ΕΛΛΑΔΑ

Ηχηρά μηνύματα της ΕΕ για Αιγαίο, στρατιωτικούς και κυπριακή ΑΟΖ

ηχηρά-μηνύματα-της-εε-για-αιγαίο-στρατ-69839

Αυστηρά ήταν τα μηνύματα που έστειλε η ΕΕ στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Αιγαίο, την κυπριακή ΑΟΖ και τους δυο κρατούμενους έλληνες στρατιωτικούς. Η Ε.Ε., διαμέσου του Ντόναλντ Τουσκ και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, “τράβηξε το αυτί” του Ερντογάν με αφορμή τα ελληνοτουρκικά, ενώ όπως έγινε γνωστό οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία σε κανένα από τα ανοιχτά θέματα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ δήλωσε ότι “οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έλαβαν καμία σαφή απάντηση από τον Τούρκο πρόεδρο σε έναν μακρύ κατάλογο ανησυχιών”, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, τα ανθρώπινα δικαίωματα, την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Αναφορικά με συγκεκριμένες λύσεις, δεν καταλήξαμε σε κανέναν συμβιβασμό σήμερα», τόνισε ο Τουσκ σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ερντογάν στην Βάρνα.

«Ωστόσο, εξακολουθώ να ελπίζω ότι αυτό θα καταστεί δυνατό στο μέλλον. Μόνο η πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, περιλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης», πρόσθεσε.

«Για πρώτη φορά η ΕΕ έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις χωρίς πρόοδο στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με την συνοδο στη Βάρνα.

“Δεν κλείνει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας”

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την αντίθεσή του στην «απλοϊκή και επιφανειακή» ιδέα της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνεχίζοντας, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι για να μπορέσει η Τουρκία να προχωρήσει στην ενταξιακή της πορεία είναι ουσιαστικό να βελτιώσει τις σχέσεις της με δύο χώρες-μέλη της ΕΕ, την Κύπρο και με την Ελλάδα.

«Είμαι αντίθετος με αυτούς που υποστηρίζουν, επιφανειακά μερικές φορές ή και δημαγωγικά ότι πρέπει να διακόψουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία», είπε ο Γιούνκερ, τονίζοντας ότι είναι υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων και ότι ο ίδιος πάντα υποστήριζε τις προσπάθειες της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ.

Εξάλλου, την ίδια άποψη έχει εκφράσει πολλάκις και η ελληνική κυβέρνηση με την λογική πως, αν η Τουρκία απομονωθεί από την ευρωπαϊκή της προοπτική, τότε θα διολισθήσει ακόμη περισσότερο σε ακόμη πιο αυταρχικά μονοπάτια.

«Από το 2015, μετά την πρώτη Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας έχουν γίνει πολλά σημαντικά βήματα και σήμερα συμφωνήσαμε να επαναφέρουμε τους διαύλους επικοινωνίας ΕΕ- Τουρκίας σε νέα επίπεδα», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Παράλληλα, ο κ. Τουσκ επεσήμανε ότι η ΕΕ στέκεται «ενωμένη» πίσω από την Κύπρο ως προς το δικαίωμά της να εξερευνήσει και να εξορύξει φυσικές πηγές ενέργειας στην ΑΟΖ της. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό είναι σημαντικό για την επανένωση της Κύπρου προς όφελος και των δυο πληθυσμών, αλλά και για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Μετρημένη η τουρκική αντίδραση

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του εμφανίστηκε προσεκτικός στις δηλώσεις του και πάντως λιγότερο προκλητικός σε σχέση με πριν μερικά 24ωρα, όταν, λόγου χάρη, δήλωνε πως η Τουρκία δεν δέχεται μαθήματα από τη Δύση κι εμφανιζόταν πρόθυμος να προσκομίσει μέχρι και… βίντεο αποδείξεων!

Ο Ερντογάν έμεινε “δεμένος” στην ρητορική του περί ευρωπαϊκής πορείας της χώρας του, δηλώνοντας ότι συζήτησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ.

Ο Ερντογάν είπε ότι ελπίζει πως οι δύο πλευρές έχουν αφήσει πίσω τους τη δύσκολη περίοδο των κακών σχέσεων. Τόνισε ότι αναμένει από τις Βρυξέλλες στήριξη και όχι επικρίσεις, στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας.

Αναφερόμενος στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε ότι θα ήταν “μεγάλο λάθος” να μείνει η χώρα του εκτός της διεύρυνσης.

Τόνισε ακόμα ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.

Κατόπιν αναφέρθηκε στα ακανθώδη ζητήματα ανάμεσα στις δύο πλευρές ζητώντας από την Ένωση την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ που προβλέπει η Συμφωνία για το προσφυγικό καθώς και την απελευθέρωση της βίζα για τους τούρκους πολίτες.

«Μετά από τόσες δεκαετίες είμαστε ακόμα υποψήφια χώρα θα θέλαμε πιο γρήγορες εξελίξεις στις συναντήσεις μας με την Ε.Ε. Σήμερα συζητήσαμε τα απαραίτητα βήματα για να βελτιώσουμε τις σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας» δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Τουρκία ζήτησε από την ΕΕ την επέκταση της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ αναφορικά με την Κύπρο ο Τούρκος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι παρέδωσε επίσημο έγγραφο με τις υποχρεώσεις όλων των εμπλεκόμενων σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο ελπίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει λεπτομερώς.

Τι δήλωσαν Τουσκ-Γιούνκερ για τους έλληνες στρατιωτικούς

Σύμφωνα με πληροφορίες, Τουσκ και Γιούνκερ, έθεσαν επιτακτικά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ως όρο για την πρόοδο της ευρωτουρκικής ατζέντας.

Πρέπει να γίνουν προσπάθειες από την τουρκική πλευρά να επιλυθεί το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ εμπιστεύεται την τουρκική πλευρά ότι θα επιλύσει το ζήτημα, ει δυνατόν πριν από το ορθόδοξο Πάσχα . «Θα ήταν επιθυμητό να γίνει αυτό πριν το ορθόδοξο Πάσχα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» είπε ο Γιούνκερ.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ αναφέρθηκε κι αυτός στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, λέγοντας ότι η κράτηση Ευρωπαίων πολιτών στην Τουρκία προκαλεί δυσαρέσκεια στην ΕΕ.

Χαρακτηριστικό είναι κατά τις ίδιες πληροφορίες το γεγονός ότι οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μόνο για αυτό το θέμα συζητούσαν με τον Τούρκο Πρόεδρο για 20 λεπτά. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ρ.Τ. Ερντογάν άφησε ανοιχτό παράθυρο για λύση χωρίς όμως να δεσμευθεί.

Στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, λέγοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι η τουρκική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.

Ο Μπορίσοφ είπε επίσης ότι θα ενημερώσει προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα για τις συζητήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο.

Επιφυλάξεις από την Λευκωσία

Την ικανοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης για τις τοποθετήσεις των Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου της Βάρνας, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος υποστήριξε ότι «τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχουν γίνει πράξη».

Πρέπει, όμως, είπε ο κ. Προδρόμου, να είμαστε επιφυλακτικοί και να περιμένουμε την ενημέρωση για το τι ακριβώς διαμείφθηκε στη Σύνοδο της Βάρνας.

Ο κ. Προδρόμου, μιλώντας στο ΡΙΚ, χαρακτήρισε «σημαντική» τη δήλωση Ερντογάν ότι στρατηγικός στόχος είναι η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπέδειξε ότι «αυτό επιτρέπει να βρίσκουν έδαφος οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η τοποθέτηση του προέδρου Τουσκ ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου είναι αλληλέγγυοι στην Κυπριακή Δημοκρατία και το δικαίωμά της να εκμεταλλεύεται τον φυσικό πλούτο της είναι, όπως σημείωσε, «μια απάντηση που δείχνει ότι οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας δεν συνάδουν πλέον με τις ενέργειές της στην ΑΟΖ και τις οποίες δεν πρέπει να επαναλάβει».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τη θέση του Ερντογάν, ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, επεσήμανε ότι αυτή «δείχνει ότι παραμένει κάποιο πρόβλημα».

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου