώσει το χωριό ψάχνοντας για αντάρτες.

Λίγες ώρες μετά, μόλις ξημέρωσε, οι Γερμανοί τον έστησαν στο απόσπασμα, με συνοπτικές διαδικασίες, στη θέση «Τραχανάδες» στις παρυφές του χωριού, μαζί με άλλους τρεις συγχωριανούς του -τους Νίκο Πανταζή, Γιάννη Καπέτα και Γιάννη Κωτούλα- που πιάστηκαν την ίδια νύχτα.

«Ηθελα να φύγω»
«Το μόνο που ήθελα ήταν να φύγω, αλλά ήταν αδύνατο να γλιτώσω. Ηταν 4 καμιόνια και μας σημάδευαν τέσσερα όπλα. Προσπάθησα να φύγω κι ας ήξερα ότι θα με σκότωναν. Τουλάχιστον δεν θα τους έβλεπα να το κάνουν» λέει στο «Εθνος» ο 93χρονος. Στο βήμα που έκανε δεξιά, όπως διηγείται, το πόδι του μπλέχτηκε στη ρίζα μιας καστανιάς και έχασε την ισορροπία του πέφτοντας στο έδαφος.

«Τη στιγμή εκείνη ακούστηκε η ριπή. Σχεδόν ένιωσα τη σφαίρα να περνά πάνω από το κεφάλι μου» λέει. Το σώμα κατρακύλησε σε ένα παρακείμενο χαντάκι. Νιώθοντας ότι η τύχη τού χαμογελούσε, έκανε εκούσια μερικές στροφές ακόμη καταλήγοντας στο βάθος του ρέματος και κατάφερε να διαφύγει, αφού οι Γερμανοί θεώρησαν πως είχε πέσει νεκρός από τις σφαίρες τους και δεν τον αναζήτησαν.

Υστερα από 72 χρόνια, ο μπαρμπα-Μίχος θεωρεί τον εαυτό του ευλογημένο, παρόλο που η τύχη δεν συνέχισε να του χαμογελάει στο διάβα της ζωής του. Αναγνωρίζει πως παρά τις δυσκολίες ο ίδιος έζησε μια ζωή γεμάτη, σε αντίθεση με τους τρεις συγχωριανούς του που έπεσαν νεκροί σε νεαρή ηλικία στις 8 Ιουλίου 1944.

Ο κ. Μιχάλης Κατσαμπέκης παντρεύτηκε, έκανε τέσσερα παιδιά και απασχολήθηκε ως αγρότης και εργάτης σε διάφορες εργασίες. Λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο έχασε τρία από τα 10 αδέλφια του -δύο αδελφές και έναν αδελφό, αξιωματικό της Χωροφυλακής- στον Εμφύλιο.

Σήμερα ζει με τη σύζυγό του στον Παλιό Παντελεήμονα, παίρνει αγροτική σύνταξη 400 ευρώ, ενώ έχει 7 εγγόνια και 7 δισέγγονα. Αποτελεί τον γηραιότερο κάτοικο του χωριού, απολαμβάνει τον σεβασμό, ενώ παρά την ηλικία του διατηρεί την υγεία του σε πολύ καλή κατάσταση. Οι συγχωριανοί του τον βλέπουν καθημερινά να περιδιαβαίνει τα λιθόστρωτα σοκάκια με τη βοήθεια της μαγκούρας του, ενώ συχνά τον βλέπουν να τσαπίζει το περιβόλι του.

Ο μπαρμπα-Μίχος διηγήθηκε τη συγκινητική του ιστορία το πρωί του Σαββάτου στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος βρέθηκε επί τριήμερο στον Παλιό Παντελεήμονα.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Εθνος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου