ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Πότε αναμένεται να καταργηθεί το SMS στο 13033

lockdown-πότε-αναμένεται-να-καταργηθεί-το-sms-στ-652731

Μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων αναμένεται να υπάρξει, όπως όλα δείχνουν, από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου, καθώς οι λοιμωξιολόγοι την Τετάρτη συνεδριάζουν ώστε να πάρουν τις αποφάσεις, αναλόγως φυσικά και με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να εισηγηθούν τη χαλάρωση του lockdown, καθώς βλέπουν πως -σε συνδυασμό με την κόπωση της κοινωνίας που δεν τηρεί τους περιορισμούς- δεν είναι ποια αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αυτό που απασχολεί μεγάλη μερίδα των πολιτών είναι το πότε θα καταργηθεί και το γνωστό SMS στο 13033, κάτι το οποίο θα σημάνει και το τέλος στον περιορισμό των μετακινήσεων.

Η εστίαση καταργεί το SMS

Στην περίπτωση που τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν, τότε αναμένεται το άνοιγμα των εξωτερικών χώρων της εστίασης να πραγματοποιηθεί το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου δηλαδή μπαίνοντας στην τελική ευθεία προς το Πάσχα. Με το που θα ανοίξει η εστίαση τότε αναμένεται να τελειώσουν και τα sms προς το 13033, τα οποία όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς έχουν φτάσει μέχρι στιγμής συνολικά τα 775 εκ. από τον περασμένο Μάρτιο που αποφασίστηκε το lockdown.

SMS 13033: Οι έξι κωδικοί μετακίνησης

Οπως είναι γνωστό για τις μετακινήσεις οι πολίτες (πλην εργαζομένων που έχουν ειδικές βεβαιώσεις) στέλνουν SMS στο 13033 (ή, εναλλακτικά, εκτυπωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή χειρόγραφη βεβαίωση μετακίνησης).

Το SMS στο 13033 πρέπει να είναι της μορφής: X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Οπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτίες μετακίνησης:

-Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία

-Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

-Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

-Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.

-Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

-Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου/ ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου