ΕΛΛΑΔΑ

Κάθειρξη 10 ετών σε έξι Ρουμάνους για την κλοπή των λειψάνων της Αγίας Αναστασίας

κάθειρξη-10-ετών-σε-έξι-ρουμάνους-για-τη-677055

Ποινές κάθειρξης, που φθάνουν έως τα 10 έτη, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε έξι Ρουμάνους, που κατηγορούνταν ότι ρήμαξαν ιερούς ναούς της Βορείου Ελλάδος, αφαιρώντας, από ιερά κειμήλια, μέχρι λείψανα αγίων.

Ανάμεσα στους ναούς – «στόχους» της σπείρας περιλαμβάνεται το πατριαρχικό μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, απ’ όπου τα μέλη της αφαίρεσαν, τον Απρίλιο του 2012, τα λείψανα της ομώνυμης αγίας, η τύχη των οποίων εξακολουθεί να αγνοείται και έκτοτε το μοναστήρι είναι βυθισμένο στο πένθος.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν ιερωμένοι από εκκλησίες, που δέχθηκαν τις επιθέσεις και απηύθυναν έκκληση για την επιστροφή των ιερών λειψάνων, επισημαίνοντας την ανεκτίμητη, από θρησκευτική άποψη, αξία τους.

Από τους έξι κατηγορούμενους, στο εδώλιο κάθισαν οι τέσσερις. Μάταιη αποδείχθηκε η προσπάθεια του δικαστηρίου να τους αποσπάσει κάποια πληροφορία που θα αξιοποιείτο από τις διωκτικές αρχές προς την κατεύθυνση του εντοπισμού των ιερών λειψάνων. Ένας εκ των κατηγορουμένων απάντησε ότι «τα πετάξαμε στα σκουπίδια», ενώ συγκατηγορούμενός του είπε ότι «τα στείλαμε με λεωφορεία στο εξωτερικό», δίχως όμως να αποκαλύψει τον τελικό προορισμό.

Ρασοφόροι που παρέστησαν στα δικαστήρια εκτιμούν ότι πουλήθηκαν έναντι αδρής αμοιβής σε χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, όπου -σύμφωνα με τους ίδιους- υπάρχει τάση, άνθρωποι με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, να αγοράζουν λείψανα αγίων.

Η υπόθεση εξετάστηκε σε δεύτερο βαθμό, ενώ οι επιβληθείσες ποινές κυμάνθηκαν από 6 έως 10 έτη κάθειρξης, με τους περισσότερους να τιμωρούνται με την ανώτερη προβλεπόμενη ποινή για το αδίκημα που τους αποδόθηκε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου