ΕΛΛΑΔΑ

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών αντιδρά στα σενάρια συγχώνευσης

η-κρατική-ορχήστρα-αθηνών-αντιδρά-στα-67508

Tην αντίδραση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών προκάλεσαν δηλώσεις του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστα Τασούλα την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου σε διαδικτυακό μέσο σύμφωνα με τις οποίες «εξετάζεται με ενδιαφέρον» πρόταση συγχώνευσης της ΚΟΑ με την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής.

Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις σύντομα, ως το τέλος του χρόνου, αναμένεται να υπάρξουν αποφάσεις επί του θέματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνάντησή της με δημοσιογράφους πριν από μία, μόλις εβδομάδα, η Υφυπουργός Πολιτισμού κυρία Αντζελα Γκερέκου -στην αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται το θέμα- απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μιας τέτοιας εξέλιξης…Ολόκληρη η ανακοίνωση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών έχει ως εξής.

«Δυσάρεστη έκπληξη ήταν για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και το νέο της Διευθυντή κύριο Στέφανο Τσιαλή οι δηλώσεις του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρίου Κωνσταντίνου Τασούλα σε σημερινή συνέντευξη του σε διαδικτυακό μέσο για την ύπαρξη και επεξεργασία σχεδίου που προβλέπει τη συγχώνευση της Κ.Ο.Α. με την Καμεράτα! Δεδομένου μάλιστα ότι ο κύριος Τασούλας επεσήμανε στη συνέντευξή του ότι η επεξεργασία αυτού του σχεδίου εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Υφυπουργού Πολιτισμού, υπεύθυνης για το Σύγχρονο Πολιτισμό, κυρίας Άντζελας Γκερέκου, η έκπληξη ήταν διπλή. Ας υπενθυμίσουμε ότι στην πολύ πρόσφατη συνάντηση (2/10) που είχε η Υφυπουργός με τους δημοσιογράφους στο Νομισματικό Μουσείο, ερωτηθείσα σχετικώς, διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχει τεθεί θέμα συγχώνευσης των δύο Ορχηστρών.

Πλήρη άγνοια για το σχέδιο συγχώνευσης (για το οποίο ο Υπουργός στη συνέντευξή του δεν αρνείται ότι εκπονείται από «κάποιους εκτός ΥΠ.ΠΟ.Α»!) έχει άλλωστε ο καθ΄ ύλην αρμόδιος, νέος Διευθυντής της Κ.Ο.Α. Στέφανος Τσιαλής καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει συναντηθεί ή επικοινωνήσει με κανέναν εκ των δύο Υπουργών, κ.κ.Τασούλα και Γκερέκου, ούτε βεβαίως και ενημερωθεί σχετικώς από τους Υπουργούς ή και από όποιον (;) εκπονεί το σχέδιο!

Κατόπιν όλων αυτών η Κ.Ο.Α. εκφράζει την απορία της για την, ερήμην της, εκπόνηση ενός σχεδίου που την αφορά. Που αφορά δηλαδή το μέλλον του αρχαιότερου ορχηστρικού μουσικού συνόλου στην Ελλάδα, το οποίο δρα και υποστηρίζει την συμφωνική δημιουργία στη χώρα αδιαλείπτως από το 1873, έχοντας κατά γενική ομολογία μάλιστα διαγράψει τα τελευταία χρόνια μία ιδιαιτέρως επιτυχή πορεία, αναγνωρισμένη από το κοινό και τον Τύπο.

Πεποίθηση της Κ.Ο.Α. είναι ότι η επιβίωση της Καμεράτα είναι απαραίτητη. Αυτή, όμως, δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της συγχωνεύσεώς της με την Κ.Ο.Α. σε μία χώρα όπως η Ελλάδα στην οποία οι Ορχήστρες δεν πλεονάζουν. Αντιθέτως είναι απολύτως αναγκαία η διατήρηση και αυτοτελής λειτουργία όλων των Ορχηστρών, καθεμία εκ των οποίων επιτελεί, ως φορέας Πολιτισμού και Παιδείας, πολύτιμο έργο και έχει διαφορετική, αλλά εξίσου σημαντική αποστολή».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου