ΕΛΛΑΔΑ

Ένα επεισόδιο θρόμβωσης σε εμβολιασμούς με δόση της AstraZeneca στην Ελλάδα

ένα-επεισόδιο-θρόμβωσης-σε-εμβολιασμ-644648

Το εμβόλιο της AstraZeneca βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο στη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό, στο Υπουργείο Υγείας, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Για το εμβόλιο της Astrazeneca και τη θρόμβωση μίλησε ξανά η κ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί στενά το ζήτημα και αξιολογεί συνεχώς τα νέα δεδομένα για τα επόμενα βήματα.

Θεοδωρίδου: Ένα επεισόδιο σε 346.000 δόσεις του εμβολίου της Astrazeneca στην Ελλάδα

“Τον τελευταίο μήνα απασχολεί ιδιαίτερα τον επιστημονικό κόσμο η σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με ένα ιδιαίτερα σπάνιο σύνδρομο που προκαλεί θρόμβωση και θρομβοπενία (Σύνδρομο προθρομβωτικής θρομβοπενίας ανοσολογικής παθολογίας). Το σπάνιο σύνδρομο φαίνεται πως πλήττει κυρίως γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών”, είπε χαρακτηριστικά.

“Οι περιπτώσεις που αναφέρονται χαρακτηρίζονται επιστημονικά προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας και φαίνεται ότι ο μηχανισμός είναι ανάλογος με τον μηχανισμό που προκαλεί την θρομβοπενία μετά την χορήγηση της ηπαρίνης”, είπε.

Σύμφωνα, πάντως, με την κυρία Θεοδωρίδου, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρχει αιτιώδης συσχέτιση του συνδρόμου αυτού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Και συνέχισε: “Στην Ελλάδα 346.000 δόσεις του εμβολίου της Astrazeneca και έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό και είναι ένα από τα πρώτα περιστατικά που έχουν αναφερθεί στο σύνολο.

Παρά την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί για τα σπάνια αυτά περιστατικά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τονίζει πως η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη και την νοσηλεία από κορονοϊό υπερτερεί σημαντικά σε σχέση με τα επεισόδια θρομβώσεων και θρομβοπενίας”.

“Είναι κατανοητό πως όσο η συσχέτιση ενός εμβολίου με μία σπάνια πάθηση να δημιουργεί δισταγμό και φόβο έναντι των εμβολιασμών και αυτό είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί. Ωστόσο, πρέπει να σταθμίσουμε τον κίνδυνο αυτό με τον κίνδυνο που ελλοχεύει, αν δει κανείς τους αριθμούς των θανάτων που έχουμε λόγω κορονοϊού”, συνέχισε η ίδια.

Θεμιστοκλέους: Νέο ημερήσιο ρεκόρ – 53.000 εμβολιασμοί σήμερα

Από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν γίνει σήμερα 47.275 εμβολιασμοί και η μέρα αναμένεται να κλείσει με 53.000 εμβολιασμούς, κάτι που αν συμβεί θα αποτελεί και νέο ημερήσιο ρεκόρ. Συνολικά έχουν γίνει στη χώρα μας 1.877.000 εμβολιασμοί.

Οι 1.241.000 αφορούν σε εμβόλιο με την πρώτη δόση (ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 11,56%) και οι 663.000 αφορούν σε εμβολιασμούς και με τις δύο δόσεις (ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 6,31%).

Το πλάνο παραδόσεων εμβολίων για το επόμενο διάστημα έχει ως εξής:

-Η Pfizer έχει παραδώσει πλάνο διμήνου με 1.550.000 δόσεις τον Μάιο και 1.700.000 δόσεις τον Ιούνιο.

-Η Johnson & Johnson θα στείλει μια μικρή παραλαβή -70.000 δόσεις- τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάριο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

-Η Astrazeneca θα στείλει από 450.000 δόσεις κάθε μήνα για το επόμενο τρίμηνο (Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο).

-Η Moderna έχει επιβεβαιώσει παράδοση 100.000 δόσεων παρόλο που περιμένουμε κι άλλες δόσεις από την εταιρεία αυτή.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου