ΕΛΛΑΔΑ

Στον αέρα οι εισαγωγικές εξετάσεις στα πρότυπα σχολεία

στον-αέρα-οι-εισαγωγικές-εξετάσεις-στ-631054

Η κρίση με τα πειραματικά σχολεία συνεχίζεται με τα πέντε πρότυπα που «διάλεξε» η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να μην έχουν κονδύλια να κάνουν εξετάσεις και το θέμα να προκαλεί τριβές και σε κυβερνητικό επίπεδο.

Η λύση που βρέθηκε με το να διατηρηθεί ο θεσμός των εξετάσεων σε πέντε ιστορικά πρότυπα σχολεία της χώρας φαίνεται ότι δεν προχωράει. Στην επίλυση του προβλήματος δεν βοηθούν οι… ταραγμένες σχέσεις που αποδίδουν πηγές από το κτίριο του Αμαρουσίου μεταξύ του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά και του αναπληρωτή του Τάσου Κουράκη.

Ο κ. Κουράκης έστειλε την Πέμπτη επιστολή στους διευθυντές των πέντε πρότυπων σχολείων, στα οποία θα παραμείνουν οι εξετάσεις εισαγωγής, και ζητά να προτείνουν μέθοδο και κριτήρια για τις εξετάσεις αυτές, ενημερώνοντάς τους ωστόσο, ότι λεφτά δεν υπάρχουν! Όπως αναφέρεται στην επιστολη του κ. Κουράκη, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής παραιτήθηκαν και δεν εξασφάλισαν το κονδύλι που απαιτείται για τις εξετάσεις αυτές.

Όπως εξηγούν τα πρώην μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των πειραματικών σχολείων, οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα προγράμματά τους έγιναν τα προηγούμενα 2 χρόνια μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από την Ε.Ε. δηλαδή καλύφθηκαν απο ευρωπαϊκά κονδύλια και δεν είχαν πληρωθεί απο τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας. Κόστισαν δε 60.000 ευρώ τον πρώτο χρόνο και 70.000 τον δεύτερο, πανελλαδικά, τα οποία και αφορούσαν τους μισθούς των 500 εκπαιδευτικών που διόρθωσαν τα γραπτά των υποψηφίων.

Τα μέλη της επιτροπής αυτής ζήτησαν εφέτος να επεκταθεί το πρόγραμμα χρηματοδότησής τους κάτι που δεν έγινε οπότε υπέβαλαν αίτηση για νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης, η οποία και «πάγωσε» λόγω της προκήρυξης και διενέργειας των βουλευτικών εκλογών.

Πάντως, στην επιστολή του κ. Κουράκη, που αποτέλεσε αντικείμενο κριτικής απο την βουλευτή επικρατείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως, προεξοφλείται ότι τα πέντε σχολεία θα χαρακτηρισθούν πρότυπα, πριν καν η σχετική ρύθμιση φτάσει στο κοινοβούλιο.

«Σας γνωρίζουμε ότι προωθείται νομοθετική ρύθμιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με την οποία θα χαρακτηρισθούν ως «πρότυπα» τα εξής γυμνάσια: Π.Π.Γ. Ιωνιδείου Σχολής, Βαρβάκειο Π.Π.Γ., Π.Π.Γ. Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, Π.Π.Γ. Αναβρύτων, Π.Π.Γ. Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης. Στο πλαίσιο αυτό παρακαλούμε τις συγκεκριμένες σχολικές μονάδες να γνωμοδοτήσουν σχετικά με τα κριτήρια και τον τρόπο εισαγωγής μαθητών/τριών στην Α΄ Γυμνασίου» αναφέρεται στην επιστολή του κ. Κουράκη προς τους διευθυντές των πέντε πρότυπων σχολείων.

«Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι δεν έχει εξασφαλισθεί από την παραιτηθείσα Δ.Ε.Π.Π.Σ. κάποιο κονδύλι για τη διενέργεια εισαγωγικών εξετάσεων με τον τρόπο που έχει συμβεί τα δύο προηγούμενα σχολικά έτη. Έτσι, δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει κεντρικό βαθμολογικό κέντρο και να διορθωθούν τα γραπτά με τη συνδρομή εκπαιδευτικών από άλλες σχολικές μονάδες ούτε και να υπάρξει κεντρική επιτροπή θεμάτων» τονίζει ο κ. Κουράκης.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου