ΕΛΛΑΔΑ

Εικόνες εξαθλίωσης στην Ειδομένη

εικόνες-εξαθλίωσης-στην-ειδομένη-75656

Την πιο δύσκολη νύχτα τους, μέχρι την επόμενη, πέρασαν οι 13.000 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες της Ειδομένης που διαμένουν στον πρόχειρο καταυλισμό εδώ και ημέρες.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα και η καταρρακτώδης βροχή που ξεκίνησε από το απόγευμα κράτησε μέχρι τα ξημερώματα και είχε ως αποτέλεσμα την μετατροπή της περιοχής σε ένα απέραντο λασπότοπο. Εξαιτίας της χαμηλής θερμοκρασίας άναψαν φωτιές και φόρεσαν σακούλες για να προστατευτούν από την καταιγίδα.

Όσοι είχαν σκηνή μπόρεσαν και πέρασαν τη νύχτα μέσα σε αυτή, φτιάχνοντας αυλάκια γύρω γύρω προκειμένου να προφυλαχθούν από την βροχή. Όσοι δεν είχαν σκηνή, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, αναγκάστηκαν και κοιμήθηκαν κυριολεκτικά στο βρεγμένο έδαφος. Σημαντική ωστόσο ήταν η βοήθεια από τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, οι οποίες μοίρασαν αδιάβροχα στα περισσότερα παιδιά.

Νωρίτερα, εκατοντάδες άτομα, κυρίως από τη Βαγδάτη και τη Δαμασκό, πραγματοποίησαν μία ακόμη διαμαρτυρία στις σιδηροδρομικές γραμμές, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα. Οι άνθρωποι αυτοί πληροφορήθηκαν πριν μερικές ώρες ότι οι αρχές των Σκοπίων δεν θα τους επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα, καθώς οι πόλεις από τις οποίες προέρχονται δεν θεωρούνται πια από την ΠΓΔΜ ως εμπόλεμες ζώνες.

Την ίδια ώρα, συγκλονίζουν οι καταγγελίες των προσφύγων που πέρασαν τα σύνορα για την απάνθρωπη συμπεριφορά των Σκοπιανών αστυνομικών, οι οποίοι τους ξυλοκοπούν και αφήνουν ελεύθερα τα σκυλιά να τους κυνηγούν, δαγκώνοντάς τους. Το μεσημέρι, δύο αγοράκια ηλικίας 11 και 13 ετών χτυπήθηκαν από το ηλεκτρικό ρεύμα την ώρα που έπαιζαν σε ένα βαγόνι στις σιδηροδρομικές γραμμές και διακομίστηκαν με εγκαύματα στο νοσοκομείο.

Εικόνες από τον καταυλισμό στην Ειδομένη:

Πάνω από 36.000 οι εγκλωβισμένοι στη χώρα

Την ίδια ώρα περισσότεροι από 36.000 είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα αφού τα Σκόπια επιτρέπουν με το «σταγονόμετρο» τη διέλευση από τα σύνορα. Συγχρόνως οι αφίξεις μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά είναι συνεχείς καθημερινά.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν τη Δευτέρα από το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα ανέρχονται σε 36.419, είναι κατά 3.099 περισσότεροι σε σχέση με την Κυριακή (33.320). Στο λιμάνι του Πειραιά έχει τοποθετηθεί ένας προκάτ οικίσκος από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά όπου από χθες λειτουργεί ως κέντρο συντονισμού για τη διαχείριση των αναγκών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται πλέον στα νησιά είναι 7.418, οι περισσότεροι στη Λέσβο (3.993), τη Χίο (1.659) και τη Σάμο (629). Στην ηπειρωτική χώρα βρίσκονται άλλα 29.001 άτομα, κυρίως στην Ειδομένη (8.550), στο Ελληνικό (4.150), στη Χέρσο (3.567), στη Νέα Καβάλα Πολυκάστρου (3.400), στο λιμάνι του Πειραιά (3.228), στα Διαβατά (2.063) και στο Σχιστό (1.700).

Τέλος, ολοκληρώνονται τα έργα κατασκευής 15 νέων χώρων φιλοξενίας (hot spots) σε όλη τη χώρα, συνολικής χωρητικότητας 16.000 ατόμων.

Στα 766 τα αιτήματα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα που έγιναν δεκτά

Σε 766 ανέρχονται τα αιτήματα για μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα που έχουν κάνει δεκτά τα άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, ενώ ο συνολικός αριθμός των θέσεων που έχουν προσφέρει ανέρχεται σε 2.000, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου.

Στην Υπηρεσία Ασύλου υποβλήθηκαν μέχρι προχθές 1.380 αιτήσεις μετεγκατάστασης, από τις οποίες η Υπηρεσία προώθησε προς τα άλλα κράτη – μέλη 1.200 (δεν προωθεί αιτήματα όταν υπάρχουν αμφιβολίες για θέματα ασφάλειας ή υπηκοότητας) και οι άλλες χώρες έκαναν από αυτές δεκτές τις 766.

Από τα εξερχόμενα αιτήματα λίγοι παραπάνω από τους μισούς ήταν Σύροι (636). Επίσης, οι 374 ήταν Ιρακινοί, 97 Ερυθραίοι, 81 Υεμένιοι, δέκα ανιθαγενείς, ένας από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και ένας από το Ιράν.

Οι 704 ήταν άνδρες και οι 496 γυναίκες. Σχετικά με το ηλικιακό τους προφίλ το 34,7% ήταν παιδιά ως 13 ετών, το 5,7% έφηβοι 14 – 17 ετών, το 38% ενήλικες 18-34 ετών, το 20,8% ηλικίας 35 – 64 ετών και το 0,9% άνω των 65 ετών.

real.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου