ΕΛΛΑΔΑ

Channel 4: Ο Αμερικανικός Εμφύλιος συναντά το σημερινό Eurogroup

channel-4-ο-αμερικανικός-εμφύλιος-συναντά-το-657139

Με την κρίσιμη μάχη του Γκέτισμπεργκ στον Αμερικανικό Εμφύλιο παρομοιάζει το σημερινό Eurogroup ο Πολ Μέισον, Βρετανός δημοσιογράφος στο Channel 4. Ακολουθούν αποσπάσματα από την ανάλυσή του:

«Υπάρχει μια στιγμή στην ταινία Gettysburg, όταν το πεζικό των Βορείων φαίνεται έτοιμο να ηττηθεί από τους Νοτίους. Ο διοικητής της Ενωσης ρίχνει στη μάχη ένα σύνταγμα αγροτών από το Μέϊν με επικεφαλής τον καθηγητή ρητορικής Τζόσουα Λόρενς Τσάμπερλεϊν. «Τώρα θα δούμε πώς πολεμάνε οι καθηγητές», λέει ο στρατηγός.

Η απάντηση είναι, με μεγάλη απερισκεψία. Οι άνδρες του Τσάμπερλεϊν έχουν ξεμείνει από πυρομαχικά, αλλά εκείνος διατάζει μια αυτοκτονική επίθεση με ξιφολόγχες, που όμως σώζει την μάχη.

Εχω την διαίσθηση ότι μέσα σε όλους τους καθηγητές, ό,τι και αν διδάσκουν – αλλά κυρίως οικονομικά – υπάρχει ένας Τζόσουα Λόρενς Τσάμπερλεϊν που περιμένει να βγει στην επιφάνεια. Και σήμερα μπορεί να είναι μια τέτοια ημέρα.

Γιατί σήμερα είναι το ελληνικό αντίστοιχο του Γκέτισμπεργκ. Οι Ελληνες πρέπει να κλείσουν μια συμβιβαστική συμφωνία μέχρι το βράδυ.

Η Αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν ψάχνει για μια στρατηγική λύση για την κρίση χρέους σήμερα – μόνο μια παράταση τεσσάρων έως έξι μηνών από την παλιά συμφωνία διάσωσης, καθώς και το δικαίωμα να την τροποποιήσει, έτσι ώστε να μπορεί να πραγματοποιήσει περίπου το 30% του προγράμματος κατά της λιτότητας με το οποίο εξελέγη. Για την επίτευξη αυτού έχει υποχωρήσει πεισματικά τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης (πρώην καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας), εγκατέλειψε την προηγούμενη άρνησή του και ζήτησε παράταση της παλιάς συμφωνίας – αλλά θέλει ακόμα περιθώρια για να θέσει τους δικούς τους στόχους για τον προϋπολογισμό.

Αν και η πολιτική τάξη στην Ευρώπη δείχνει συμπάθεια προς τους Ελληνες, υπάρχει μια φράξια από πιστούς που θέλουν είτε μια άνευ όρων παράδοση των Ελλήνων, ή την έξοδό τους από το ευρώ. Αν περάσει το δικό τους, η ομάδα γύρω από τον Βαρουφάκη θα βρεθεί μπροστά σε μια μοιραία απόφαση.

Η ομάδα περιλαμβάνει κι άλλους καθηγητές: τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας με σπουδές στην Οξφόρδη, και τον συναδέλφό του καθηγητή Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος διευθύνει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο Βαρουφάκης και η ομάδα του θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ: πιστεύουν, και έχουν πουλήσει την ιδέα στους οπαδούς τους, ότι ένα «καλό ευρώ» είναι δυνατόν, και ότι η Γαλλία, η Ιταλία, ο Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ και η ευρωπαϊκή Αριστερά θα πείσουν την Γερμανία να εγκαταλείψει την χαμηλή ανάπτυξη και την λιτότητα.

Αλλά δεν έχουν καμμία συναισθηματική προσκόλληση στο ευρώ: ο Βαρουφάκης μου είπε λίγο πριν από τις εκλογές τον περασμένο μήνα πως πιστεύει ότι το ευρώ θα καταρρεύσει μέσα σε δύο χρόνια, εάν δεν γίνει μεταρρύθμιση.

Αν δεν υπάρξει συμβιβασμός στο Eurogroup, ο Βαρουφάκης και οι δικοί του δεν θα έχουν καμμία επιλογή παρά να οργανώσουν το ισοδύναμο της επίθεσης του Τσάμπερλεϊν με τις ξιφολόγχες. Η ΕΚΤ θα απειλήσει να οδηγήσει τις τράπεζές τους σε κατάρρευση. Ο Βαρουφάκης και οι συνεργάτες του θα πρέπει τουλάχιστον να θέσουν όρια για τις αναλήψεις από τα ΑΤΜ, να θέσουν ορισμένους ελέγχους στα κεφάλαια, και να αρχίσουν να ψάχνουν για τη λήψη προσωρινών δανείων από την Ρωσία και την Κίνα.

Υπάρχει ακόμα μια ευκαιρία για την οικονομική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να οργανώσει μια υποχώρηση, αλλά μετά από τρεις εβδομάδες εξαντλητικών τακτικών συνομιλιών, και την εγχώρια δημοτικότητά τους σήμερα στο 80%, μπορεί να είναι έτοιμοι να βγάλουν τις ξιφολόγχες».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου