ΕΛΛΑΔΑ

Μνημόσυνο Κατσίφα: Η Αλβανία κλείνει τα σύνορα σε συγγενείς και φίλους του Κωνσταντίνου

μνημόσυνο-κατσίφα-η-αλβανία-κλείνει-τ-695198

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε μια άνευ προηγουμένου επίδειξη δύναμης φαίνεται πως είναι η αλβανική πολιτεία. Από το απόγευμα ξεκίνησαν τα προβλήματα για Ελλαδίτες και Βορειοηπειρώτες που μεταβαίνουν στους Βουλιαράτες για το σαρανταήμερο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Η αρχή έγινε με κάποιους Ελλαδίτες ανάμεσά τους και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Σαββίδη της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος στη χώρα.

Στην συνέχεια όμως, οι αλβανικές αρχές προχώρησαν σε μια χωρίς προηγούμενο κίνηση στα διεθνή χρονικά κίνηση. Απαγορεύουν την είσοδο στην χώρα σε Αλβανούς πολίτες. Οι αρχές απαντούν στις ερωτήσεις των πολιτών λέγοντας πως δεν έχουν υποχρέωση να παρέχουν εξηγήσεις. Απειλούν δε όσους δεν συμμορφώνονται με σύλληψη.

Μεταξύ των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να επιστρέψουν είναι συγγενείς του Κωνσταντίνου Κατσίφα ενώ μέχρι στιγμής, πληροφορίες αναφέρουν πως προβλήματα δημιουργήθηκαν και σε μία από τις αδερφές του, που της αρνήθηκαν την είσοδο.

Κλίμα εκφοβισμού από τις αλβανικές αρχές

Οι αλβανικές αρχές επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα εκφοβισμού, τόσο στα σύνορα όσο και στη μειονότητα. Από τα 10 άτομα που επιχειρούν να πουν στην Αλβανία, οι 8 επιστρέφουν πίσω με 24ωρη απαγόρευση εισόδου, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου πρόσωπα κηρύσσονται ανεπιθύμητα.

Παράλληλα, όποιο αυτοκίνητο επιχειρεί να προσεγγίσει τις Βουλιαράτες μέσω του κεντρικού δρόμου ελέγχεται εξονυχιστικά από άνδρες της αστυνομίας.

«Μπλόκο» σε επιβάτες δύο πούλμαν που βρίσκονται στα σύνορα

Στα σύνορα βρίσκονται εγκλωβισμένοι από τις 8 σήμερα το πρωί και οι επιβάτες δύο πούλμαν που ξεκίνησαν από την Ελλάδα με προορισμό τις Βουλιαράτες.

«Είμαστε κλεισμένοι σε δύο αίθουσες, όρθιοι, πεινασμένοι, χωρίς νερό. Ένας άνθρωπος ήθελε να πάρει το φάρμακό του και δεν μπορούσε να το πιει», είπε στο protothema.gr, μία εξ αυτών που βρίσκονται στα σύνορα. Ορισμένοι έχουν απελαθεί στα ελληνικά σύνορα, ενώ στην κρύα αίθουσα βρίσκονται και άτομα μεγάλης ηλικίας.

«Μας καθυστερούν τόσο, ώστε να μην πάμε στο μνημόσυνο», ανέφερε άλλος ένας εγκλωβισμένος που βρίσκεται στο σημείο.

Ανακρίνονταν μέχρι τις 5 τα ξημερώματα

Την ίδια ώρα, άτομα από τις Βουλιαράτες ανακρίνονταν από την αντιτρομοκρατική του Αργυροκάστρου μέχρι τις 5 το πρωί, οπότε και αφέθησαν ελεύθεροι, αφού πρώτα κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για το ποιοι οργάνωσαν την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Δύο ακόμη Βορειοηπειρώτες κρατούνται στο ΑΤ Αγίων Σαράντα.

Προβλήματα αντιμετώπισε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος στον οποίο οι συνοριακές αρχές αρχικά αρνήθηκαν την διάβαση, αλλά μετά από δίωρες διαπραγματεύσεις του επετράπη η είσοδος στη χώρα.

«Persona non grata» δημοσιογράφος του «Πρώτου ΘΕΜΑτος»

«Ανεπιθύμητος για λόγους εθνικής ασφάλειας» θεωρείται από τους Αλβανούς ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Σαββίδης του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» και του protothema.gr.

Ο δημοσιογράφος είχε μεταβεί κανονικά στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου πριν από περίπου ένα μήνα, για να καλύψει την κηδεία του 35χρονου ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα. Όμως αυτή τη φορά, που βρισκόταν σε δημοσιογραφική αποστολή για το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα κρίθηκε «persona non grata» από τις αλβανικές αρχές, που δεν του επέτρεψαν την είσοδο στη γειτονική χώρα.

Ο Παναγιώτης Σαββίδης κρατήθηκε επί περίπου δέκα λεπτά από τις αλβανικές αρχές στον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς, όπου και τον ανέκριναν για την ιδιότητά του και για τον λόγο της επίσκεψής του στη χώρα.

Μεταξύ άλλων, οι Αλβανοί έψαξαν την τσάντα του και χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα το δημοσιογραφικό κασετοφωνάκι που είχε ο Παναγιώτης Σαββίδης, ισχυριζόμενοι ότι θα έπρεπε να είχε ειδική άδεια, για να το έχει μαζί του. Αφού επικοινώνησαν με κεντρικές υπηρεσίες στα Τίρανα, του έκαναν ερωτήσεις αναφορικά με τα δημοσιεύματά του για τον θάνατο Κατσίφα, δείχνοντας ότι είχαν ενημερωθεί σχετικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αλβανοί είχαν κάνει γνωστό τις προηγούμενες ημέρες ότι υπάρχει μία λίστα με 60 ονόματα ανεπιθύμητων Ελλήνων στη χώρα, δίχως ωστόσο να δώσουν τη λίστα αυτή στη δημοσιότητα. Δίχως να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις, απαγόρευσαν στον δημοσιογράφο του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» την είσοδο στη γειτονική χώρα, όπου επρόκειτο να μεταβεί για την κάλυψη του μνημόσυνου Κατσίφα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι «καθυστέρησαν» την είσοδο και άλλων τριών δημοσιογράφων στη χώρα.

Σταματούν τα πούλμαν στα σύνορα και απαγορεύουν την πρόσβαση στις Βουλιαράτες

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αλβανοί σταματάνε τα πούλμαν από την Ελλάδα στα σύνορα, κατεβάζουν τους Έλληνες και τους ρωτάνε πού πηγαίνουν και αν μπορούν να το αποδείξουν. Τους προειδοποιούν ότι μπορούν να μεταβούν οπουδήποτε, εκτός από τους Βουλιαράτες. Παράλληλα, τους ανακοινώνουν ότι θα υποστούν κυρώσεις, σε περίπτωση που βρεθούν στους Βουλιαράτες, αν και έχουν δηλώσει άλλον προορισμό.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου