ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΣΟΚ: Χειρότερο το e-mail Βαρουφάκη από εκείνο του Χαρδούβελη

πασοκ-χειρότερο-το-e-mail-βαρουφάκη-από-εκε-652720

Αισθητή υποχώρηση διαπιστώνει το ΠΑΣΟΚ στο e-mail Βαρουφάκη σε σχέση με τις «κόκκινες» γραμμές που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, καλεί όσους «λιθοβολούσαν» το e-mail Χαρδούβελη «να αντιληφθούν ότι αυτό αφορούσε την έξοδο από το μνημόνιο, ενώ το mail Βαρουφάκη αφορά την παραμονή στο τρέχον μνημόνιο και αργότερα θα προστεθούν οι όροι υπαγωγής στο μνημόνιο 3».

Επίσης, καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι στο τελευταίο Eurogroup έκανε «την απόλυτη τούμπα με άγαρμπο και βλαπτικό για τα συμφέροντα της χώρας τρόπο».

Ειδικότερα, σχετικά με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η κυβέρνηση στο Eurogroup, το ΠΑΣΟΚ παρατηρεί ότι:

  • Στο ζήτημα του ΦΠΑ το e-mail Χαρδούβελη δεχόταν μόνο ενδεχόμενη επάνοδο του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13%. Το e-mail Βαρουφάκη αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο «εξορθολογισμού», δηλαδή αύξησης όλων των συντελεστών πχ στα νησιά, τα τρόφιμα, τα φάρμακα κοκ.
  • Στο ζήτημα των εκατό δόσεων η προηγούμενη κυβέρνηση υπερασπιζόταν την ισχύουσα ρύθμιση που οι θεσμοί την ήθελαν πιο αυστηρή, ενώ το e-mail Βαρουφάκη ακυρώνει τις προχθεσινές εξαγγελίες της κ. Βαλαβάνη και αποδέχεται κριτήρια που μπορεί να οδηγήσουν σε αυστηρότερες και όχι χαλαρότερες ρυθμίσεις.
  • Στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας, η προηγούμενη κυβέρνηση υπερασπιζόταν τις ρυθμίσεις που είχε ψηφίσει, ενώ το e-mail Βαρουφάκη ακυρώνει τις εξαγγελίες του κ. Σταθάκη και αφήνεται στη κρίση των θεσμών.
  • Στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, των ΣΣΕ και του κατώτατου μισθού, η προηγούμενη κυβέρνηση υπερασπιζόταν τη συγκεκριμένη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων κατά τη τελευταία συνάντησή τους στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ILO. Το e-mail Βαρουφάκη παραπέμπει αόριστα στον διάλογο των κοινωνικών εταίρων.
  • Η προηγούμενη κυβέρνηση αρνήθηκε ρητά μείωση συντάξεων (συζητούσε μόνο πιθανότητα να μην αυξηθούν το 2016/7, αν υπάρχουν δυσκολίες στα ταμεία, χωρίς αλλαγές στο ασφαλιστικό). Το e-mail Βαρουφάκη δεν περιλαμβάνει ρητή άρνηση της μείωσης συντάξεων. Αντιθέτως αποδέχεται τη σύνδεση εισφορών και παροχών, δηλαδή τη λογική του κεφαλαιοποιητικού συστήματος.
  • Η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε την πιλοτική εφαρμογή του εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος με στόχο την άμεση γενίκευσή του. Αυτό είναι τώρα το μόνο συγκεκριμένο και σοβαρό μέτρο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που προτείνει το e-mail Βαρουφάκη.

Επιπλέον, λέει το ΠΑΣΟΚ, από το e-mail Βαρουφάκη προκύπτουν:

  • Γενικόλογες κοινοτοπίες περί φορολογικού συστήματος και φοροδιαφυγής,
  • Ουσιαστική αποδοχή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων,
  • Αποδοχή κατ’ ουσίαν των ιδιωτικοποιήσεων, περιλαμβανομένης της ΔΕΗ σε πλήρη αντίθεση με τις συνεχείς δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη,
  • Αποδοχή του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ μέχρι τον Σεπτέμβριο και επιλογή νέου από κοινού με την Eurostat.

Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει, εξάλλου, στην ανακοίνωσή του ότι η κυβέρνηση σε αντάλλαγμα της μετονομασίας της «τρόικας» σε «θεσμούς» ανέλαβε να γράφει η ίδια το μνημόνιο, που είναι δουλειά των τεχνικών κλιμακίων.

Επίσης, ειρωνεύεται τη στάση της κυβέρνησης την οποία χαρακτηρίζει «πολύ σκληρή» και το αποτέλεσμα «μεγάλη διαπραγματευτική επιτυχία».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου