ΕΛΛΑΔΑ

Ζήτημα χρόνου η έκδοση Πάσσαρη στην Ελλάδα

ζήτημα-χρόνου-η-έκδοση-πάσσαρη-στην-ελ-66312

Την επιθυμία του να επιστρέψει άμεσα στην Ελλάδα και να εκτίσει εκεί το υπόλοιπο της ποινής του εξέφρασε ο διαβόητος κακοποιός, Κώστας Πάσσαρης, καθώς οι ρουμανικές δικαστικές αρχές φέρεται να έχουν συμφωνήσει την έκδοσή του στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, η τύχη του καταδικασμένου σε τέσσερις φορές ισόβια θα κριθεί πλέον από την ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία έχει προθεσμία 90 ημερών, ώστε να απαντήσει σε σχέση με την επιστροφή του 45χρονου ισοβίτη.

Υπενθυμίζεται πως στις 22 Ιανουαρίου, ο Κώστας Πάσσαρης είχε καταδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας σε τέσσερις φορές ισόβια κάθειρξη για ισάριθμες δολοφονίες και επιπλέον 49 χρόνια κάθειρξη για επτά απόπειρες ανθρωποκτονιών και τρεις ληστείες.
Το δικαστήριο είχε απορρίψει όλα τα ελαφρυντικά που υπέβαλε η πλευρά του κατηγορουμένου. Επιπλέον απέρριψε και το αίτημα της πολιτικής αγωγής να διαβιβαστεί ο φάκελος της δικογραφίας στην Εισαγγελία προκειμένου να διερευνηθεί ποιος ήταν εκείνος που προμήθευσε το όπλο στον Κώστα Πάσσαρη.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κατηγορούμενος τέλεσε τις πράξεις” τόνισε νωρίτερα η εισαγγελέας της έδρας, ζητώντας την ενοχή του Πάσσαρη για 4 ανθρωποκτονίες και 7 απόπειρες ανθρωποκτονίας. “Ο κατηγορούμενος είχε οργανωμένο σχέδιο για να αποδράσει από το νοσοκομείο “Γεννηματάς” τον Φεβρουάριο του 2001, σκοτώνοντας εν ψυχρώ τους δύο αστυνομικούς Δημήτρη Αλεβιζόπουλο και Αθανάσιο Δρακόπουλο και τραυματίζοντας σοβαρά τον σωφρονιστικό υπάλληλο Ανδρέα Φυσέκη”.

Ένας εν ψυχρώ δολοφόνος

Σύμφωνα με την αγόρευση της εισαγγελικής λειτουργού το οργανωμένο σχέδιο αποδεικνύεται από το γεγονός, κατά το σκεπτικό της εισαγγελέως, ότι άλλες δύο φορές που τον μετέφεραν στο νοσοκομείο, “επειδή καταλάβαινε ότι δεν μπορούσε να διαφύγει, καθώς τα χέρια του ήταν δεμένα πίσω και όχι μπροστά, άλλαξε γνώμη και είπε στους αστυνομικούς ότι δε θέλει να εξεταστεί περιέγραψε η εισαγγελική λειτουργός”.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην εν ψυχρώ δολοφονία της αδελφής της φαρμακοποιού που τον αναγνώρισε, αλλά και στη δολοφονία της γυναίκας από τη Βουλγαρία.
Της εισαγγελικής πρότασης προηγήθηκαν οι καταθέσεις των τελευταίων μαρτύρων, που ήταν παρόντες στη δολοφονία των δύο αστυνομικών στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο “Γεννηματάς”.
“Την ώρα που ήμουν στο νοσοκομείο, δύο αστυνομικοί έφεραν ένα κρατούμενο. Αντίκρισε έναν άνθρωπο θηρίο, έβριζε, έφτυνε, ήταν αγρίμι. Έκανε κινήσεις με το σώμα του για να διαφύγει. Οι αστυνομικοί με ρώτησαν “πού είναι ο αξονικός τομογράφος”. Αφού τους απάντησα, έφυγαν. Μετά από 3 λεπτά ένιωσα τον αέρα της σφαίρας. Οι πυροβολισμοί έπεφταν βροχή. Έπεσα κάτω. Μόλις καταλάγιασαν οι σφαίρες, είδα δύο άνδρες ξαπλωμένους με αίματα. Ήμουν σοκαρισμένη…” ανέφερε η πρώτη μάρτυρας, ενώ ο δεύτερος πρόσθεσε:
“Ήταν ήρεμος, πέρασε από δίπλα μου. Ακούγαμε ουρλιαχτά μετά τους πυροβολισμούς. Κάποιοι φώναζαν “σταματήστε τον”. Κρατούσε όπλο. Το όπλισε μπροστά μου, το έβαλε στο μπουφάν του και προχώρησε γρήγορα για να πάει στην πίσω πλευρά του νοσοκομείου που συνορεύει με το “Σωτηρία”. Σίγουρα, δε φορούσε χειροπέδες”.

Δίκη Πάσσαρη: Μαρτυρίες και αντιδράσεις για την προσπάθεια

Το προφίλ ενός εγκληματία

Η …καριέρα του Πάσσαρη ξεκίνησε από πολύ νωρίς, από την εφηβεία και στη συνέχεια στη στρατιωτική του θητεία. Λιποτακτεί από το στρατό και αρχίζει να προβαίνει σε ληστείες. Τελικά η αστυνομία κατάφερε να τον συλλάβει στα τέλη του 1996, μετά από περιπετειώδη καταδίωξη, αφού είχε ληστέψει μία γυναίκα έξω από τον σταθμό του Ηλεκτρικού στην Καλλιθέα. Στις φυλακές γνωρίζεται με τον Ρουμάνο κατάδικο Nικολάε Γκόρεα, με τον οποίο έγιναν στενοί φίλοι. Ο Πάσσαρης και ο Γκόρεα αποφυλακίσθηκαν μαζί το 1999 και μαζί με έναν άλλον Ρουμάνο, τον Ίον Βασίλι, ξεκίνησαν εκ νέου τις ληστείες

Στις 19 Φεβρουαρίου 2000 οι τρεις ληστές εντοπίστηκαν από την αστυνομία στην πλατεία Βάθης. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με αποτέλεσμα να τραυματισθούν δύο αστυνομικοί και να σκοτωθεί ο Ίον Bασίλι. Ο Πάσσαρης και ο Γκόρεα κατάφεραν να διαφύγουν. Ο Πάσσαρης μετά τη συμπλοκή είχε τηλεφωνήσει στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και είχε απειλήσει την αστυνομία με αντίποινα, δηλώνοντας, “θα σκοτώσω τρεις αστυνομικούς για να εκδικηθώ”. Ο πάσσαρης συλλαμβάνεται τρεις μέρες αργότερα ενώ οι αστυνομικοί σκοτώνουν τον Νικολάε Γκόρεα σε ένοπλη συμπλοκή. Ο Πάσσαρης οδηγείται στις φυλακές Κορυδαλλού.

Μια αιματοβαμμένη προσαγωγή

Μετά από παράπονά του για κρίσεις επιληψίας στις 7 Φεβρουαρίου 2001 το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ενέκρινε τη μεταγωγή του Πάσσαρη στο νοσοκομείο, σε συνεννόηση με το Τμήμα Μεταγωγών της Αστυνομίας. Στις 16 του ίδιου μήνα δύο αρχιφύλακες του Τμήματος Μεταγωγών, οι Aθανάσιος Δρακόπουλος (47 ετών) και Διονύσιος Aλεβιζόπουλος (49 ετών) και ο σωφρονιστικός υπάλληλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης Ανδρέας Φυσέκης (33 ετών) ανέλαβαν να συνοδεύσουν τον Πάσσαρη από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Γ. Γεννηματάς: Γενικό Νοσοκομείο Αθήνας. Άγνωστο πως, ο Πάσσαρης είχε καταφέρει να προμηθευτεί ένα πιστόλι. Με την είσοδό στο νοσοκομείο, και ενώ φορούσε χειροπέδες, κατάφερε με γρήγορες κινήσεις να πυροβολήσει και να σκοτώσει τους δύο αστυνομικούς, καθώς και να τραυματίσει σοβαρά τον Φυσέκη, ο οποίος τελικά κατάφερε να επιζήσει.

Δραπέτης και δολοφόνος ξανά

Ο Πάσσαρης δραπέτευσε, εκμεταλλευόμενος την σύγχυση και τον πανικό, και συνέχισε την εγκληματική του δράση με νέες ληστείες, αλλά και με την δολοφονία της Βουλγάρας ιερόδουλης Μπλάνκα Σλάβτσεβα, αφού πρώτα είχαν συνευρεθεί ερωτικά.

Στις 31 Ιουλίου του 2001, σε μια γιγαντιαία επιχείρηση, δεκάδες αστυνομικοί πήραν θέση στους δρόμους γύρω από την πολυκατοικία, ενώ επτά άνδρες των ΕΚΑΜ περίμεναν τον Πάσσαρη μέσα στο διαμέρισμα. Ο Πάσσαρης γύρισε το κλειδί στην πόρτα για να μπει. Η βιασύνη των αστυνομικών, που του φώναξαν “ακίνητος” πριν μπει μέσα, του έδωσε την ευκαιρία να αποδράσει, παρά το γεγονός ότι μια σφαίρα ενός αστυνομικού τον τραυμάτισε στο πόδι.Μετά την αποτυχία της επιχείρησης, παραιτήθηκε ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Ιωάννης Γεωργακόπουλος, αξιωματικός με σημαντικές επιτυχίες,

Η σύλληψη στη Ρουμανία

Διαφεύγοντας την σύλληψη, ο Πάσσαρης βγήκε από την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2001 με πλαστό διαβατήριο και κατέφυγε στην Ρουμανία, συνεχίζοντας τις ληστείες. Τα ξημερώματα της 25ης Nοεμβρίου του 2001, κατά τη διάρκεια μιας ληστείας σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος στο Βουκουρέστι, σκότωσε τον ιδιοκτήτη κι έναν υπάλληλο και αφαίρεσε 16.000 δολάρια. Η ρουμανική αστυνομία, σε συνεργασία με την ελληνική, συνέλαβε έναν συνεργό του, εμπλεκόμενο σε κυκλώματα μαστροπείας,ο οποίος τους οδήγησε στον Πάσσαρη, τον οποίο συνέλαβαν με έφοδο. Αφού συνελήφθη και παρέμεινε υπόδικος για αρκετούς μήνες, τελικά οδηγήθηκε σε δικαστήριο του Bουκουρεστίου και του επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τη ληστεία και τη διπλή ανθρωποκτονία στο ανταλλακτήριο του Βουκουρεστίου. Μέχρι σήμερα κρατείται στις ρουμανικές φυλακές της Κραϊόβα.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου