ΕΛΛΑΔΑ

Στη Γαλλία 150 πρόσφυγες που πέρασαν από την Ελλάδα

στη-γαλλία-150-πρόσφυγες-που-πέρασαν-από-76160

Περί τους 150 πρόσφυγες που πέρασαν από τα κέντρα καταγραφής στην Ελλάδα φτάνουν στη Γαλλία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ανακατανομής των αιτούντων άσυλο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών.

Σε άρθρο του τη Δευτέρα στη Liberation, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ αναφέρει πως «η Γαλλία είναι η χώρα που έχει δεχθεί μέχρι σήμερα τον μεγαλύτερο αριθμό μετεγκατεστημένων προσφύγων: 152 μεταξύ αυτών φθάνουν σήμερα, 7 Μαρτίου, στο γαλλικό έδαφος από την Ελλάδα και θα φιλοξενηθούν σε κέντρα υποδοχής που έχουν συσταθεί για αιτούντες άσυλο σε διάφορες περιοχές της χώρας».

Οι αφίξεις αυτές αυξάνουν σε σχεδόν 300 τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που υποδέχεται η Γαλλία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος μετεγκατάστασης που εγκρίθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Οι πρώτοι, Ερυθραίοι, είχαν φτάσει τον Νοέμβριο.

Αυτή τη φορά, πρόκειται κυρίως για Σύρους και Ιρακινούς, με περίπου 20 οικογένειες και ορισμένους μεμονωμένους άνδρες, διευκρίνισε το υπουργείο Εσωτερικών. Οι πρόσφυγες αναμένεται μετά την άφιξή τους να μεταφερθούν σε κέντρα για αιτούντες άσυλο που είναι διάσπαρτα στη γαλλική επικράτεια.

Η Γαλλία έχει δεσμευτεί να δεχτεί 30.000 πρόσφυγες σε διάστημα δύο ετών -δέσμευση που επανέλαβε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αλλά ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς διευκρίνισε (από το Μόναχο) πως δεν θα αυξηθεί.

Με τους 300 πρόσφυγες που έχει δεχτεί μέχρι σήμερα, η Γαλλία είναι πρώτη στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών εισδοχής και έπεται η Φινλανδία με 150 άτομα. Ο Μπερνάρ Καζνέβ απέδωσε την δυσπραγία στην έναρξη της διαδικασίας υποδοχής στο γεγονός ότι «το σύστημα υποδοχής και ανακατανομής των προσφύγων στα hot spot λειτουργεί ακόμη ελλιπώς».

Ο υπουργός Εσωτερικών απέρριψε την ιδέα ότι η Γαλλία δεν είναι «ελκυστική» ως προορισμός ή ότι υπάρχει «σκόπιμη απροθυμία» εκ μέρους της Γαλλίας.

Επανέλαβε ότι η κατεδάφιση της παραγκούπολης του Καλαί, όπου συνωστίζονται χιλιάδες μετανάστες που θέλουν να φθάσουν στη Βρετανία, «δεν έχει άλλο στόχο παρά να στεγάσει ανθρώπους που είναι σε κατάσταση μεγάλης απόγνωσης, που εκτίθενται στο κρύο, ζουν μέσα στη λάσπη και γίνονται στόχος βιαιοτήτων».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου