ΕΛΛΑΔΑ

Την αθώωση Κασιδιάρη για το χαστούκι στην Κανέλλη προτείνει ο εισαγγελέας

την-αθώωση-κασιδιάρη-για-το-χαστούκι-σ-631838

Την αθώωση του Ηλία Κασιδιάρη για την επίθεση σε βάρος της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη ζήτησε ο εισαγγελέας του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου.

Σύμφωνα με την κρίση του εισαγγελικού λειτουργού, ο κατηγορούμενος στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης βουλευτής της Χρυσής Αυγής, πρέπει να απαλλαγεί από το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, που είχε απαγγελθεί αυτεπαγγέλτως από την Εισαγγελία εναντίον του.

Όπως είπε στην πρότασή του ο εισαγγελέας, ο Ηλίας Κασιδιάρης θα μπορούσε να κηρυχθεί ένοχος για απλή σωματική βλάβη, αλλά χρειαζόταν έγκληση από την παθούσα εντός τριμήνου.

Στην αγόρευσή του ο εισαγγελικός λειτουργός χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά τού κατηγορούμενου, καθώς όπως είπε «ένας άνδρας δεν χτυπάει μια γυναίκα».

Η διαδικασία συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων.

Η απολογία Κασιδιάρη

«Δεν υπήρξαν γροθιές. Μόνο ένα χαστούκι στο μάγουλο και δύο στον αέρα» υποστήριξε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, απολογούμενος στο δικαστήριο για την επίθεση εναντίον της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη στο πλατό της εκπομπής του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1.

Ο Κασιδιάρης εμφανίστηκε προκλητικός, αναφέροντας ότι «θα ζητούσα συγγνώμη, αν δεχόμουν μία συγγνώμη (σ.σ. από την Κανέλλη)»!

«Θα αναφερθώ μονο στα πραγματικά περιστατικά. Οχι, ένας άνδρας δεν σηκώνει ποτέ το χέρι του για να χτυπήσει μια γυναίκα. Είχα μια άσχημη στιγμή. Και δυστυχώς εμφανίζομαι ως άνδρας που χτυπάει γυναίκες πολλές φορές» είπε κατά την απολογία του ο Ηλίας Κασιδιάρης και πρόσθεσε: «Σκέφτηκα ότι έπρεπε να φύγω από την εκπομπή».

Αναφερόμενος στη συμπεριφορά του απέναντι στη Ρένα Δούρου, ο Ηλ. Κασιδιάρης είπε: «Είχα μια ακραία αντίδραση. Πήγα να βγάλω το μικρόφωνο και να φύγω και εκείνη τη στιγμή δέχθηκα το χτύπημα με κάποια έντυπα (σ.σ. από τη Λιάνα Κανέλλη). Δεν υπήρξαν γροθιές. Ήταν μόνο ένα χαστούκι στο μάγουλο και δύο στον αέρα» ισχυρίστηκε ο Κασιδιάρης.

«Ήταν μια λανθασμένη ενέργεια. Αλλά για να κριθώ, πρέπει προηγουμένως να δείτε ποια ήταν η κίνηση που με έφερε σε αυτο το σημείο» συνέχισε.

Εισαγγελέας: Τι κάνατε μετά το περιστατικό;
Κασιδιάρης: Έφυγα. Ούτε χτύπησα κανέναν, ούτε τίποτε.
Εισαγγελέας: Προσπαθήσατε να έρθετε σε επαφή με την κ. Κανέλλη;
Κασιδιάρης: Οχι, βρήκα τοίχο απέναντί μου.
Εισαγγελέας: Γιατι δεν ζητήσατε μια συγγνώμη;
Κασιδιάρης: Θα ζητούσα, αν δεχόμουν μία συγγνώμη!
Κανέλλη: Δέχθηκα τέσσερις μπουνιές στο πρόσωπο

«Δέχθηκα τέσσερις μπουνιές στο πρόσωπο. Προσπάθησα να μη πέσω κάτω και ήθελα να αποφύγω το ρεζιλίκι, να έχω πέσει κάτω και μάλιστα σε στούντιο από τις μπουνιές» είπε στην κατάθεσή της η βουλευτής του ΚΚΕ.

Η κ. Κανέλλη ανέφερε ότι από τα χτυπήματα επιδεινώθηκε η υγειά της. «Ήμουν ένας άνθρωπος σε πλήρη οδύνη» είπε η βουλευτής. «Δεν θέλησα να κάνω μήνυση γιατί από μόνη της η πράξη είναι εξευτελιστική».

Νωρίτερα το δικαστήριο απέρριψε ένσταση του κατηγορουμένου περί ακυρότητας του κατηγορητηρίου επειδή -όπως είπε- δεν προηγήθηκε για τη πράξη αυτή άρση ασυλίας του.

Επίσης, το δικαστήριο αποφάσισε την προβολή του βίντεο με την επίθεση. Ήδη, στην έδρα του δικαστηρίου τοποθετήθηκε υπολογιστής για την προβολή του επίμαχου υλικού.
Η δίκη διεκόπη για λίγη ώρα, καθώς συγκεντρωμένοι προς συμπαράσταση του κατηγορούμενου αποδοκίμασαν την κ. Κανέλλη τη στιγμή που αυτή απάντησε στη συνήγορο υπεράσπισης του Ηλία Κασιδιάρη όταν την αποκάλεσε «πρώιμη κομμουνίστρια». Η βουλευτής του ΚΚΕ απάντησε αμέσως στη δικηγόρο ότι «οι κομμουνιστές, παλιοί και καινούργιοι ορθώνουν ανάστημα στον φασισμό», απάντηση που προκάλεσε έντονες αποδοκιμασίες και βαρείς χαρακτηρισμούς σε βάρος της κ. Κανέλλη από τους υποστηρικτές του κατηγορουμένου.

Τι κατέθεσε ο Γ.Παπαδάκης

«Ενισχύσεις από τον αρχηγό» ζητούσε ο Ηλίας Κασιδιάρης τηλεφωνικά, αμέσως μετά το επεισόδιο στο στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, σύμφωνα με όσα κατέθεσε στο δικαστήριο ο Γιώργος Παπαδάκης, «οικοδεσπότης» της εκπομπής, κατά την οποία σημειώθηκε η επίθεση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής κατά της Λιάνας Κανέλλη και της Ρένας Δούρου.

Ο δημοσιογράφος κατέθεσε στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο ότι αμέσως μετά το περιστατικό, όπως του είπαν οι συνεργάτες του, ο κατηγορούμενος υπό απειλές, που εκτόξευε, προσπάθησε να φύγει από τον χώρο, φωτογραφίζοντας παράλληλα συντελεστές της εκπομπής. Ο κ. Παπαδάκης είπε επίσης στο δικαστήριο πως οι συνεργάτες του, του είπαν πως άκουσαν τον Ηλία Κασιδιάρη να τηλεφωνεί και να ζητά «ενισχύσεις» από τον «αρχηγό».

Αναφερόμενος στα χτυπήματα που μπροστά του είχε δεχθεί «ζωντανά» η κ. Κανέλλη, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ήταν πολύ έντονα χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει επακριβώς αν επρόκειτο για χαστούκια ή γροθιές.

Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση της Έδρας, ο δημοσιογράφος απάντησε: «Ήταν έντονα. Το χέρι ήταν ελαφρά κλεισμένο. Το χτύπημα ήταν πολύ ισχυρό. Κάποιο χτύπημα πήγε στον αέρα».

Στην κατάθεσή του ο αρχισυντάκτης της εκπομπής Αντώνης Παπαδάκης, είπε ότι μόλις είδε το περιστατικό από το «κοντρόλ» κατέβηκε αμέσως στο πλατό. Όπως ανέφερε στον διάδρομο, είδε τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος στην προσπάθειά του να φύγει χτυπούσε με τον αγκώνα του όποιον συναντούσε.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής είναι αντιμέτωπος, ύστερα από αυτεπάγγελτη δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του, για τις κατηγορίες της απρόκλητης και έμπρακτης εξύβρισης και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Και ο ίδιος ο κατηγορούμενος έχει υποβάλει μήνυση σε βάρος των κ.κ. Κανέλλη και Δούρου για το αδίκημα της απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα μετά την απολογία του για το «βίντεο Μπαλτάκου». Ωστόσο επέστρεψε στη φυλακή που κρατείται προσωρινά για διακεκριμένη οπλοκατοχή στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.

Το επεισόδιο

Το απίστευτο επεισόδιο είχε γίνει on air κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής του Γιώργου Παπαδάκη τον Ιούνιο του 2012 και είχε επιτεθεί κατ’ αρχήν εναντίον της περιφερειάρχη σήμερα Ρένας Δούρου, όταν του είπε ότι η Χρυσή Αυγή γυρίζει την Ελλάδα 500 χρόνια πίσω εκείνος της έριξε ένα ποτήρι νερό.

Η Λιάνα Κανέλλη, που ήταν παρούσα στο πάνελ με άλλους πολιτικούς και δημοσιογράφους, αντέδρασε και στη συνέχεια τη χαστούκισε.

Στη συνέχεια εξαφανίστηκε και εμφανίστηκε μετά τη λήξη του Αυτοφώρου καταθέτοντας και μήνυση εναντίον των δύο γυναικών.

Στην Ευελπίδων βρίσκεται και η βουλευτής του ΚΚΕ κ. Κανέλλη.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου