ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας: Εντιμο συμβιβασμό, επωφελή για Ελλάδα και πΓΔΜ

τσίπρας-εντιμο-συμβιβασμό-επωφελή-γι-72682

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην πΓΔΜ, ως “υψηλού συμβιβασμού”, καθώς μετά από 12 χρόνια προσγειώθηκε και πάλι ελληνικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο των Σκοπίων. Κάτι που, όπως είπε, δεν μπορούσε να συμβεί τα προηγούμενα χρόνια λόγω της ονομασίας που είχε λάβει το συγκεκριμένο αεροδρόμιο.

“Αναζητούμε έντιμο, αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό”

“Αναζητούμε έναν έντιμο συμβιβασμό, που θα είναι επωφελής όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά, στο πλαίσιο των αρχών και θέσεων που έχουμε περιγράψει”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

“Ο κύριος Κοτζιάς βρίσκεται σήμερα στα Σκόπια προκειμένου να επιχειρήσει να διερευνήσει τη δυνατότητα να υπάρξουν βήματα προς τα εμπρός που θα επιστρέψουν να καταληξουμε σε μία συμφωνία, που έχει περιγραφεί από τη δική μας πλευρά με πολύ μεγάλη σαφήνεια. Η πρώτη προϋποθεση είναι να βρεθεί συμβιβασμός στο όνομα, με χρονικό ή γεωγραφικό προσδιορισμό. Σύνθεση ονομασία διότι δεν μπορεί η φίλη χώρα στα βόρεια σύνορά μας να έχει όνομα που διατηρεί και μία περιοχή στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια. Η δεύτερη είναι να βρεθεί ένα όνομα για όλες τις χρήσεις, ώστε να λυθεί και σε διεθνές επίπεδο οριστικά το πρόβλημα”, είπε.

Παράλληλα, ο κύριος Τσίπρας υπογράμμισε ότι είμαστε σήμερα στα Σκόπια επειδή θέλουμε τη λύση και όχι επειδή μας πιέζει κάποιος διεθνής παράγων. “Το αντιμετωπίζουμε ως διμερές ζήτημα και οι παρεμβάσεις τρίτων χωρών δεν έχουν θετικό αντίκτυπο” κατέληξε.

Για το τηλεφώνημα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του. “Παράλληλα τον ενημέρωσα για τις θέσεις μας σε σχέση με την Τουρκία, ενόψει της συνάντησης που θα έχει με τον κύριο Ερντογάν στις 3 Απριλίου. Συζητήσαμε ακόμη για τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις, μετά το τηλεφώνημα που είχε με τον πρόεδρο Τραμπ, καθώς και για τις ευρω-ρωσικές σχέσεις, που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες μετά την επίθεση στον Σαλίσμπερι.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου