ΕΛΛΑΔΑ

Κόντρα Τόσκα-Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος

κόντρα-τόσκα-ένωσης-αξιωματικών-πυρο-7650

«Μέτωπο» με το προεδρείο της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΑΠΣ) άνοιξε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, με αφορμή ανακοίνωση σχετικά με το ΠΔ 44/2016 που προβλέπει τα προσόντα, προϋποθέσεις, κωλύματα κατάταξης, κατηγορίες υποψηφίων και διαδικασία για την εισαγωγή στη Σχολή Πυροσβεστών και στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΑΠΣ είχε σημειώσει μεταξύ άλλων ότι «στο άρθρο 3 του παραπάνω Π.Δ. προβλέπεται ως ειδική κατηγορία των υποψηφίων για την Σχολή Πυροσβεστών οι Εθελοντές Πυροσβέστες του ΠΣ που έχουν τριετή συνολική ευδόκιμη εθελοντική υπηρεσία, σε ποσοστό 5%. Το συγκεκριμένο ποσοστό, σαφώς και είναι ελάχιστο, τόσο με την πρόβλεψη του ιδρυτικού για το θεσμό Ν.1951/1991 που προέβλεπε 20%, όσο και με την προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπε 10%».

Και είχε επισημάνει ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι «στο ίδιο άρθρο, προβλέπεται ως ειδική κατηγορία των υποψηφίων για την Σχολή Πυροσβεστών οι Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, σε ποσοστό 2%. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, δεν προβλέπεται σε κανένα άλλο Σώμα των Σωμάτων Ασφαλείς και Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ η συγκεκριμένη διαδικασία πρόσληψης δεν δίνει δυνατότητα στην εφαρμογή των διατάξεων του Ν.2190/1994 όπως τροποποιήθηκε από το Ν.3647/2008. Ως εκ τούτου η συγκεκριμένη ρύθμιση εκφεύγει από την δική μας γνωστική αντίληψη. Η μόνη λογικοφανής εξήγηση είναι η προσμονή στην ενίσχυση του γονατισμένου από τις μνημονιακές περικοπές πυροσβεστικού μηχανισμού, από το σύνολο των εκφράσεων της θείας δύναμης. Σε αυτή την κατεύθυνση σε νεώτερη τροποποίηση του εν λόγω Π.Δ. και με γνώμονα την συνέχιση ψήφισης μνημονίων από την ενεστώσα κυβέρνηση, θα πρέπει να προβλεφθεί αντίστοιχη ποσόστωση από Έλληνες πολίτες των 77 ετερόδοξων θρησκευτικών κοινοτήτων και των υπολοίπων 4 ετεροθρήσκων κοινοτήτων (Βουδιστές, Ινδουιστές, Ισραηλίτες, Μπαχαι) στην χώρα μας (7103/Α3/31-1-2012εγγρ.Υ.Π.Δ.Β.Μ.κ.Θ.)» σημειώνει η ΕΑΠΣ.

Σε έγγραφο του Νίκου Τόσκα, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Απάντηση Ν. Τόσκα σε άστοχα σχόλια του προεδρείου της Ε.Α.Π.Σ.» τονίζεται ότι «ως προς το χαμηλό ποσοστό 5% για την ειδική κατηγορία εθελοντών πυροσβεστών, παρά την προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΑ για 10%, το πασίγνωστο, αληθές γεγονός είναι ότι η πρόταση (σχέδιο) Π.Δ. του υπουργείου ήταν ακριβώς 10%. Κατά την επεξεργασία του από το ΣτΕ, με αναφορά στις θεμελιώδεις ρήτρες του Συντάγματος, περιορίστηκε το εν λόγω ποσοστό, χωρίς δική μας ευθύνη».

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η απάντηση στο άλλο θέμα που είχε θίξει το συνδικαλιστικό όργανο των αξιωματικών του Π.Σ. για τους υποψηφίους μουσουλμάνους.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε στην απάντησή του ότι «ως προς τη δήθεν απαράδεκτη διάκριση υπέρ των Ελλήνων μουσουλμάνων πολιτών (2%), που αφορά στην πραγματικότητα ένα εισακτέο. Αντιπαρερχόμαστε την επίδειξη ειρωνικής ρητορείας για να σταθούμε στην ουσία της έκφρασής σας, ως αμυντόρων ενός κακώς εννοούμενου εθνικιστικού πνεύματος, χάριν του οποίου παραβλέπετε τον υγιή πατριωτισμό και τις σχετικές προσπάθειες που καταβάλλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, έστω στα πλαίσια του συμβολισμού».

Στην ίδια απάντηση, αναφερόμενος στο προεδρείο της ΕΑΠΣ, ο κ. Τόσκας υπογραμμίζει ότι «είναι η πολλοστή φορά που εκτίθεται στον προσανατολισμό του στην παραγωγή εντυπωσιοθηρικών, ανειλικρινών ανακοινώσεων, με άγνοια των πραγματικών συνθηκών, με επίδειξη προκατάληψης, αντιπολιτευτισμό, συντεχνιασμού και μισαλλοδοξίας».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου