ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Πού θα είναι υποχρεωτική η μάσκα – Το αίτημα των επιστημόνων

κορονοϊός-πού-θα-είναι-υποχρεωτική-η-μ-762009

Την υποχρεωτική χρήση της μάσκας – πέρα από τα σούπερ μάρκετ – φαίνεται να αποφασίζει η κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Οπως επιβεβαίωσε ο κ. Πέτσας το μεσημέρι της Δευτέρας, εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε διάφορους κλειστούς χώρους όπως τα εμπορικά κέντρα, τα εμπορικά καταστήματα αλλά και οι εκκλησίες. «Επομένως κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να στείλουμε μήνυμα ότι εχθρός είναι ο εφησυχασμός και η χαλάρωση. Αυτόν πρέπει να καταπολεμήσουμε», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας της covid-19, ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε: «Παρά τη μικρή αύξηση των κρουσμάτων, η Ελλάδα παραμένει σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες χώρες και αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής μας που έχει δημιουργήσει έναν ειδικό αλγόριθμο, ο οποίος μας βοηθά να παίρνουμε αποφάσεις για το πώς θα κατανείμουμε τους στοχευμένους ελέγχους μας στις πύλες εισόδου της χώρας. Που εφαρμόζει αποτελεσματική παρακολούθηση και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Που προβλέπει από συγκεκριμένα αυστηρά, αλλά λειτουργικά, υγειονομικά πρωτόκολλα, μέχρι δωμάτια καραντίνας, ώστε να αποφεύγεται η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα. Όλα αυτά δεν τα κάνουν άλλες χώρες, ούτε στην έκταση, ούτε στον ολότητά τους. Είμαστε – και κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να παραμείνουμε- μια ασφαλής χώρα, για κατοίκους και επισκέπτες».

Συνέχισε λέγοντας πως «η αύξηση των κρουσμάτων σε αστικά κέντρα, όπως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, υπενθυμίζει ότι ο ιός εξακολουθεί να είναι εδώ και να τρέφεται από τη χαλάρωσή μας. Για όλους αυτούς τους λόγους, αποφασίστηκε να απαγορευτούν τα πανηγύρια, να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και καταναλωτές, αλλά και να ενταθούν οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα. Όχι για τιμωρητικούς λόγους, αλλά για να παραμείνει ισχυρό το μήνυμα ότι ιός είναι ανάμεσά μας και οφείλουμε να τηρούμε σχολαστικά όλα όσα μας υπαγορεύουν οι ειδικοί. Αποστάσεις, μάσκες, ατομική υγιεινή».

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε πως «τις επόμενες ημέρες, αν χρειαστεί, ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών, η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική και σε περισσότερους κλειστούς χώρους».

Πρόταση για καθολική χρήση προστατευτικής μάσκας

Πρόταση για καθολική χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους απηύθυνε ο λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος. Την άποψη πως η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους είναι απαραίτητη, εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο Open, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα με τον κορονοϊό.

«Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια χαλάρωση. Δεν εισακούονται τα μηνύματά μας, γιατί πραγματικά αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα, το ξέρετε, το λέμε κάθε μέρα. Έχει ελεγχθεί η κατάσταση, σε σχέση με τις διάφορες εστίες που υπάρχουν στη χώρα μας, αρκετά ικανοποιητικά θα έλεγα. Από την άλλη έχουμε και σχετικά καλά δεδομένα από την είσοδο των τουριστών στη χώρα μας, δηλαδή βλέπουμε ότι τα κρούσματα που ανιχνεύονται στα αεροδρόμια δεν είναι άσχημα, είναι αυτά που περιμέναμε. Ελέγχθηκε και η κατάσταση στα Βαλκάνια. Έχουμε όμως τα προβλήματα της συμμόρφωσης του πληθυσμού στην Ελλάδα», ανέφερε ο καθηγητής.

Και συμπλήρωσε: «Τα μέτρα δεν τηρούνται το θέμα της απόστασης το έχουμε αφήσει πολύ πίσω, υπάρχουν συσσωρεύσεις κόσμου και συγχρωτισμοί παντού, η χρήση μάσκας παντού επίσης δεν τηρείται, ενώ είναι από τα βασικά μέτρα σε αυτή τη φάση, με αποτέλεσμα να ξαναφέρει σιγά σιγά την αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων».

Παράλληλα, ο κ. Γώγος τόνισε: «Το πράγμα αρχίζει και γίνεται δύσκολο στη χώρα μας όσον αφορά στα εγχώρια κρούσματα, θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή και αυτό, ξέρετε, δεν ελέγχεται ούτε με τεστ στα σύνορα, ούτε με κλείσιμο συνόρων στις χώρες, ελέγχεται μόνο με τα μέτρα που πρέπει να παίρνει ο πολίτης».

[ethnos.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου