ΕΛΛΑΔΑ

Δύο υπερπτήσεις σε Παναγία και Οινούσσες

δύο-υπερπτήσεις-σε-παναγία-και-οινούσ-776855

Μπαράζ υπερπτήσεων τουρκικών F-16 σημειώνεται από το μεσημέρι καθώς μετά τις τέσσερις υπερπτήσεις στο σύμπλεγμα των Φούρνων, ζεύγος τουρκικών μαχητικών πέταξαν στις 15.29 και πάνω από Παναγία και Οινούσσες στα 25.000 πόδια.

Την ώρα που Ελλάδα και Τουρκία ετοιμάζονται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι στις 25 Ιανουαρίου για την έναρξη των διερευνητικών επαφών, η Τουρκία τραβάει το σκοινί τορπιλίζοντας με τις προκλητικές κινήσεις της την όλη διαδικασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών, σημειώθηκαν την ώρα που στην βουλή ψηφιζόταν το νομοσχέδιο για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού στην Τουρκία

Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, «αποτελεί, ένα πολύ καθαρό μήνυμα που στέλνει και τώρα η κυβέρνηση σε όσους με απειλές και λεονταρισμούς επιχειρούν να στερήσουν αυτό το δικαίωμα από την πατρίδα μας τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Η σημερινή εξέλιξη δεν ήταν τυχαία και τίποτε δεν ήταν αυτονόητο» συνέχισε.

«Έγινε εξ αιτίας της ενεργητικής διπλωματίας και άφησε πίσω της αγκυλώσεις και φοβικά σύνδρομα. Με λιγότερα λόγια και περισσότερη δράση. Έχουμε καταλήξει σε διαδοχικές συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο. οι συμφωνίες αποτελούν αποτέλεσμα σκληρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε: «πρόκειται για δυο κρίκους ειρήνης και συνεργασίας αλλά και υπόδειγμα ασφάλειας και σταθερότητας σε μία περιοχή που κάποιοι απειλούν να μετατρέψουν σε ναρκοπέδιο. Μόλις πρόσφατα ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επέκταση στα 12 μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδος αποδεικνύοντας ότι η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα ειρήνης».

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, «η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελούσε μόνιμο επιχείρημα κάθε κυβέρνησης. Σήμερα για πρώτη φορά η έκφραση πρόθεσης μετατρέπεται σε χειροπιαστό αποτέλεσμα και τρέχουσα πραγματικότητα. Ήταν διαφορετική η ελληνική στάση έναντι των προκλήσεων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε εξάλλου ότι η Ελλάδα, διατηρεί «το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη κι αλλού όταν το επιλέξουμε».

Οι διερευνητικές

Η Αθήνα, που κρατά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, για τα αποτελέσματα του διαλόγου, σκληραίνει συνεχώς τη στάση της φέρνοντας με επιδέξιους διπλωματικούς ελιγμούς τη γειτονική χώρα απέναντι στον χειρότερο εχθρό του νεοοθωμανικού οικοδομήματος: Το Διεθνές Δίκαιο.

Ξεκαθαρίζει δε σε όλους τους τόνους ότι καμία συζήτηση δεν μπορεί να αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας μας.

Κάτι που υπογράμμισε και ο πρωθυπουργός μιλώντας σήμερα στη Βουλή:

«Η δική μας θέση ήταν σαφής εξαρχής: Σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «προσερχόμαστε με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση, όμως και με μηδενική αφέλεια στις διερευνητικές επαφές που ξεκινούν στις 25 Ιανουαρίου».

«Η Ελλάδα παγίως τάσσεται υπέρ του διαλόγου υπό δυο συνθήκες: να πάψουν οι τουρκικές προκλήσεις εντός της ελληνικής ΑΟΖ και να επαναρχίσουν οι διερευνητικές από εκεί όπου διεκόπησαν» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Υπάρχει επίσης η προοπτική των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας με την έκθεση Μπορέλ. Υπάρχει και η αποφασιστική στάση των ΗΠΑ. Οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό αλλά μέσο για να επιστρέψουν οι γείτονες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρόθεση μας είναι η συνολική προσέγγιση που θα μπορούσε να επιλύσει και άλλα ζητήματα όπως το προσφυγικό. Η Ελλάδα κατέστησε τις διαφορές της με την Τουρκία και ευρωπαϊκές. Καμία όμως συζήτηση δεν μπορεί να αφορά στην ελληνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χωράς» τόνισε.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου