ΕΛΛΑΔΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Ωμό εκβιασμό Μέρκελ – ΕΚΤ καταγγέλλει η Αριστερή Πτέρυγα

συριζα-ωμό-εκβιασμό-μέρκελ-εκτ-καταγ-736522

Ενδιαφέρουσες και ενδεικτικές πτυχές των διαθέσεων που επικρατούν στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις απόψεις που εκδηλώνονται διεθνώς σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αναδεικνύονται από τους διαύλους που απηχούν τις θέσεις της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό αυτό το πρίσμα, κυριαρχούν το τελευταίο διήμερο στην αρθρογραφία της iskra.gr δύο εξελίξεις: τα μηνύματα που έστειλαν η καγκελάριος Μέρκελ και η ΕΚΤ, τα οποία ερμηνεύονται ως «ωμός εκβιασμός» και απόπειρες παρέμβασης στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και η δήλωση της Τετάρτης υψηλόβαθμου στελέχους του Κρεμλίνου, η οποία αντιμετωπίζεται ως ένδειξη της βαρύτητας που έχει η ελληνική υπόθεση στην Ευρώπη και υπό αυτήν την έννοια, της διαπραγματευτικής ισχύος που έχει η Ελλάδα και της δυνατότητάς της να επιδιώξει νέες συμμαχίες.

Με αφορμή τις δηλώσεις της Ανγεκλα Μέρκελ και της ανακοίνωσης της ΕΚΤ, στην σχετική αρθρογραφία, με τίτλο «Εκβιάζει η Μέρκελ με όπλο το ευρώ» ( σημειώνεται: «Σε γραμμή συγκεκαλυμμένου αλλά ωμού εκβιασμού της χώρας μας και των ελληνικών πολιτικών εξελίξεων με όχημα τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη κινήθηκε η Ανγκ. Μέρκελ ακολουθούμενη και από την ΕΚΤ».

Οπως αναφέρεται, η καγκελάριος της Γερμανίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Λονδίνο κατέστησε σαφές «πως αναμένει από την Αθήνα να τηρήσει τους όρους που της αναλογούν και στη βάση αυτή προβλέπει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

Στο πλαίσιο αυτό παρατίθενται οι δήλωσεις της γερμανίδας καγκελαρίου: «Εγώ, ως η Γερμανίδα καγκελάριος, καθώς και η γερμανική κυβέρνηση, πάντοτε εφαρμόσαμε μια πολιτική που προβλέπει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη», και ότι «η Ελλάδα έχει κάνει πράγματι πολλές θυσίες. Για πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα, αυτά ήταν πολύ δύσκολα χρόνια. Διανύσαμε πολύ δρόμο», (…) «και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε μια επιτυχή κατάληξη -καθοδηγούμενοι πάντοτε από την αρχή ότι από τη μια οι Έλληνες πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί και από την άλλη εμείς πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη».

Σε ό,τι αφορά την στάση της ΕΚΤ, η ίδια ιστοσελίδα επικαλείται τις πληροροφορίες από την συνεδρίαση του ΔΣ της Τράπεζας και σημειώνει: «Διατεθειμένη να διατηρήσει τις εξαιρέσεις που ισχύουν και διασφαλίζουν την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε πρόγραμμα και θα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Σε άλλο άρθρο, εξάλλου, με τίτλο «Ρωσία: Η Ελλάδα είναι το κλειδί για το μέλλον της ΕΕ» και υπό το πρίσμα της κρίσης στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, η iskra σημειώνει ότι «εξαιρετική σημασία αποκτά, κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, η δήλωση του ιδιαίτερα ισχυρού, επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Δούμας της Ρωσίας, Αλεξέι Πουσκόφ στην εφημερίδα Pravda, την οποία μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti».

Η δήλωση τοτυ ρώσου αξιωματούχου που επικαλείται ο αρθρογραφος έχει ως εξής: «Ό,τι και να λένε στο Βερολίνο η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα αποτελέσει το ισχυρότερο πλήγμα που έχει δεχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλη την ιστορία της. Σήμερα η Ελλάδα είναι το κλειδί για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στον σχολιασμό της δήλωσης, σημειώνεται ότι έρχεται «να τονίσει το βάρος της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και να ενισχύσει τα μέγιστα τη διαπραγματευτική της θέση, ιδιαίτερα στο ζήτημα του χρέους, έναντι της Γερμανίας και της ΕΕ» και επισημαίνεται: «Η Ρωσία με αυτήν τη σύντομη δήλωση του Αλ. Πουσκόφ υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει στην Ελλάδα, αφού την αναγορεύει σε κλειδί για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και απαντά στην Γερμανική τρομοκρατία, η οποία προσπαθεί να ισχυριστεί ότι η χώρα μας και οι επικείμενες επιλογές της για ακύρωση των μνημονίων και της λιτότητας και διεκδίκησης της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, θα αφήσουν σχεδόν αδιάφορη την ΕΕ και χωρίς επιπτώσεις την πορεία της».

Υπό αυτό το πρίσμα αναφέρεται στο ίδιο κείμενο: «σήμερα η Ελλάδα, μπροστά στις εκλογές, την κρίση και τα προβλήματα στον ευρωπαϊκό και ευρωαντλαντικό χώρο, έχει ενώπιόν της, με την Αριστερά στο προσκήνιο, μια νέα ευκαιρία και δυνατότητα να επιχειρήσει ένα μεγάλο άλμα προς την ανεξαρτησία της, την απεμπλοκή της από ιμπεριαλιστικά δεσμά και τη διαμόρφωση νέων πολύπλευρων οικονομικών και πολιτικών διεθνών σχέσεων και διασυνδέσεων, που να ανταποκρίνονται στα βαθύτερα συμφέροντα του ελληνικού λαού και του τόπου».

tovima.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου