ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί είναι κρίσιμη η «μάχη» της επικοινωνίας για το Μαξίμου

γιατί-είναι-κρίσιμη-η-μάχη-της-επικο-682982

Τη μάχη της επικοινωνίας δίνει η κυβέρνηση προκειμένου να αναχαιτίσει την κοινωνική δυσαρέσκεια και να παρατείνει την ανοχή της κοινής γνώμης στην οικονομική της πολιτική.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι μετά το πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013 το όποιο χρηματοδοτικό κενό για το 2014-2016 που ο υπουργός Οικονομικών υπολογίζει στα 10,5 δισ. ευρώ και η διευθέτηση του συνολικού χρέους των 320 δισ. θα γίνουν χωρίς νέο μνημόνιο και όρους από την πλευρά των δανειστών και ότι η ελληνική κοινωνία από τα μέσα του 2014 θα απαλλαγεί από την Τρόικα.

Παρά την ομοβρονία συνεντεύξεων όμως των κυβερνητικών στελεχών εξακολούθουν να μην απαντούν στο γιατί Βερολίνο και Βρυξέλλες άνοιξαν από τώρα το θέμα του χρηματοδοτικού κενού και το συνόδευσαν με προειδοποίηση για νέους όρους. Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι τις τελευταίες ημέρες οι δηλώσεις των γερμανών και κοινοτικών παραγόντων έχουν περιοριστεί. Ο κ. Σαμαράς την επόμενη εβδομάδα ταξειδεύει στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί με του κ.κ. Μπαρόζο, Ρομπάι και Σούλτς με αντικείμενο την προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας διευρύνοντας τον ορίζοντα της διακυβέρνησής του. Φυσικά ο κ. Σαμαράς θα συζητήσει και τα της ελληνικής οικονομίας και θα ζητήσει την στήριξη, οικονομική και πολιτική της ΕΕ ώστε να ενισχυθεί ο σχεδιασμός του.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι εάν κερδίσει τη μάχη της επικοινωνίας θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις του Φθινοπώρου και να κρατήσει πειθαρχημένη την κοινοβουλευτική ομάδα η οποία έχει αρχίσει να κινείται. Βουλευτές αμφισβητούν το success story, εκφράζουν δυσαρέσκεια για την αναφορά περί “δολιοφθοράς” του κ. Σαμαρά -για την περίπτωση καταψήφισης νομοσχεδίου- ενώ ζητούν ελαφρύνσεις προς τους αδυνάτους με πρώτη την επέκταση του επιδόματος θέρμανσης.

Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι στο παρασκήνιο εξυφαίνεται σχέδιο για αλλαγή πρωθυπουργού εάν τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο. Κρίσιμη για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που θα δείξει και αν η έκκλησή της εισακούστηκε από Βερολίνο και Βρυξέλλες θα είναι η συμπεριφορά της Τρόικας που επανέρχεται για έλεγχο της ελληνικής οικονομίας στις 21 Σεπτερμβρίου. Οι απαιτήσεις των Τροικανών θα δείξουν και τις διαθέσεις των δανειστών έναντι της κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει την προαναγγελθείσα απεργιακή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών. Αδιαφορώντας για το ότι η νέα χρονιά δεν θα αρχίσει κανονικά η κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους. Θεωρεί ότι η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις δεν θα είναι μεγάλη -άλλωστε οι εκπαιδευτικοί είναι εξαντλημένοι οικονομικά- ενώ παράλληλα με τα πρόθυμα πάντα ΜΜΕ επιχειρεί να στρέψει την κοινωνία εναντίον των εκπαιδευτικών ώστε να μην παρατείνουν τις απεργίες τους. Εκείνο που δεν μπορεί να σταθμίσει η κυβέρνηση είναι πόσο θα φορτιστεί το κοινωνικό κλίμα μετά την περίοδο των διακοπών και ενώ το σύνολο των πολιτών θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους υψηλούς φόρους και με το κυνήγι της εφορίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου