ΕΛΛΑΔΑ

Times: Η Ελλάδα στέλνει σύρους πρόσφυγες στη Γερμανία

times-η-ελλάδα-στέλνει-σύρους-πρόσφυγες-στ-652708

Αμεσα απαντήσεις ζητά το Βερολίνο από την Αθήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου που υποστηρίζει ότι η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση παρείχε σε σύρους πρόσφυγες επίσημα έγγραφα παραμονής και ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούσαν στη συνέχεια να ζητήσουν άσυλο στη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, με τον τίτλο «Οργή, καθώς η Ελλάδα στέλνει τους πρόσφυγές της στη Γερμανία», κάνει λόγο για μυστική συμφωνία ανάμεσα στην προηγούμενη κυβέρνηση και ομάδα σύρων προσφύγων, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Περίπου 840 πρόσφυγες είχαν πραγματοποιήσει τον περασμένο Νοέμβριο 24ωρη καθιστική διαμαρτυρία διεκδικώντας να τους δοθεί άδεια να ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, «πιο γενναιόδωρες» στους μετανάστες, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με μαρτυρίες Σύρων που κατάφεραν να φθάσουν στην Αθήνα και μίλησαν στην ανταποκρίτρια των Times Χάνα Λουσίντα Σμιθ, συμφώνησε να τους παράσχει άδεια παραμονής ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν στη Βόρεια Ευρώπη.

Η αρχική γραμμή της κυβέρνησης προς τους διαδηλωτές ήταν πως η μοναδική τους επιλογή ήταν να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα. Σχεδόν έναν μήνα μετά όμως, η πρώην κυβέρνηση άλλαξε τη θέση της προτείνοντας τους συμφωνία.

Ηταν μία συμφωνία που ικανοποιούσε και τις δύο πλευρές, αναφέρουν οι Times. Οι Σύροι δεν ήθελαν ούτως ή άλλως να παραμείνουν στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και η Ελλάδα δεν ήθελε άλλους μετανάστες. Ηδη 200πρόσφυγες φέρονται πως έχουν προμηθευτεί τα απαραίτητα έγγραφα, εκ των οποίων οι περισσότεροι έχουν ζητήσει άσυλο σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η οργισμένη αντίδραση των Γερμανών ήταν άμεση. Εν μέσω των πολύ δύσκολων οικονομικών διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Στέφαν Μάιερ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε γρήγορες και πλήρεις αποκαλύψεις.

«Είμαι έκπληκτος. Η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποκαλύψει τα πάντα γρήγορα και πλήρως. Ασφαλώς εάν η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν ενήργησε σύμφωνα με το Δίκαιο της Ε.Ε., αυτό θα πρέπει να τιμωρηθεί και να διωχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τονίζει ο Μάιερ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ενημέρωση έχει λάβει επίσης ο νέος αρμόδιος υπουργός Γιάννης Πανούσης, ο οποίος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τέτοιου είδους συμφωνία, αλλά δεσμεύθηκε να ερευνήσει το θέμα.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου