ΕΛΛΑΔΑ

Oruc Reis: Εκπνέει η παράνομη Navtex – Γερμανικός κλοιός για διάλογο Αθήνας – Άγκυρας

oruc-reis-εκπνέει-η-παράνομη-navtex-γερμανικός-κλ-744254

Με την τουρκική NAVTEX να λήγει στις 23 Αυγούστου, το Βερολίνο αναθερμαίνει τις διαδικασίες για διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και την ερχόμενη Τρίτη ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα επιχειρήσει με ταξίδια – αστραπή στην Αθήνα για να συνάντηση με τον Νίκο Δένδια και αμέσως μετά στην Άγκυρα με τον τούρκο ομόλογό του, να επαναφέρει στο τραπέζι τις δυο αντιπροσωπείες στο δρόμο των διερευνητικών επαφών.

Η κυβέρνηση καθιστά σαφές και προς τη Γερμανία που προεδρεύει στην ΕΕ ότι οι συνομιλίες αρχίζουν από εκεί που έμειναν το 2016 οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δυο χωρών και με την έμπρακτη απόδειξη ότι η Τουρκία σταματά τις προκλήσεις.

Η προσπάθεια για έναν ειλικρινή διάλογο αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά δύσκολη εξίσωση και παρά το ότι η Ελλάδα έχει το δίκαιο με το μέρος, όπως προκύπτει και από το γλωσσάρι της ελληνοτουρκική κρίσης που δημοσιεύει το «ΒΗΜΑ», η Τουρκία παραμένει μια χώρα που δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας του ’82.

Κατρακυλά η λίρα

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν προαναγγέλλει έρευνες και στη Μεσόγειο μετά το κοίτασμα – μαμούθ που ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο όμως δεν συγκίνησε τις αγορές, με την τουρκική λίρα να κατρακυλά.

Στη Βουλή οι συμφωνίες για ΑΟΖ

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή για κύρωση την Τετάρτη τις συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο, την ώρα που και σε διεθνές επίπεδο κορυφώνονται οι διπλωματικές διεργασίες.

Η Άνγκελα Μέρκελ, μετά τον πρόεδρο Μακρόν, συναντά μέσα στην εβδομάδα τον ΓΓ του ΝΑΤΟ και την Παρασκευή στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο Ζοζέπ Μπορέλ παρουσιάζει τη λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής στα τέλη Σεπτεμβρίου.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου