ΕΛΛΑΔΑ

Τι δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για τις ζημιές από τις κατολισθήσεις

τι-δείχνουν-οι-πρώτες-εκτιμήσεις-για-τ-681391

Διεκόπησαν προσωρινά την Παρασκευή οι αυτοψίες των επιστημόνων του ΙΓΜΕΜ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών) στις πληγείσες περιοχές Ευρυτανίας και Ηπείρου, καθώς έντονες βροχοπτώσεις εμπόδιζαν το έργο τους.

Πάντως, μέχρι στιγμής τα κλιμάκια των γεωλόγων του Ινστιτούτου διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος στο χωριό Κρίκελλο δεν είναι τελικά τόσο σοβαρός και συνέστησαν οι κάτοικοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Σοβαρότερα είναι τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στο χωριό Καστανιά, όπου έχουν καταρρεύσει τέσσερα σπίτια εξαιτίας κατολισθητικών φαινομένων.

Προβλήματα και στην Πλάκα Καλαβρύτων

Ειδικά για τον οικισμό της Πλάκας Καλαβρύτων, κατά την τεχνικογεωλογική αναγνώριση των κατολισθητικών φαινομένων που πραγματοποιήθηκε από την προϊσταμένη του Τμήματος Τεχνικής Γεωλογίας της Διεύθυνσης Γεωλογίας του ΙΓΜΕΜ κ. Ελευθερία Πογιατζή, έγινε εκτίμηση της επικινδυνότητας των φαινομένων και προτάθηκαν άμεσα μέτρα προστασίας του πληθυσμού.

Στην Πλάκα, ματά τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, εκδηλώθηκε κατολίσθηση σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από την οικιστική περιοχή. Από τα υλικά της κατολίσθησης δημιουργήθηκε λασπορροή, η οποία κατευθύνθηκε προς τον οικισμό. Ο κύριος όγκος των υλικών συγκρατήθηκε από το παλαιό κτίριο του δημοτικού σχολείου και τον λιθόκτιστο τοίχο περίφραξής του. Παρ’ όλα αυτά, τμήμα της λασπορροής διήλθε μέσω του κεντρικού ρέματος, πλημμυρίζοντας τους δρόμους και τις πλατείες του χωριού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, «οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν αυξημένες εκροές νερού και σε συνδυασμό με τα δυσμενή τεχνικογεωλογικά χαρακτηριστικά της κλαστικής σειράς – τεκτονισμένα υλικά με σημαντική παρουσία αργιλικών εδαφικών υλικών λόγω της αποσάθρωσης των ιλυολίθων – συνέβαλαν στην εκδήλωση της κατολίσθησης και της επακόλουθης λασπορροής».

Η κατάσταση της κατολίσθησης κατά την ημέρα της αυτοψίας χαρακτηρίστηκε «ενεργή» με μεγάλη πιθανότητα τροφοδότησης της λασπορροής και με άλλα υλικά, ιδιαίτερα αν συνεχισθούν οι βροχοπτώσεις.

Γι’ αυτό κρίθηκε αναγκαία η άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της οικιστικής περιοχής. Δόθησαν οδηγίες για τη διενέργεια εκσκαφών με σκοπό την εκτροπή των υλικών της λασπορροής προς το ρέμα ανατολικά του οικισμού καθώς και για την εκβάθυνση της περιοχής πίσω από το δημοτικό σχολείο, ώστε να δημιουργηθεί χώρος «ηρεμίας» για την απόθεση των υλικών της λασπορροής.

Οι αυτοψίες από τα κλιμάκια του ΙΓΜΕ, καιρού επιτρέποντος, θα συνεχιστούν, καθώς είναι δεκάδες τα επικίνδυνα σημεία που πρέπει να ελεγχθούν. Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό του υπουργείου Υποδομών, περισσότερα από 400 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, πολλά ορεινά χωριά αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας των κατολισθήσεων, ενώ προβλήματα έχουν καταγραφεί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο καθώς και στο δίκτυο ΟΤΕ και COSMOTE, το οποίο τελικά αποκαταστάθηκε.

Οσον αφορά τις ζημιές σε καλλιέργειες που πλημμύρησαν, στο ζωικό κεφάλαιο (στην περιοχή της Αρτας έχουν καταμετρηθεί 600 απώλειες ζώων), στον γεωργικό εξοπλισμό και στα κτίρια των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, η καταγραφή των απωλειών θα ολοκληρωθεί πλήρως την ερχόμενη εβδομάδα.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε ότι θα υποβληθούν άμεσα δύο φάκελοι για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο πρώτος αφορά την αποκατάσταση του εξοπλισμού και των κτιριακών εγκαταστάσεων της ζωικής παραγωγής και ο δεύτερος την αποκατάσταση των απωλειών του φυτικού κεφαλαίου και της φυτικής παραγωγής.

Helios Plus

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου