ΕΛΛΑΔΑ

Συμφωνία Ελλάδας -Ρωσίας στους τομείς των επιστημών,της τεχνολογίας και της καινοτομίας

συμφωνία-ελλάδας-ρωσίας-στους-τομείς-658610

Συμφωνία συνεργασίας στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας υπεγράφη σήμερα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σηματοδοτώντας τη συνέχιση της συνεργασίας των δύο χωρών σε εκπαιδευτικά και επιστημονικά προγράμματα.

Τη συμφωνία υπέγραψαν, παρουσία του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, και η υπουργός Παιδείας και Επιστήμης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Όλγα Βασίλιεβα. Η συμφωνία αυτή αποτελεί συνέχεια του πρωτοκόλλου συνεργασίας στον τον τομέα των κβαντικών τεχνολογιών που είχαν υπογράψει τα δύο υπουργεία τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Η κίνηση αυτή ενισχύει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας σε θέματα έρευνας, καθώς και την αξιοποίηση κοινών ερευνητικών υποδομών.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αφορά σε κοινές προκηρύξεις στους τομείς των κβαντικών τεχνολογιών, αγροδιατροφής, ενέργειας, αεροναυπηγικής και φαρμακευτικής. Επιπλέον, αφορά στη συνεργασία σε ερευνητικές υποδομές κοινού ενδιαφέροντος και ανταλλαγές επιστημόνων, σε ανθρωπιστικές σπουδές και εφαρμογή τεχνολογιών για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Φωτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη αυτού του στόχου, ενώ τόνισε ότι έχει αποφασιστεί εντός δεκαπενθημέρου, να συνεχιστούν οι συζητήσεις με την πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την περαιτέρω εξειδίκευση των ζητημάτων της συμφωνίας. Ο αν. υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι στόχος είναι η άμεση υλοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ζητημάτων, τα οποία αφορούν σε θέματα εκπαίδευσης που έχουν σχέση με τη γλώσσα και θέματα έρευνας και τεχνολογίας.

Από την πλευρά της η κα Βασίλιεβα, ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή που είχε στην Ελλάδα και τόνισε ότι η συμφωνία καθορίζει, όχι μόνο την αρχή, αλλά και τη συνέχεια της κοινής συνεργασίας των δύο χωρών στα εκπαιδευτικά και επιστημονικά προγράμματα. Η ίδια πρόσθεσε επίσης, ότι στα έργα που ήδη υλοποιούνται σε διμερή βάση, θα προστεθούν στις αρχές του επόμενου έτους, ακόμα περισσότερα κοινά έργα στον τομέα της επιστήμης, ενώ υπογράμμισε τη βεβαιότητά της ότι θα υπάρξουν κοινές εργασίες και στους τομείς της παιδείας και της εκπαίδευσης.

Τέλος, τόνισε ότι σήμερα ξεκινά μια σημαντική σελίδα στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, με την τελετή έναρξης της λειτουργίας του τμήματος ρωσικής γλώσσας και φιλολογίας και σλαβικών σπουδών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

Σημειώνεται ότι η πρώτη πρόσκληση που αφορά στις κβαντικές τεχνολογίες θα δημοσιευθεί από τη γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

(zougla.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου