ΕΛΛΑΔΑ

Αρχίζει την Παρασκευή η δευτεροβάθμια εκδίκαση της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου

αρχίζει-την-παρασκευή-η-δευτεροβάθμι-67788

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα βρεθούν ο πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος και οι συγκατηγορούμενοί του στη μεγάλη υπόθεση των παράνομων αμοιβών από προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων, καθώς για την Παρασκευή έχει προσδιοριστεί η δευτεροβάθμια εκδίκαση της υπόθεσης.

Ο πρώην υπουργός και οι 16 συγκατηγορούμενοί του, μεταξύ των οποίων η σύζυγος και η κόρη του, καλούνται να υπερασπιστούν τις εφέσεις τους και να πετύχουν ευνοϊκότερες ποινές από αυτές που τους επιβλήθηκαν σε πρώτο βαθμό για τη διακίνηση και απόκρυψη μεγάλων χρηματικών ποσών που φέρεται να δόθηκαν για την αγορά των υποβρυχίων και των TORM1.

Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που κήρυξε ενόχους και καταδίκασε τους 17 από τους συνολικά 19 κατηγορούμενους στην υπόθεση της νομιμοποίησης των «δώρων» για τις αγορές των επίμαχων όπλων, το ποσό που καταλογίζεται ότι έλαβε ο «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης πρώην υπουργός ανέρχεται σε περίπου 54 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία δεκαετία.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε πως ο πρώην υπουργός ζητούσε ωφελήματα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Άμυνας από την άνοιξη του 1997 έως και τον Οκτώβριο του 2001. Σύμφωνα με το δικαστήριο, τα χρήματα που εισέπραξε διακινήθηκαν τμηματικά και μέσω άλλων προσώπων ή εταιρειών, ώστε να αποκρυβεί η πραγματική τους προέλευση.

Σε πρώτο βαθμό οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο είναι: Άκης Τσοχατζόπουλος κάθειρξη 20 ετών, Αστέριος Οικονομίδης 12 έτη, Φρόσω Λαμπροπούλου 13 έτη, Νικόλαος Ζήγρας 6 έτη, Γιώργος Σαχπατζίδης 13 έτη, Αρετή Τσοχατζοπούλου 12 έτη, Βίκυ Σταμάτη 12 έτη, Γιάννης Σμπώκος 16 έτη, Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρα 10 έτη, Νικόλαος Γεωργουλάκης 10 έτη, Παναγιώτης Σταμάτης 6 έτη, Οράτιος Μελάς 10 έτη, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης 10 έτη, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου 6 έτη, Φώτιος Αρβανίτης 6 έτη, Νικόλαος Καρατζάς 6 έτη, Γιώργος Κωνσταντάτος 10 έτη.

Από τους καταδικασθέντες βάση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραμένουν στη φυλακή ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Γιάννης Σμπώκος, η Αρετή Τσοχατζοπούλου, η Βίκυ Σταμάτη, η Φρόσω Λαμπροπούλου και ο Γιώργος Σαχπατζίδης.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου