ΕΛΛΑΔΑ

Άνοιγμα σχολείων: Τι ισχύει από Δευτέρα για Γυμνάσια, Λύκεια και φροντιστήρια -Δηλώσεις Κεραμέως

άνοιγμα-σχολείων-τι-ισχύει-από-δευτέρ-766910

Έκκληση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές άνω των 16 ετών κάνουν αίτηση για τεστ κορονοϊού, απηύθυνε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δύο εικοσιτετράωρα πριν από το άνοιγμα των σχολείων -με τα νέα μέτρα- την 1η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως η οποία μίλησε στο Open, η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων αποφασίστηκε με βάση τα στοιχεία των επιδημιολόγων και θα γίνει με μέτρα που έχουν υποδείξει οι ειδικοί για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.

Έτσι τόνισε πως τα γυμνάσια θα λειτουργήσουν κανονικά ενώ στα λύκεια που βρίσκονται σε “κόκκινες” περιοχές θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση, καθώς αυτή ήταν η εισήγηση των ειδικών.

“Τα παιδιά στα λύκεια έχουν πιο έντονη επαφή μεταξύ τους. Παρακαλώ εκπαιδευτικούς και μαθητές άνω τον 16 να κάνουν αίτηση για τεστ”, είπε χαρακτηριστικά.

Μείωση της ύλης για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Παράλληλα ανέφερε πως ο δείκτης θετικότητας των τμημάτων που βρίσκονται σε αναστολή λόγω κρουσμάτων κορονοϊού είναι στο 0,3 %, ενώ υπογράμμισε ότι έχουν γίνει προσλήψεις ψυχολόγων για να βοηθηθεί η εκπαιδευτική κοινότητα και έχει μειωθεί η ύλη για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Αναφορικά με τις αθλητικές δραστηριότητες, η κ. Κεραμέως είπε ότι “οι ειδικοί προτείνουν οι αθλητικές δραστηριότητες να γίνονται σε σταθερές ομάδες. Για να ανοίξουν τα γυμνάσια αποφασίστηκε να περιοριστεί το εμπόριο. Θα έχουμε κρούσματα, είναι λογικό. Το ζητούμενο είναι να τηρούνται τα μέτρα στα σχολεία”.

Τι θα γίνει με τα φροντιστήρια

Για τα φροντιστήρια ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει εισήγηση των ειδικών για να ανοίξουν ενώ και οι εξετάσεις στα πανεπιστήμια θα γίνουν εξ’αποστάσεως.

Ως προς το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, η κ. Κεραμέως είπε χαρακτηριστικά:

“Ελάχιστη βάση εισαγωγής γιατί αλλιώς κοροϊδεύουμε τους φοιτητές και του συμφοιτητές τους. Θα υπάρχει συγκεκριμένο όριο φοίτησης. Οφείλουμε να αναβαθμίσουμετο επίπεδο σπουδών και το πτυχία”. Όσον αφορά το σώμα φύλαξης των πανεπιστημίων, σημείωσε ότι θα υπάρχει σε κάποιες σχολές και όχι σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Οι περιοχές που δεν θα ανοίξουν τα Λύκεια

Στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο της επιτήρησης, ανοίγουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, ενώ συνεχίζεται η δια ζώσης λειτουργία δημοτικών, νηπιαγωγείων, δομών ειδικής αγωγής.

Για τις περιοχές στο επίπεδο του αυξημένου κινδύνου θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια. Τα Λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

Περιοχές που αναβαθμίζεται το επίπεδο συναγερμού:

  • Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου
  • Δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης,
  • Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας,
  • Δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας,
  • Δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της δημοτικής Ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας,
  • Δήμος Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής,
  • Δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας ο δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας,
  • Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και η περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

Τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων

  • Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους
  • Τα σχολεία να είναι εφοδιασμένα με αντισηπτικά.
  • Ειδικά μέτρα θα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση.
  • Σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία. Σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών (μέσω της πλατφόρμας https://edu.testing.gov.gr) που είναι προληπτικής φύσεως, οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν στο να έχουν μία επιδημιολογική εικόνα για τα σχολεία.

Επιπλέον μέτρα πρόληψης αυτή τη φορά αφορούν την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών από τα σχολεία.

Ειδικότερα, προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών).

Ακόμη, όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν.

Τι SMS θα στέλνουν γονείς για τη μεταφορά των μαθητών

Η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική θα είναι από τις 21:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες “κόκκινες” περιοχές, στις οποίες επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα, έως τις 5:00 το πρωί.

Ο τρόπος μετακίνησης από και προς το σχολείο για τους γονείς και τους κηδεμόνες των μαθητών είναι ο εξής:

  • Επιλογή 4 στο SMS και αποστολή στο 13033

Η επιλογή 4 αντιστοιχεί σε “Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο”.

Επιπλέον, τα παιδιά πρέπει να φέρουν μαζί την έγγραφη βεβαίωση.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου