ΕΛΛΑΔΑ

«Πρωταγωνίστρια» η ξυλόσομπα

πρωταγωνίστρια-η-ξυλόσομπα-643365

Αυξημένη κίνηση παρατηρείται, από την περασμένη εβδομάδα, στα καταστήματα με σόμπες. Μετά την πτώση του υδράργυρου, καταναλωτές σπεύδουν να ενημερωθούν για τις λύσεις που έχουν σχετικά με τη θέρμανση. Οι περισσότεροι, όπως διευκρινίζουν οι καταστηματάρχες, διστάζουν ακόμη να προχωρήσουν σε αγορά, αλλά αυτό που ζητούν είναι κοινό όλων: την οικονομικότερη σόμπα για να ζεστάνουν τα σπίτια τους. Μάλιστα δεν λείπουν και οι περιπτώσεις καταναλωτών, που άφησαν προκαταβολή μέσα στο καλοκαίρι για να αγοράσουν ξυλόσομπα για το χειμώνα, αλλά ακόμη παραμένουν άφαντοι…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Φέτος οι Βολιώτες δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στις μικρές ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία δείχνει την προτίμησή της στις ξυλόσομπες.

Οπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς, ο μεγαλύτερος όγκος των προς πώληση σομπών προέρχεται από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, αλλά και από τη Δ. Ευρώπη. Παράλληλα όπως προσθέτουν οι εισαγωγές σε σχέση με το 2012 αυξήθηκαν κατά 50%.

Με δεδομένο ότι οι τιμές για τις σόμπες ξύλου ξεκινούν από 300 ευρώ και φτάνουν μέχρι κάποιες χιλιάδες ευρώ, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, πολλοί προτιμούν τις φθηνότερες λύσεις. Με πρώτη επιλογή τις σόμπες ξύλου και στη συνέχεια τις σόμπες πέλετ, το κόστος των οποίων κυμαίνεται από 1.200 μέχρι 7 χιλιάδες ευρώ.

Ο ιδιοκτήτης καταστήματος με σόμπες κ. Δημήτρης Μουστάκας, αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η κίνηση στο κατάστημά του, με τους περισσότερους να ενδιαφέρονται για αγορά ξυλόσομπας. «Αυτό που ζητούν οι περισσότεροι είναι λύσεις όσο το δυνατόν πιο οικονομικές και πρόχειρες», αναφέρει ο κ. Μουστάκας προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό πέρα από τις ξυλόσομπες υπάρχει φέτος μεγάλο ενδιαφέρον για ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης, αλλά και σόμπες υγραερίου».

Οσον αφορά τις ξυλόσομπες που είναι πρώτη επιλογή για τους περισσότερους, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν κόπτονται για την ποιότητα της συσκευής: «Το ποσό που διαθέτουν οι πιο πολλοί είναι 350 ευρώ, ενώ και πάλι τους φαίνεται πολύ ακριβή. Από εκεί και πέρα, οι ακριβότερες συσκευές είναι μάλλον απαγορευτικές για τον περισσότερο κόσμο, όπως κρίνουμε τουλάχιστον από τις επιλογές του», αναφέρει ο ιδιοκτήτης καταστήματος με σόμπες κ. Χρήστος Φουκαλάς, προσθέτοντας στη συνέχεια: «Φέτος αυτό που παρατηρώ είναι ότι ο κόσμος βρίσκεται σε σύγχυση. Δεν ξέρει τι να επιλέξει, έρχεται στα καταστήματα ενημερώνεται σχετικά με την οικονομικότερη λύση, αλλά διστάζει να προχωρήσει σε αγορά ακόμη. Ο κόσμος δικαιολογημένα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, γι’ αυτό θεωρώ ότι αρκετοί φέτος θα ζεσταθούν μόνο με κουβέρτες και μπουφάν», καταλήγει ο κ. Φουκαλάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου