ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Σοφιανός Χρυσοστομίδης

πέθανε-ο-παλαίμαχος-δημοσιογράφος-σο-760974

Μια λαμπρή μορφή του ελληνικού Τύπου, μια εμβληματική φυσιογνωμία για τον ελληνικό δημοκρατικό Τύπο, ο Σοφιανός Χρυσοστομίδης, πέθανε σήμερα Πέμπτη, σε ηλικία 92 ετών. Είχε γεννηθεί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1922.

Η κηδεία του θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο, στις 11 το πρωί, από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Στέλεχος του αντιστασιακού αριστερού κινήματος των ελλήνων Αιγυπτιωτών, κοσμοπολίτης, πολύγλωσσος, ευρυμαθής, βαθύς γνώστης και αναλυτής των εθνικών θεμάτων, ο Σ. Χρυσοστομίδης, μετά τη μετεγκατάστασή του στην Ελλάδα, δούλεψε ως δημοσιογράφος στη Δημοκρατική Αλλαγή, μέχρι τη δικτατορία, οπότε συνελήφθη και εξορίστηκε στη Γυάρο και τη Λέρο.

Με την παρέμβαση του Αριεπισκόπου Μακαρίου, απελευθερώθηκε και συνέχισε την αντιδικτατορική του δράση από την Κύπρο. Μετά τη μεταπολίτευση, ως στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού, υπήρξε από τους στηλοβάτες της μεταδικτατορικής «Αυγής», της οποίας διετέλεσε και διευθυντής. Επίσης αρθρογραφούσε από την αρχή της έκδοσής του έως σχεδόν το κλείσιμό του στο περιοδικό «Αντί»

Ο Σοφιανός, έχαιρε της εκτίμησης των συναδέλφων του, ανεξάρτητα των πολιτικών απόψεών τους. Υπήρξε δάσκαλος ήθους και δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Παράδειγμα μορφωμένου και διανοούμενου δημοσιογράφου και ενεργού πολίτη.

Διαδοχικά, συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού, την ΕΑΡ, τον Συνασπισμό και τη ΔΗΜΑΡ

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου