ΕΛΛΑΔΑ

Johnson & Johnson: Καθυστερεί τη διάθεση του εμβολίου στην Ευρώπη -Η Κομισιόν ζητεί διευκρινίσεις

johnson-johnson-καθυστερεί-τη-διάθεση-του-εμβολί-634612

Με ανακοίνωσή της η Johnson & Johnson ενημερώνει ότι καθυστερεί τη διάθεση του εμβολίου της στην Ευρώπη καθώς στις ΗΠΑ διερευνώνται οι σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων.

“Αποφασίσαμε να καθυστερήσουμε προληπτικά τη διάθεση του εμβολίου μας στην Ευρώπη” σημείωσε η J&J προσθέτοντας ότι εξέταζε τις περιπτώσεις με τις ευρωπαϊκές υγειονομικές Αρχές. Εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις του εμβολίου αναμενόταν να αποσταλούν στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες.

Η εταιρεία σημειώνει ότι γνωρίζει για την εξαιρετικά σπάνια διαταραχή που αφορούσε περιστατικά θρομβώσεων σε συνδυασμό με χαμηλά αιμοπετάλια σε μικρό αριθμό ανθρώπων που έχουν λάβει το εμβόλιό της. “Επιπροσθέτως εξετάζουμε αυτές τις περιπτώσεις με τις ευρωπαϊκές υγειονομικές Αρχές. Λάβαμε την απόφαση να καθυστερήσουμε προληπτικά τη διάθεση του εμβολίου μας στην Ευρώπη” αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση.

Κομισιόν: Ζητεί διευκρινίσεις για την «καθυστέρηση» στην παράδοση των εμβολίων της

Λίγο αργότερα ήρθε η αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters, ανέφερε πως η Κομισιόν ζητεί διευκρινίσεις από την Johnson & Johnson για την «απολύτως αναπάντεχη» ανακοίνωσή της ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των εμβολίων της για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπρόσθετα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει την περασμένη Παρασκευή ότι σκόπευε να παραδώσει στην ΕΕ 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, όπως προβλέπει η σύμβασή της, έως το τέλος Ιουνίου. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε επαφές με την εταιρεία» ώστε να λάβει διευκρινίσεις για την απόφασή της, πρόσθεσε, ζητώντας να μην κατονομαστεί επειδή οι συζητήσεις αυτές είναι εμπιστευτικές. Ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι η Επιτροπή εξετάζει το ζήτημα αλλά δεν μπορούσε να προβεί σε κάποιο άλλο σχόλιο στην παρούσα φάση.

FDA: Eπιβεβαιώνεται ένας θάνατος από θρόμβωση στις ΗΠΑ μετά τον εμβολιασμό

Ένας άνθρωπος πέθανε από θρομβοεμβολή αφού του χορηγήθηκε το εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson για την Covid-19, επιβεβαίωσε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Και οι έξι παραλήπτες που ανέπτυξαν μια σπάνια διαταραχή που αφορούσε θρόμβους αίματος εντός περίπου δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό. ήταν γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πίτερ Μαρκς, διευθυντής του Κέντρου Βιολογικών Ερευνών της FDA, προέτρεψε τους εργαζομένους σε υπηρεσίες υγείας όταν διαπιστώνουν ότι κάποιος έχει χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων ή θρόμβους να ερευνούν αν το πρόσωπο αυτό έχει εμβολιαστεί πρόσφατα.

Σύμφωνα με τον Μαρκς, για όσους έκαναν το συγκεκριμένο εμβόλιο πριν από έναν και πλέον μήνα, ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβων θεωρείται σε αυτήν τη φάση πολύ χαμηλός. Πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν βλέπουμε θρομβοεμβολές με χαμηλά αιμοπετάλια» σε όσους έχουν κάνει τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna.

Η FDA αναμένει πάντως ότι η αναστολή της χρήσης του εμβολίου της J&J στις ΗΠΑ θα διαρκέσει μόνο «μερικές ημέρες». Ο Μαρκς εξήγησε ότι η «σύσταση» της Υπηρεσίας δεν συνιστά «διαταγή» για τη διακοπή χρήσης του εμβολίου. Η αναστολή, επέμεινε, είναι «προσωρινή» και δεν αναμένεται να επηρεάσει το συνολικό πρόγραμμα ανοσοποίησης στις ΗΠΑ. Οι ειδικοί υποθέτουν ότι το εμβόλιο της J&J, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, προκαλεί μια ανοσολογική αντίδραση η οποία οδηγεί σε αυτούς τους «εξαιρετικά σπάνιους» θρόμβους αίματος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Πίτερ Μαρκς είπε επίσης ότι αυτήν τη στιγμή δεν είναι σαφές αν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της λήψης αντισυλληπτικών χαπιών και της εμφάνισης θρόμβων σε άτομα που έκαναν το εμβόλιο. Είναι «οφθαλμοφανές» ότι όσα συμβαίνουν με το εμβόλιο της J&J μοιάζουν «πολύ παρόμοια» με όσα είχαν αναφερθεί το προηγούμενο διάστημα για το εμβόλιο της AstraZeneca, κατέληξε.

ΗΠΑ: Οι αρμόδιες Αρχές ζητούν άμεση παύση των εμβολιασμών λόγω θρομβώσεων

Νωρίτερα, υπενθυμίζεται πως οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας των ΗΠΑ ζήτησαν άμεση παύση στη χρήση του μονοδοσικού εμβολίου, καθώς έξι άτομα ανέπτυξαν μια σπάνια διαταραχή που αφορούσε θρόμβους αίματος εντός περίπου δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Μία γυναίκα πέθανε και μια δεύτερη γυναίκα στη Νεμπράσκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ανέφεραν οι αξιωματούχοι. Σχεδόν επτά εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάβει το εμβόλιο της Johnson & Johnson μέχρι στιγμής, και περίπου εννέα εκατομμύρια ακόμη δόσεις έχουν αποσταλεί, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ο FDA και ο CDC θα σταματήσουν τη χρήση των εν λόγω εμβολίων στις τοποθεσίες που γίνονται οι εμβολιασμοί και ζητούν από τις πολιτείες να κάνουν το ίδιο, μέχρι να διερευνηθούν τα θέματα ασφαλείας.

«Σήμερα ο FDA και ο CDC εξέδωσαν δήλωση σχετικά με το εμβόλιο Johnson & Johnson. Προτείνουμε μια παύση στη χρήση αυτού του εμβολίου με μεγάλη προσοχή» αναφέρει στο Twitter ο F.D.A., ενώ μια συνέντευξη τύπου έχει προγραμματιστεί εντός της ημέρας.
Ενώ η κίνηση χαρακτηρίστηκε ως σύσταση για τους επαγγελματίες υγείας στις Πολιτείες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα σταματήσει τη χορήγηση του εμβολίου σε όλους τους ομοσπονδιακούς χώρους εμβολιασμού. Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι οι κρατικοί αξιωματούχοι υγείας θα το λάβουν ως ισχυρό μήνυμα για να κάνουν το ίδιο.
Επιστήμονες από τους δύο οργανισμούς θα εξετάσουν από κοινού πιθανές σχέσεις μεταξύ του εμβολίου και της διαταραχής και θα καθορίσουν εάν το F.D.A. θα πρέπει να συνεχίσει να επιτρέπει τη χρήση του εμβολίου για όλους τους ενήλικες ή να περιορίζει την έγκριση. Μια έκτακτη συνεδρίαση της εξωτερικής συμβουλευτικής επιτροπής του C.D.C. έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Ελλάδα: Τι εξετάζεται – Στην Ελλάδα αύριο οι πρώτες 33.600 δόσεις

Η Ελλάδα παραλαμβάνει αύριο, Τετάρτη 14 Απριλίου, τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου τηςJohnson & Johnson. Νωρίτερα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι από εδώ και στο εξής θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των εμβολίων της στην Ευρώπη δεδομένου ότι τα περιστατικά θρομβώσεων ερευνώνται.

Όσον αφορά στο αν η χορήγηση του Johnson & Johnson θα ξεκινήσει την προσεχή Δευτέρα στη χώρα μας θα εξαρτηθεί από τiς αποφάσεις του ΕΜΑ. Αν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός δεν πάρει θέση έως τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ενδέχεται να μην χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο σκεύασμα στους εμβολιασμούς της Δευτέρας. Η Ελλάδα αναμένει από την Johnson & Johnson 1,2 εκατ. εμβόλια έως το τέλος του Ιουνίου.

Johnson & Johnson: Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία συνεχίζουν κανονικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού

Κανονικά από εβδομάδα θα ξεκινήσουν τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Johnson & Johnson ευρωπαϊκές χώρες όπως το Βέλγιο, η Ισπανία, η Ολλανδία παρά το γεγονός ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας των ΗΠΑ ζήτησαν σήμερα άμεση παύση στη χρήση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson καθώς έξι άτομα ανέπτυξαν μια σπάνια διαταραχή που αφορούσε θρόμβους αίματος εντός περίπου δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Ευρωπαϊκές χώρες σημειώνουν ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των πιθανών κινδύνων, ενώ άλλες όπως η Γερμανία και η Σουηδία δεν έχουν αποφασίσει ακόμη.

Βέλγιο: Κανονικά οι εμβολιασμοί μπρος το παρόν

Οι πρώτες 36.000 δόσεις της Johnson & Johnson παραδόθηκαν στο Βέλγιο εχθές (Δευτέρα) και οι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα αναφέρει το rtl. Παρά τις νέες πληροφορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν προβλέπεται προς το παρόν αλλαγή στον προγραμματισμό.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», σημείωσε ο Γκούντρον Μπράιτ, εκπρόσωπος της ομάδας εργασίας για τον εμβολιασμό επισημαίνοντας ότι «αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε λάβει κάποια ένδειξη με βάση την οποία να πρέπει να σταματήσουμε τον εμβολιασμό».

Ολλανδία-Ισπανία: Υπερτερούν τα οφέλη του εμβολίου των πιθανών κινδύνων

Η Ολλανδική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων (CBG) ανακοίνωσε ότι τα οφέλη του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 υπερτερούν των πιθανών κινδύνων, μετά τη σύσταση των αμερικανικών ομοσπονδιακών υγειονομικών αρχών για την αναστολή της χρήσης του εμβολίου. “Μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) παρακολουθούμε την κατάσταση από πολύ κοντά”, ανακοίνωσε η CBG. “Προς το παρόν, τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των πιθανών κινδύνων”.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες προχώρησαν στη σύστασή τους μετά την εκδήλωση μιας σπάνιας διαταραχής με θρόμβους αίματος σε έξι ανθρώπους που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα αυτό.

Στην Ισπανία ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα ότι τα οφέλη όλων των εγκεκριμένων εμβολίων κατά της COVID-19 αντισταθμίζουν τους κινδύνους, μετά τη σύσταση των αμερικανικών Αρχών. Ο Σάντσεθ πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι Αρχές θα επιβραδύνουν τη διάθεση των εμβολίων για να αξιολογήσουν τους κινδύνους εάν και όταν αναφερθούν σοβαρές παρενέργειες.

Γερμανία: Το υπουργείο Υγείας δεν έχει αποφασίσει ακόμη πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμη αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα του εμβολίου της Johnson & Johnson, μετά την αμερικανική απόφαση να ανασταλεί η χορήγησή του, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Χάνο Κάουτς.

Ο κ. Κάουτς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της ενημέρωσης των συντακτών, παρέπεμψε στο Ινστιτούτο «Πάουλ Έρλιχ», το οποίο, όπως είπε, είναι αρμόδιο για το θέμα. Ερωτώμενος σχετικά με την απόφαση που έχει λάβει η κυβέρνηση της Βαυαρίας να συνεχίσει τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, ο κ. Κάουτς διευκρίνισε ότι οι εισηγήσεις του Ινστιτούτου έχουν ομοσπονδιακή ισχύ.

Σουηδία: Αποφασίζει εντός των επόμενων ημερών

Η Σουηδία θα αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει το εμβόλιο κατά της COVID-19 της Johnson & Johnson εντός των επόμενων ημερών, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Υγείας, μετά τις αναφορές σπάνιων θρόμβων αίματος παρόμοιων με αυτούς που αναφέρθηκαν για το εμβόλιο της AstraZeneca. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται μια εβδομάδα αφότου οι ευρωπαϊκοί ρυθμιστικοί φορείς ανακοίνωσαν ότι βρήκαν πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου κατά της COVID-19 της AstraZeneca και ενός σπάνιου προβλήματος πήξης του αίματος που οδήγησε σε μικρό αριθμό θανάτων.

Η Σουηδία αναμένεται να λάβει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson αργότερα αυτήν την εβδομάδα. Σταμάτησε τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca τον Μάρτιο, αλλά αργότερα επανέλαβε τη χορήγησή του στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. “Εξετάζουμε το θέμα και τα διαθέσιμα δεδομένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τους Αμερικανούς συναδέλφους μας”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας ’Αντερς Τέγκνελ. “Αναμένεται μια απόφαση μέσα σε μία ή λίγες ημέρες”.

Νίκος Χαρδαλιάς: Τι είπε για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

“Έξι περιπτώσεις σε 11 εκατ. εμβολιασμούς, είναι ένα ποσοστό κάτω από το μηδέν” δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έξω από το mega εμβολιαστικό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Πατρών, στο νέο λιμάνι της πόλης.

“Έξι περιπτώσεις σε 11 εκατ. εμβολιασμούς, που δείχνει να έχουν κάποιες παρενέργειες είναι ένα ποσοστό κάτω από το μηδέν. Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός παρακολουθεί κανονικά. Το θέμα των εμβολίων είναι πολύ σημαντικό” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, αναφορικά με τις περιπτώσεις, που άτομα ανέπτυξαν μια σπάνια διαταραχή που αφορούσε θρόμβους αίματος εντός περίπου δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

[enikos]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου