ΕΛΛΑΔΑ

Ναυτικοί: Σε αδιέξοδο η συνάντηση με Θ.Δρίτσα για την απλήρωτη εργασία

ναυτικοί-σε-αδιέξοδο-η-συνάντηση-με-θ-δ-639361

Απλήρωτοι ναυτικοί, δεμένα τα πλοία και η Λήμνος ξανά χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με το Λαύριο. Αυτή την κατάσταση αντιμετωπίζει ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας κ. Θεόδωρος Δρίτσας ο οποίος προσπαθεί να βρει άμεσα λύση στο σοβαρό πρόβλημα της μη καταβολής δεδουλευμένων στα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας και παράλληλα να γίνει επανεκκίνηση δρομολογίων πλοίων τα πληρώματα των οποίων βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λήμνου ο δήμαρχος κ. Δημήτρης Μαρινάκης βρίσκεται εν αναμονή της απόφασης του κ. Δρίτσα μετά τις επαφές που είχε ο τελευταίος με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας «για την επίσχεση εργασίας στα πλοία της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, εξαιτίας της οποίας έχει διακοπεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου με το λιμάνι του Λαυρίου».

Ο Δήμαρχος, στη συνάντησή του με τον υπουργό, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο βουλευτής του νομού κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, η βουλευτής Επικρατείας και επικεφαλής της παράταξης Βόρειο Αιγαίο-Γόνιμη Γραμμή στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κυρία Αγλαΐα Κυρίτση, ο Έπαρχος Λήμνου κ. Ευάγγελος Γιαρμαδούρος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων κ. Αντώνης Καραγιάννης, ζήτησε από τον κ. Δρίτσα να κινήσει τις διαδικασίες που απορρέουν από τη σύμβαση της εταιρείας με το υπουργείο, στην περίπτωση που ο ανάδοχος αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού αναφερόμενη στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας αναφέρει ότι «κατέληξε σε αδιέξοδο αφού ο υπουργός δεν κατέθεσε καμιά ουσιαστική πρόταση για την άμεση λύση του προβλήματος».

Και επισημαίνει ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην ανωτέρω σύσκεψη ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας το ποσόν που εκταμιεύτηκε προς την εταιρεία ήταν 287.000 ευρώ ενώ η εταιρεία κατέβαλε προς τους απλήρωτους Ναυτεργάτες μόνο τις 120.000 ευρώ! Επίσης τα Ναυτεργατικά Σωματεία και οι απλήρωτοι Ναυτεργάτες απέρριψαν ομόφωνα και κατηγορηματικά την πρόταση του κ. Δρίτσα να εκτελεσθεί το δρομολόγιο του «ΤΑΞΙΑΡΧΗ» χωρίς την εξόφληση των μισθών τους!»

Επιπλέον σημειώνεται ότι «η εταιρεία και οι εκπρόσωποί τους εξακολουθούν να εμπαίζουν τους Ναυτεργάτες και πετάνε το μπαλάκι της ευθύνης στο ΥΝΑ κατηγορώντας το για καθυστέρηση στην εξόφληση των εκτελεσμένων δρομολογίων. Από την πλευρά του ΥΝΑ δηλώνεται ότι η εταιρεία δεν έχει καταθέσει ακόμη τα σχετικά έγγραφα για τα δρομολόγια του μήνα Γενάρη 2015 ενώ έχουν καταβληθεί τα μισθώματα μέχρι και τέλος του 2014».

Στο μεταξύ η ΝΕΛ, σύμφωνα με την ΠΕΝΕΝ, έχει ζητήσει την επιστροφή της εγγυητικής επιστολής ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για την άγονη γραμμή του Βόρειου Αιγαίου που είχε κηρυχτεί έκπτωτη με απόφαση του προηγούμενου υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή «για την κατάρρευση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης σε πολλές περιοχές της χώρας». Ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας αναφέρει ότι «τις τελευταίες ημέρες, η κατάσταση στην ακτοπλοΐα εμφανίζει σημάδια κατάρρευσης» τονίζοντας ότι ολοένα και περισσότερα πλοία που εκτελούν δρομολογιακές γραμμές με σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, οι οποίες επιδοτούνται με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, βρίσκονται ακινητοποιημένα λόγω επίσχεσης εργασίας των πληρωμάτων τους.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές νησιωτικές περιοχές να παραμένουν, ήδη, για μεγάλο χρονικό διάστημα απομονωμένες και η επικοινωνία τους με την υπόλοιπη χώρα να δυσχεραίνεται διαρκώς» τονίζει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Και ζητά από τον κ. Δρίτσα «να πληροφορηθεί για τις ενέργειές του, προκειμένου να αποκατασταθεί η εξυπηρέτηση των δρομολογιακών γραμμών που σήμερα δεν εκτελούνται, για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να ρυθμίσει το πρόβλημα της καταβολής των δεδουλευμένων στους απλήρωτους ναυτικούς, καθώς και για το εάν σκοπεύει να υλοποιήσει την εξαγγελία του για σύσταση κρατικού φορέα ακτοπλοΐας, επαναφέροντας έτσι τις εποχές των κρατικών μονοπωλίων που κατέστησαν την ακτοπλοΐα για τους νησιώτες αγαθό πολυτελείας».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου