ΕΛΛΑΔΑ

Οργή του ΥΠΕΞ για τις διευκρινίσεις της Κομισιόν για το τσάμικο ζήτημα

οργή-του-υπεξ-για-τις-διευκρινίσεις-τη-700866

Την οργή του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι διευκρινίσεις της Κομισιόν για το «τσάμικο ζήτημα», που ήρθαν να επεξηγήσουν δηλώσεις του Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν.

«Ορισμένοι στις Βρυξέλλες δεν κατανοούν τη σημασία του να μην ψεύδεσαι» απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.

Υπενθυμίζεται πως, την αντίδραση της Αθήνας προκάλεσε η απάντηση του Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν σε ερώτηση της Ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Σπυράκη σχετικά με την Αλβανία, με το υπουργείο Εξωτερικών να χαρακτηρίζει «αναληθή και απαράδεκτη» την τοποθέτηση του Ευρωπαίου αξιωματούχου και να ξεκαθαρίζει ότι «τσάμικο ζήτημα» δεν υφίσταται.

Σε δηλώσεις του, ο Αυστριακός Επίτροπος Διεύρυνσης της Ε.Ε. ανέφερε ότι «η επιτροπή επικρότησε το γεγονός ότι οι δύο χώρες εξετάζουν τη θέσπιση κοινού μηχανισμού, που θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται η οριοθέτηση της ελληνιαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και το τσάμικο ζήτημα».

Η κ. Σπυράκη είχε θέσει νωρίτερα ερώτημα για την ανακίνηση των αλυτρωτικών διεκδικήσεων εναντίον της Ελλάδας, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Αλβανία.

«Η απάντηση του Επιτρόπου Johannes Hahn σε ερώτηση της Ευρωβουλευτού της ΝΔ κας Μαρίας Σπυράκη σχετικά με την Αλβανία είναι αναληθής και απαράδεκτη.Ως γνωστόν, τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται και, ως εκ τούτου, ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας» υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών, και συνέχισε: «Ο Επίτροπος Hahn με την ψευδή απάντησή του δείχνει ότι δεν ασκεί το ρόλο και τα καθήκοντά του βάσει της αρχής της αμεροληψίας ώστε να προάγεται το κοινό συμφέρον της Ένωσης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας».

Μάλιστα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, έχει ζητηθεί από τον επίτροπο να δώσει άμεσα πειστικές εξηγήσεις ως προς το απαράδεκτο και ψευδές περιεχόμενο της επίμαχης απάντησής του.

Η θέση της Κομισιόν

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάγια Κοντσίγιαντσιτς κληθείσα να διευκρινίσει εάν η Επιτροπή θεωρεί ότι υφίσταται το λεγόμενο «τσάμικο ζήτημα» απάντησε ότι η «Επιτροπή χαιρέτισε την πρόταση από ελληνικής πλευράς για δημιουργία πλατφόρμας, η οποία θα επιτρέπει έναν πιο εποικοδομητικό διάλογο πάνω σε όλα τα θέματα μεταξύ των δύο χωρών που επιδέχονται διευκρίνισης».

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι οι Βρυξέλλες δεν λαμβάνουν θέση σε διμερή ζητήματα μεταξύ κρατών-μελών.

«Αναφορικά με την Ελλάδα και την Αλβανία, η Επιτροπή ενημερώθηκε νωρίτερα μέσα στη φετινή χρονιά και από τις δύο χώρες ότι υπήρχε η πρόθεση ενίσχυσης του διαλόγου μεταξύ τους για έναν αριθμό εκκρεμών ζητημάτων, τα οποία χρήζουν περαιτέρω αποσαφήνισης, προκειμένου να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή χαιρέτισε ιδιαίτερα την πρόταση από ελληνικής πλευράς για δημιουργία πλατφόρμας, η οποία θα επιτρέπει έναν πιο εποικοδομητικό διάλογο πάνω σε όλα τα θέματα μεταξύ των δύο χωρών που επιδέχονται διευκρίνισης» ανέφερε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: «Σε αυτό το πλαίσιο, επίσης, η Επιτροπή ενθαρρύνει τις δύο χώρες να συνεχίσουν ως προς τις δεσμεύσεις τους και σε αυτό το πνεύμα η Επιτροπή απάντησε σε αριθμό ερωτήσεων ευρωβουλευτών. Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, θα πρέπει να δοθούν οι απαντήσεις. Είμαστε, όπως είπα, ενήμεροι για τις δεσμεύσεις των δύο χωρών να προωθήσουν τον διάλογο και τους ενθαρρύνουμε να ξεκαθαρίσουν το τοπίο από πιθανές παρανοήσεις γύρω από όλα τα σχετικά ζητήματα».

Στη συνέχεια, κληθείσα να διευκρινίσει την επίσημη θέση της Επιτροπής για το κατά πόσο υφίσταται «τσάμικο ζήτημα», απάντησε: «Όπως εξήγησα, η Επιτροπή έχει λάβει θέση σε σχέση με την πρόθεση των δύο χωρών να συζητήσουν εκκρεμή ζητήματα, προκειμένου να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι διμερείς τους σχέσεις. Η Επιτροπή δεν προχώρησε πέρα από αυτό, δεν πήρε καμία θέση για τις διμερείς σχέσεις».

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου