ΕΛΛΑΔΑ

Καθηγητής Λαζανάς για κορωνοϊό: Εχει αρχίσει να εμφανίζεται η κόκκινη γραμμή

καθηγητής-λαζανάς-για-κορωνοϊό-εχει-α-759314

Στην αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται στην Ελλάδα, στις μάσκες, αλλά και στο εμβόλιο που αργεί ακόμα αναφέρθηκε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο «Παραπολιτικά 90,1» και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη για τα καθημερινά κρούσματα στη χώρα, ο κ. Λαζανάς τόνισε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις επιδημίες. Επιδημίες υπήρχαν πάντοτε. Μας πιάνει πανικός, παίρνουμε κάποια μέτρα, φτιάχνουμε μονάδες στα νοσοκομεία και μετά τα ξεχνάμε. Επρεπε να φτάσουμε στον κορωνοϊό για να μάθουμε ότι πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας; Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει ατομική ευθύνη, δηλαδή πρέπει αυτά τα μέτρα από μόνοι μας να τα εφαρμόζουμε. Πρέπει να υπάρχει πάντοτε πίσω μας ένας αστυφύλακας, να υπάρχει πολιτική προστασία η οποία να κόβει πρόστιμα;».

«Σε λίγο που θα πιάσει ο χειμώνας και θα μαζευτούμε πάλι θα διογκωθεί το πρόβλημα. Πρέπει να πιστεύουμε σε αυτά τα οποία ανακοινώνονται, να πιστεύουμε στα μέτρα, να πιστεύουμε στο κράτος, να πιστεύουμε στις οδηγίες. Δηλαδή, αυτό το να αμφισβητούμε πάντοτε όλα πρέπει κάποτε να σταματήσει στην Ελλάδα», συμπλήρωσε ο κ. Λαζανάς μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό.

Για το εάν θα υπάρξει έξαρση του κορωνοϊού το φθινόπωρο

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα υπάρξει έξαρση του κορωνοϊού το φθινόπωρο, τόνισε χαρακτηριστικά: Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή έχει αρχίσει να εμφανίζεται η κόκκινη γραμμή και πρέπει όλοι συνειδητά, από την πολιτεία, από τους πολίτες, τις τηλεοράσεις, τις εφημερίδες να δοθεί το μήνυμα ότι πρέπει να προσέχουμε για να μη φτάσουμε σε εικόνες και φαινόμενα τα οποία είδαμε στο τέλος του περασμένου χειμώνα. Εάν συνεχίσουμε έτσι, θα υπάρξει πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Σε άλλη ερώτηση που του έγινε, για το αν μπορεί η χώρα μας να φτάσει σε συνθήκες Ιταλίας και βαλκανικών χωρών από το φθινόπωρο, ο κ. Λαζανάς απάντησε: «Μήπως έρθει και νωρίτερα από το φθινόπωρο, αν δεν σοβαρευτούμε και αν δεν πάρουμε τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε. Και κυρίως αυτός ο συνωστισμός, οι παρέες, τα πάρτι στις παραλίες, οι εκδηλώσεις, τα κρυφά πάρτι… Ε, με αυτά θα υπάρξει διασπορά. Πρέπει από μόνοι μας να καταλάβουμε ότι πρέπει να σταματήσουμε. Δεν πρέπει να υπάρχει από πίσω ένα αστυνομικό κράτος το οποίο να τα απαγορεύει με ποινές».

Λαζανάς: Οι μάσκες που προστατεύουν είναι οι χειρουργικές

Αναφορικά με τις μάσκες, υπογράμμισε: «Οι μάσκες που προστατεύουν είναι οι χειρουργικές μάσκες. Από την άλλη πλευρά, οι πάνινες μάσκες έχουν ένα ποσοστό προστασίας λιγότερο βέβαια από τη χειρουργική μάσκα, αλλά και αυτές θέλουν ειδικές προδιαγραφές. Δεν είναι οποιαδήποτε πανιά τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιούμε για να φτιάχνουμε την πάνινη μάσκα. Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες, οι οποίες έχουν βγει από το υπουργείο Υγείας. Να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει ατομική ευθύνη και πρέπει όλοι να σοβαρευτούμε και να συμμαζευτούμε. Να ακολουθούμε τα μέτρα, να πιστεύουμε αυτά τα οποία μας λένε ότι έτσι είναι, να μην ψάχνουμε να βρούμε δικαιολογίες και παραφιλολογίες και συνωμοσίες, και να ακολουθούμε, για να μην περάσουμε την κόκκινη γραμμή, γιατί τώρα είμαστε πολύ κοντά στην κόκκινη γραμμή».

Για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

«Για να απαλλαγούμε από μια πανδημία μόνο το εμβόλιο θα μας βοηθήσει. Περιμένουμε το εμβόλιο, το θέλουμε. Δεν νομίζω ότι θα είναι διαθέσιμο μέχρι το τέλος του ’21 για ευρύτατη χρήση, δεν θα είναι προσβάσιμο σε όλο τον κόσμο. Θα πρέπει να προηγηθούν ομάδες υψηλού κινδύνου, το υγειονομικό προσωπικό. Ηδη υπάρχουν κατηγορίες που πρέπει να προηγηθούν. Οσον αφορά τα φάρμακα, βλέπετε ότι και εκεί δεν έχει βρεθεί κάποια θεραπεία. Αυτό το οποίο φαίνεται ότι συνειδητοποιούμε όλοι μας περισσότερο είναι αυτό που ισχύει για όλες τις λοιμώξεις, ότι όσο πιο γρήγορα μπεις σε θεραπείες έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να μην πας στη ΜΕΘ», τόνισε ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου