ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης: Στη φαρέτρα μας η μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα

μητσοτάκης-στη-φαρέτρα-μας-η-μείωση-φπ-70905

Η συζήτηση με τον πρωθυπουργό, όπως ήταν αναμενόμενο, ξεκίνησε με την οικονομική κρίση, που έχει επιδεινώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, και κυρίως την ακρίβεια που εξανεμίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι δεν αποκλείει μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, μια είδηση που έγινε δεκτή με ανακούφιση.

Το μέτρο αυτό παραμένει στη φαρέτρα της κυβέρνησης, είπε ο πρωθυπουργός, αν και αναγνώρισε ότι πρόκεται για ιδιατέρως ακριβή επιλογή.

Με την τιμή της ενέργειας να καίει την τσέπη των καταναλωτών ο πρωθυπουργός αφού αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη των νοικοκυριών, τόνισε και τη χαραμάδα ευκαιρίας που ανοίγεται στην παρούσα συγκυρία για την Ελλάδα προκειμένου να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο.

«Παράθυρο» για ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα άφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο OT FORUM.

Ο ίδιος τόνισε πως αν και έχει κόστος είναι ένα μέτρο, το οποίο υπάρχει στη φαρέτρα.

Από εκεί και πέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι βιώνουμε πρωτοφανείς καταστάσεις, μία παγκόσμια γεωπολιτική κρίση, αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας.

Ακόμη πρόσθεσε ότι το παραπάνω οδηγεί σε απότομη αύξηση τιμών της ενέργειας, προσθέτοντας ότι προκαλεί έντονες πληθωριστικές τάσεις παντού στον κόσμο.

Μάλιστα έκανε λόγο για κρίση πρωτίστως εισαγόμενη αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί και με εθνικούς όρους, όπως με παρεμβάσεις στη χονδρική αγορά και τις τιμές.

Σημείωσε πως «είμαστε χώρα που ακόμα έχει χαμηλούς μισθούς» και «η πίεση είναι πολύ μεγάλη» και επισήμανε πως η χώρα πήρε μέτρα τα οποία ήταν κατά κανόνα στοχευμένα.

Ανέφερε χαρακτηριστικά την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, το έκτακτο επίδομα βοήθειας στα πιο αδύναμα νοικοκυριά, την επιδότηση 60 λίτρων το μήνα για τα καύσιμα, παρεμβάσεις για επιχειρήσεις και τους αγρότες. «Θέλουμε να στηρίξουμε την εγχώρια παραγωγή. Αυτά είναι τα εθνικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε» τόνισε.

Επισήμανε επίσης ότι γίνονται συνεχείς έλεγχοι για την αισχροκέρδεια. «Όπου εντοπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας δεν θα διστάσουμε να επιβάλλουμε το μέγιστο των προστίμων που μας επιτρέπει ο νόμος. Έχουμε και εργαλεία πια διαφάνειας και σύγκρισης τιμών» υπογράμμισε.

Να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος

Επιπλέον, ο ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να καταστεί ενεργειακός κόμβος μέσω τόσο αγωγών όσο και μέσω LNG.

Επίσης, έκανε λόγο και για έλευση φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας. μέσω Αιγύπτου για παράδειγμα.

Παράλληλα, είπε πως η χώρα μας μπορεί να γίνει και διαμετοκομστικός κόμβος υδρογόνου, το οποίο είναι το καύσιμο του μέλλοντος.

Πηγή: in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου