ΕΛΛΑΔΑ

Ο Σαμαράς απορρίπτει το e-mail της τρόικας

ο-σαμαράς-απορρίπτει-το-e-mail-της-τρόικας-689771

Μπροστά στο ενδεχόμενο να ακουστεί το πρώτο ουσιαστικό και ηχηρό «όχι» της κυβέρνησης βρίσκεται η τρόικα έπειτα από το απίστευτο e-mail που έστειλε στην Αθήνα με το οποίο αφενός απορρίπτει το σχέδιο για την αναδιάρθρωση σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ αφετέρου όμως ζητά «ξαφνικό θάνατο» και μάλιστα με απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις!

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr χθες έγινε ευρεία σύσκεψη του κ. Σαμαρά με τους πλέον στενούς του συνεργάτες για το συγκεκριμένο θέμα και όπως όλα δείχνουν το Μαξίμου θα απορρίψει την απαίτηση των δανειστών όχι μόνο με οικονομικά αλλά κυρίως με πολιτικά κριτήρια που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συνδέονται με τις ευρύτερες εξελίξεις γύρω από την Ελλάδα.

«Θα δώσουμε μάχη μέχρι τέλους, είμαστε αποφασισμένοι για όλα» σημείωνε στο Real.gr ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά που κατά τη διάρκεια όλων των συζητήσεων που είχαν προηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών πριν την ανακοίνωση για το σχέδιο εκκαθάρισης εν λειτουργία, είχε μεταφέρει την κάθετη αντίθεση του Πρωθυπουργού σε οποιαδήποτε σκέψη για λουκέτο στην αμυντική βιομηχανία.

Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουν στο συμπέρασμα εάν η τρόικα θα επιμείνει μέχρι τέλους στο αίτημά της. Ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι η χώρα σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να μείνει χωρίς αμυντική βιομηχανία με χιλιάδες νέους εργαζομένους στο δρόμο και μάλιστα… χωρίς αποζημίωση -επισήμανση που αντιμετωπίστηκε μάλλον σκωπτικά από την Αθήνα από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να γίνει.

Το επιχείρημα του υπουργείου Οικονομικών

Ο Γιάννης Στουρνάρας είχε αλλεπάλληλες συσκέψεις και ζήτησε από τους συνεργάτες του να έχει στα χέρια του άμεσα, στοιχεία τα οποία θα αποδεικνύουν τη ζημιά που θα υποστεί το ελληνικό κράτος στην περίπτωση που μπει λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι σε βάθος πενταετίας η ζημιά για τη χώρα θα είναι μεγαλύτερη αν κλείσουν οι αμυντικές βιομηχανίες παρά αν γίνει η εκκαθάριση εν λειτουργία.

Στην ΕΛΒΟ απασχολούνται 361 εργαζόμενοι, στα ΕΑΣ 816 και στη ΛΑΡΚΟ περίπου 1000. Η Αθήνα είχε προτείνει σχέδιο ξεχωριστό για τις τρεις εταιρείες. Για την ΕΛΒΟ εκκαθάριση εν λειτουργία, που θα οδηγούσε σίγουρα και σε απολύσεις και στη συνέχεια ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.
Εθελουσία για περίπου 350 άτομα και στη συνέχεια διαχωρισμό του πολιτικού και στρατιωτικού σκέλους περιελάμβανε η πρόταση τα ΕΑΣ ενώ για την πολύπαθη ΛΑΡΚΟ εκκαθάριση εν λειτουργία και πώληση συνολικά και όχι σε κομμάτια.

Αυτά όμως έμειναν στα χαρτιά και τώρα το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται μία νέα αντιπρόταση προκειμένου να πείσει την τρόικα ότι σε βάθος 5ετίας με αναδιάρθρωση εν λειτουργία το κόστος, οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό θα είναι πολύ μικρότερο απ΄ ότι αν «αύριο» μπει λουκέτο και στις τρεις εταιρείες.

Εάν ωστόσο αυτό δεν καταστεί δυνατόν τότε ουδείς μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα καθώς η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά μπορεί να σηκώσει το βάρος μιας τέτοιας απόφασης ζώντας ημέρες «δεύτερης ΕΡΤ».

Real.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου