ΕΛΛΑΔΑ

Γέμισε η Χαλκιδική αγριογούρουνα: Ανησυχία για αφρικανική πανώλη και καλλιέργειες

γέμισε-η-χαλκιδική-αγριογούρουνα-ανη-770398

Συναγερμός έχει σημάνει στη Χαλκιδική λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού των αγριόχοιρων. Τα άγρια γουρούνια, προκαλούν φθορές σε καλλιέργειες και προβλήματα στο οδικό δίκτυο αφενός, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος για την εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων όπως γράφει το GRTimes.

Τα τελευταία χρόνια στη Βόρεια Χαλκιδική σημειώνονται καταστροφές σε καλλιέργειες, κυρίως καλλιέργειες βρόμης, λόγω της μετακίνησης πληθυσμών αγριογούρουνων από τον Χολομώντα στους πρόποδες του βουνού. Αυξημένα είναι επίσης τα παράπονα των οδηγών, καθώς τις τελευταίες μέρες όλο και περισσότερες είναι οι καταγγελίες για εμφάνιση αγριόχοιρων στο οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος.

Η αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων, εκτός από τις καταστροφές στα αγροτεμάχια και την ξαφνική τους εμφάνιση στις επαρχιακές οδούς, αυξάνει επίσης τον κίνδυνο της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, καθώς τα άγρια γουρούνια είναι ο κύριος μεταδότης αυτής της ζωογόνου νόσου. Παρ’ όλο που ο ιός δεν μεταδίδεται στους ανθρώπους, υπάρχει ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στα χοιροτροφία, με ανυπολόγιστες ζημιές στους κτηνοτρόφους της περιοχής.

Όπως εξηγεί η κ. Ζωγράφου στο GRTimes, εδώ και τρία χρόνια έχει προκύψει το πρόβλημα της εμφάνισης της αφρικανικής πανώλης. Πρόκειται για έναν ζωογόνο ιό, ο οποίος έχει κύριο μεταδότη τους αγριόχοιρους, αλλά και τα ημιάγρια γουρούνια. Τον τελευταίο χρόνο, το φαινόμενο εμφανίσθηκε και στην ελληνική επικράτεια, πράγμα που οδήγησε τις περιφέρειες σε παρεμβάσεις στα δασαρχεία, ώστε να εντατικοποιηθούν τα μέτρα περιορισμού. Μέσω των δασαρχείων, δημιουργήθηκαν κυνηγετικές ομάδες κυρίως στην περιοχή της Κασσάνδρας, ώστε να περιοριστεί ο πληθυσμός των αγριογούρουνων.

“Το πρόβλημα είναι έντονο στην περιοχή της Φούρκας και της Καλάνδρας. Κανονικά, απαγορεύεται το κυνήγι λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού, αλλά εξαιρούνται οι περιφερειακές ενότητες Ροδόπης, Ξάνθης και Έβρου, εξαιτίας της εμφάνισης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε εκείνες τις περιοχές. Εδώ, επιτρέπεται το κυνήγι αποκλειστικά από ομάδες κρούσης των δασαρχείων. Εν τω μεταξύ, παρατάθηκε η κυνηγετική περίοδος ως τις 28 Φεβρουαρίου. Η παράταση της κυνηγετικής περιόδου, ουσιαστικά μας αφορά μόνο εάν επιτραπεί το κυνήγι από 1η Φεβρουαρίου. Είναι ένας προάγγελος της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου και στην περιοχή μας”, εξηγεί η κ. Ζωγράφου.

Κατεβαίνουν τη νύχτα και δημιουργούν φθορές – Κινδυνεύουν οι οδηγοί”

Όπως αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, τα αγριογούρουνα κατεβαίνουν τη νύχτα στις καλλιέργειες ψάχνοντας για τροφή και δημιουργούν φθορές. Ακόμη, καθημερινά καταγράφονται περιστατικά πολιτών που κινδύνευσαν οδηγώντας στις επαρχιακές οδούς, λόγω της ξαφνικής εμφάνισης αγριογούρουνων στο οδικό δίκτυο.

Από εκεί που οι εμφανίσεις των αγριογούρουνων ήταν μετρημένες, πλέον έχουμε συνεχώς παράπονα από κατοίκους της Κασσάνδρας, καθώς σημειώνονται ζημιές σε λαχανόκηπους και άλλες καλλιέργειες. Ακόμη, τηλεφωνούν συνεχώς οδηγοί, καταγγέλλοντας ότι κινδύνευσαν στο οδικό δίκτυο, καθώς πετάχτηκαν ξαφνικά μπροστά τους αγριογούρουνα. Είναι λοιπόν αφενός η ασφάλεια των πολιτών και αφετέρου οι καταστροφές σε καλλιέργειες και η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ζητήθηκε η παράταση της κυνηγετικής περιόδου. Μακάρι να μπορούσε να βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος”, αναφέρει ο κ. Γιώργου.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου