ΕΛΛΑΔΑ

Στους δρόμους πάλι η Παιδεία

στους-δρόμους-πάλι-η-παιδεία-851206

Με πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο συνεχίστηκαν χθες οι αντιδράσεις για την επικείμενη αναθεώρηση του άρθρου 16. Συνέχιση των καταλήψεων αποφάσισαν οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητών στις περισσότερες σχολές.
Καθηγητές ΑΕΙ, φοιτητές και εκπαιδευτικοί των δημόσιων σχολείων που αντιδρούν στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και για το νέο νόμο-πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση συμμετείχαν στο νέο συλλαλητήριο, που ξεκίνησε στις 12.30 από τα Προπύλαια.
Η ΠOΣΔΕΠ έχει κηρύξει τριήμερη απεργία (από την χθες έως και την Παρασκευή), ενώ, για να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, η Διδασκαλική Oμοσπονδία έχει κηρύξει δίωρη στάση εργασίας και η Oμοσπονδία των καθηγητών γυμνασίων και λυκείων (OΛΜΕ) τρίωρη στάση εργασίας.
Σύμφωνα με την απόφαση της ΠOΣΔΕΠ, από τις 5 Φεβρουαρίου αρχίζει η απεργία διαρκείας των πανεπιστημιακών, ωστόσο στις 2 Φεβρουαρίου θα συγκληθεί εκ νέου η Διοικούσα Επιτροπή της Oμοσπονδίας, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει για την απεργία διαρκείας.
Εν τω μεταξύ, οι φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με καταλήψεις, ενώ σχεδιάζουν να οργανώσουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Καστρί το ερχόμενο Σάββατο, που θα γίνει η έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων, στην οποία θα είναι παρούσα και η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου.
Στις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών προχθές αποφασίστηκε συνέχιση των καταλήψεων για μία εβδομάδα στις περισσότερες σχολές, όπως στην Ιατρική Αθηνών, στο τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πολυτεχνείου, στη Φιλοσοφική, στο Πάντειο, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στην Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης, στο Βιολογικό Αθηνών κ.ά. Συνολικά 307 σχολές τελούν υπό κατάληψη.
«Δημοκρατία έχουμε όποιος θέλει διαδηλώνει» δήλωσε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου στο ραδιοφωνικό σταθμό του Alpha, χθες.
Aργότερα, μιλώντας σε Ημερίδα, η υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι η πλειονότητα των καθηγητών αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. «Δεν μπορεί η Ελλάδα να απέχει και να αποκλίνει από τα καλά πανεπιστήμια της Ευρώπης» εξήγησε.
Η υπουργός Παιδείας εξέφρασε την εκτίμηση ότι μόνο μια μικρή μερίδα των εκπαιδευτικών είναι που κατεβαίνει στους δρόμους. Παράλληλα, η κ. Γιαννάκου προανήγγειλε ότι στη Σύνοδο των Πρυτάνεων το Σάββατο θα υποστηρίξει τις θέσεις της για ενίσχυση της αυτοτέλειας των πανεπιστημίων με κοινωνική λογοδότηση.
Αναφερόμενη στην πρωτοβουλία των 1.000 καθηγητών, ανέφερε πως δεν είναι κάτι καινούριο, καθώς έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους στο υπουργείο Παιδείας, πολλές από τις οποίες τις έχει λάβει υπ όψιν.
Συλλαλητήριο με τη συμμετοχή φοιτητών και εκπαιδευτικών και στη Θεσσαλονίκη. Άγνωστοι επιχείρησαν να κάψουν αυτοκίνητο με διπλωματικές πινακίδες της Αλβανίας, ωστόσο, με την έγκαιρη παρέμβαση της Πυροσβεστικής η φωτιά δεν πήρε διαστάσεις.
Δηλώσεις Αντώναρου
Η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να ιδιωτικοποιήσει την Παιδεία, δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.  Σε ερώτηση σχετική με τη δήλωση της υπουργού Παιδείας ότι μικρή μερίδα εκπαιδευτικών αντιδρά στις αλλαγές, ο κ. Αντώναρος διευκρίνισε ότι η υπουργός προφανώς εννοούσε πως «η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που παρακολουθούν τα όσα γίνονται, έχει την ίδια αγωνία με την κυβέρνηση, το ίδιο μέλημα,την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου