ΕΛΛΑΔΑ

Νόμιμη, τελικά, η άδεια υλοτομίας των μεταλλείων στις Σκουριές

νόμιμη-τελικά-η-άδεια-υλοτομίας-των-με-623557

Επιστρέφουν στις δουλειές τους οι υλοτόμοι-δασεργάτες των Σκουριών, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, ο έλεγχος στα πρωτόκολλα υλοτόμησης, που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, έδειξε ότι είναι νόμιμα.

Σχετικά με την υλοτόμηση της περιοχής Καρατζά Χαλκιδικής, το γραφείο του κ. Τσιρώνη εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Η υλοτόμηση και αποψίλωση της περιοχής Καρατζά αφορά μια έκταση 300 στρεμμάτων για μελλοντική εναπόθεση παραπροϊόντων εξόρυξης στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Το Υπουργείο Παραγωγικής ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πάντα ευαίσθητο σε θέματα περιβάλλοντος, ζήτησε από το αρμόδιο δασαρχείο τον πλήρη φάκελο για τα πρωτόκολλα υλοτόμησης, προκειμένου να διενεργηθούν οι αναγκαίοι έλεγχοι.

Ζήτησε επίσης να μην επιτραπεί καμία υλοτομική εργασία μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου.

Από τον έλεγχο που ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι, προέκυψε η νομιμότητα των μέχρι σήμερα πρωτόκολλων. Κατόπιν αυτού θα εφαρμοστεί ο νόμος.

Κάθε άλλη πληροφορία που έχει δει το φως της δημοσιότητας, δεν αντιστοιχεί σε ενέργειες του Υπουργείου μας».

Από το πρωί της Τετάρτης δεκάδες εργαζόμενοι στα μεταλλεία στις Σκουριές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ζητώντας την επαναπρόσληψη συναδέλφων τους δασεργατών.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του υπουργείου φωνάζοντας συνθήματα, ενώ ορισμένοι ανέβηκαν στο κτίριο και κρέμασαν πανό.

«Δικαίωμα τους ασφαλώς η διαμαρτυρία, αλλά είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να τηρεί με ουσιαστικό τρόπο τους πολεοδομικούς και περιβαλλοντικούς κανόνες στη χώρα μας» σχολίασε στην τηλεόραση του Σκάι ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα στη Χαλκιδική. Οι εργαζόμενοι δεν κινδυνεύουν. Η απασχόληση τους είναι απόλυτα διασφαλισμένη» πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης, συμπληρώνοντας: «Είμαστε υποχρεωμένοι να ασκούμε ελέγχους είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε τη νομιμότητα είμαστε αποφασισμένοι να προασπίζουμε το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον.»

Σχόλιο του ΠΑΣΟΚ

Σχετικά με τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Είναι πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική της πλήττει σοβαρά την προοπτική των επενδύσεων στη χώρα μας και οδηγεί τους εργαζόμενους στην ανεργία με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, όπου ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης ανακάλεσε αιφνιδιαστικά τις άδειες υλοτομίας του έργου.

Το τραγελαφικό είναι ότι μετά τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Τσιρώνης αναγνώρισε ότι κακώς ανακλήθηκαν οι σχετικές άδειες υλοτόμησης καθώς ήταν απόλυτα σύννομες.

Το παιχνίδι που παίζουν οι δυο υπουργοί – ο ένας τον ρόλο του κακού και ο άλλος του καλού- έχει αποκαλυφθεί πλήρως. Επιτέλους ας πάρουν ξεκάθαρη θέση και να πάψουν να διχάζουν για μικροκομματικές σκοπιμότητες τους πολίτες Χαλκιδικής.

Τους καλούμε να ασχοληθούν υπεύθυνα με την ανάπτυξη της χώρας με την αυτονόητη προστασία του περιβάλλοντος και με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.»

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου