ΕΛΛΑΔΑ

Εισηγητής στον Αρειο Πάγο: Οχι στον πολιτικό γάμο ομοφυλοφίλων

εισηγητής-στον-αρειο-πάγο-οχι-στον-πολ-628102

Ανυπόστατος θα είναι εάν γίνει, πολιτικός γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων, υποστήριξε ο εισηγητής στο Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, ζητώντας να μην αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση που έκρινε μη νόμιμο τον γάμο δύο ομοφυλοφίλων ανδρών.

Ο αρεοπαγίτης εισηγητής της υπόθεσης κατά την ακροαματική διαδικασία σήμερα υποστήριξε ότι από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και από την ισχύουσα νομοθεσία δεν είναι επιτρεπτός ο πολιτικός γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

Μεταξύ άλλων, υποστηρίχθηκε ότι:

1) ο Αστικός Κώδικας αντιλαμβάνεται μέσω των διατάξεων του τον γάμο μόνο μεταξύ ετερόφυλων, η δε αναφορά των διατάξεων του Α.Κ. πλέον, σε «συζύγους» και «μελονύμφους», ουδόλως οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έγινε για να καταδείξει ότι εφεξής «αναγνωρίζει» πολιτικό γάμο και μεταξύ ομοφύλων, αλλά μάλλον ότι υιοθετήθηκε αυτή η φρασεολογία για λόγους νομοτεχνικούς,

2) από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ΔΣΑΠΑ), δεν συνάγεται καταλυτικό επιχείρημα υπέρ της αναγνώρισης πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφύλων, αφού και εκεί διακρίνονται τα δύο φύλα.

Τέλος, ο εισηγητής επισήμανε ότι κατόπιν όλων αυτών είναι αναγκαία η θέσπιση με ρητή νομοθετική διάταξη του γάμου μεταξύ ομοφύλων.

Το πρώτο τμήμα του Αρείου Πάγου θα έχει τον τελικό λόγο.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου