ΕΛΛΑΔΑ

Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ: Έχουμε την ισχύ να καταστρέψουμε κάθε «συμμαχία του κακού»

προκλητική-ανακοίνωση-του-τουρκικού-752829

Σε νέα εμπρηστική ανακοίνωση αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών προχώρησε το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει «πειρατική» τη συμφωνία Ελλάδος – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, απαντώντας στο ελληνικό ΥΠΕΞ, ανέφερε πως το Oruc Reis βρίσκεται για σεισμικές έρευνες σε αδειοδοτημένες περιοχές της TPAO.

Διαβάστε επίσης: Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε πως οι έρευνες είχαν στο παρελθόν σταματήσει με εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έπειτα από τις παραινέσεις Γερμανίας και ΕΕ. Εκείνες οι κινήσεις καλής θέλησης ωστόσο, ανέφερε, έγιναν για να δοθεί μια ευκαιρία στην διπλωματία να δράσει αλλά δεν υπήρχε ανταπόκριση στα κανάλια επικοινωνίας.

Η τουρκική ανακοίνωση κατηγορεί την Ελλάδα πως δεν ήταν ειλικρινής και έντιμη όσον αφορά τον διάλογο, αφού υπέγραψε «πειρατική συμφωνία» με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου 2020. Αναφέρει πως η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και της Λιβύης παραβιάζεται. Με βάση αυτή την εξέλιξη, εστάλη το Oruç Reis για να συνεχίσει τις έρευνες που είχαν προγραμματιστεί πιο παλιά, σημειώνει η ανακοίνωση.

Η Τουρκία συνεχίζει να επικαλείται τα δικαιώματα που, σύμφωνα με αυτήν, έχει και απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Προειδοποιεί πως κανένας δεν μπορεί να την αποκλείσει από την Μεσόγειο που ήταν υπό τουρκικό έλεγχο για αιώνες. Όσοι νομίζουν πως είναι μοναδικοί ιδιοκτήτες της Μεσογείου θα απογοητευτούν, αναφέρει.

Σε απειλητικό τόνο η Τουρκία αναφέρει πως έχει τις δυνάμεις και την ικανότητα να καταστρέψει όλες τις συμμαχίες του κακού που έχουν συγκροτηθεί εις βάρος της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή δεν είναι κλιμακώσει, λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ, αλλά άσκηση του δικαιώματος άμυνας αν χρειαστεί. Δεν θα επιτραπεί καμία παρέμβαση σε πολιτικό πλοίο, καταλήγει, σε μια έμμεση αναφορά στις έρευνες του Oruc Reis.

[in.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου