ΕΛΛΑΔΑ

ΕΟΔ: Η υποτίμηση της δύναμης του νερού σκοτώνει

εοδ-η-υποτίμηση-της-δύναμης-του-νερού-σ-659638

Από την πυρκαγιά στο Norman Atlantic ως την τραγωδία του Γαλλικού, η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη με θανάτους ανθρώπων που υποτίμησαν τοο υγρό στοιχείο και υπερεκτίμησαν τις δυνάμεις τους, τονίζει ο επικεφαλής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωση.

«Τα δυστυχήματα συμβαίνουν γιατί οι άνθρωποι υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους και υποτιμούν τη δύναμη του νερού» τόνισε ο επικεφαλής στο Τμήμα υγρού στοιχείου της (ΕΟΔ) Νεκτάριος Χατζηδάκης, με αφορμή ενημερωτική ημερίδα που διοργανώνει η ΕΟΔ, την προσεχή Κυριακή, για τα μέτρα αυτοπροστασίας και την αντιμετώπιση των καταστάσεων κρίσεων.

Οι περισσότεροι, ακόμα και αυτοί που ζουν σε παραποτάμιες περιοχές ή εργάζονται μέσα στο νερό, έχουν πλήρη άγνοια για τη δύναμη του νερού κατά τον ίδιο, με αποτέλεσμα να αψηφούν τους κινδύνους πληρώνοντάς το, κάποιες φορές, με την ίδια τη ζωή τους.

Ο κ.Χατζηδάκης συμμετείχε και στις πρόσφατες επιχειρήσεις με τις πλημμύρες στον Γαλλικό ποταμό και στο Κιλκίς απ’ όπου ανασύρθηκαν δύο άνθρωποι νεκροί. «Το ποτάμι», συνεχίζει, «είναι κάτι ζωντανό και πολύ επικίνδυνο, ιδιαίτερα όταν ’φουσκώνει’, αφού πολλαπλασιάζεται η ορμή του».

Για τον κ. Χατζηδάκη, είναι αδιανόητο να βγαίνουν οι ψαράδες για δουλειά, χωρίς να φορούν ή να έχουν στη βάρκα τους σωσίβιο, τακτική που, όπως διαπιστώνει, ακολουθούν δυστυχώς πολλοί επαγγελματίες, στους οποίους «είναι δύσκολο να αλλάξεις μυαλά».

Επιτακτική είναι, άλλωστε, και η ανάγκη εκπαίδευσης του πληθυσμού σε βασικές τακτικές διάσωσης καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα μπορέσει ο καθένας να σωθεί σε μια κρίση και να βοηθήσει τους άλλους», δίνοντας ως παράδειγμα το τραγικό δυστύχημα με το Norman Atlantic. «Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σου συμβεί κάτι κακό» είπε χαρακτηριστικά.

Θέματα που αφορούν τα μέτρα αυτοπροστασίας από σεισμούς, πλημμύρες και πυρκαγιά, με ιδιαίτερη έμφαση στο φαινόμενο του σεισμού θα αναπτυχθούν στην εκδήλωση της ΕΟΔ που θα πραγματοποιηθεί, στις 10.00 π.μ., στο αμφιθέατρο “Στέφανος Δραγούμης” του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου