ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ιεράπετρα το πλοίο με τους 700 μετανάστες

στην-ιεράπετρα-το-πλοίο-με-τους-700-μεταν-768850

Στην Ιεράπετρα μεταφέρονται οι περίπου 700 μετανάστες που βρίσκονταν στο φορτηγό πλοίο «Μπαρίς», το οποίο εντοπίστηκε το πρωί της Τρίτης να πλέει ακυβέρνητο, λόγω μηχανικής βλάβης, ανοιχτά της Κρήτης.
Η ρυμούλκηση του πλοίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρωί της Πέμπτης και, όπως αποφασίστηκε, όλοι οι μετανάστες θα μεταφερθούν στο κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ της Ιεράπετρας. Σε ετοιμότητα για την παροχή περίθαλψης βρίσκονται και οι υγειονομικές υπηρεσίες.

Η ρυμούλκηση του «Μπάρις», με σημαία Κιριμπάτι, ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης από τη φρεγάτα «Ύδρα» του Πολεμικού Ναυτικού και υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή φτάνουν τα 8 μποφόρ και το ύψος του κύματος τα τρία μέτρα.

Την Τετάρτη ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας προσέγγισε το πλοίο και παρέλαβε 34χρονη έγκυο, την οποία μετέφερε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Στο ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο έχει κατέβει ένας εκ των διασωστών του ελικοπτέρου Super Puma, με σκοπό το συντονισμό των ενεργειών.

Για τις εξελίξεις ενημερώνεται συνεχώς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας από τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, ενώ στην Ιεράπετρα βρίσκεται και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Σεραφείμ Τσόκας, ο οποίος ανέλαβε τον συντονισμό των προσπαθειών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της όλης κατάστασης.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, εκτός από τους μετανάστες στο πλοίο βρίσκονται επίσης ένοπλοι.

Δήλωση Αβραμόπουλου

Την ικανοποίησή του για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης διάσωσης εξέφρασε από το Στρασβούργο ο αρμόδιος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλη χώρα που αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα, δεν θα πρέπει να αισθάνεται μόνη. Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της και αλληλέγγυα θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια» δήλωσε.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου