ΕΛΛΑΔΑ

Επανεξέταση του νόμoυ για τους μουφτήδες ζητεί η Αγκυρα

επανεξέταση-του-νόμoυ-για-τους-μουφτήδ-755009

Την «επανεξέταση του σχεδίου νόμου» για τους μουφτήδες ζήτησε ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι.

Όπως αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, «έχουμε εκφράσει δημοσίως την άποψή μας όσον αφορά στη νομική ρύθμιση με ημερομηνία 9 Ιανουαρίου 2018 που δημοσίευσε η Ελλάδα για το σύστημα της Σαρία και που μπορεί να κάνει χρήση η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ δύο πλευρών».

«Οι ομογενείς μας στη Δυτική Θράκη ανησυχούν για το σχέδιο νόμου που στοχεύει στην άρση της αυτονομίας του αξιώματος των μουφτήδων που ανατέθηκε από διεθνείς συμφωνίες. Αναμένουμε να επανεξετασθεί αυτή η τροπολογία σχετικά με το αξίωμα του μουφτή, ώστε να ευθυγραμμίζεται με τις απόψεις και τα αιτήματα της μουσουλμανικής μειονότητας», είπε χαρακτηριστικά ο Ακσόι.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Αυγούστου ψηφίστηκε τροπολογία για την υποχρεωτική συνταξιοδότηση των μουφτήδων στο 67ο έτος της ηλικίας τους.

Πρακτικά, σε δύο μήνες από την ψήφιση του νόμου οι μουφτήδες, αμφότεροι άνω των 67, θα πρέπει να αποχωρήσουν από το αξίωμά τους και να αντικατασταθούν από τοποτηρητές.

Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται ως αποτέλεσμα κατ’ αρχάς του νόμου για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της σαρίας που ψηφίστηκε διακομματικά τον περασμένο Ιανουάριο από τη Βουλή, αλλά και του αιτήματος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μεγαλύτερη αυτονομία εντός της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου