ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι στα διόδια ενόψει Πάσχα: Τσουχτερά πρόστιμα, αστείες δικαιολογίες, drones και ελικόπτερα

ξεκίνησαν-οι-έλεγχοι-στα-διόδια-ενόψε-621437

Η αντίστροφη μέτρηση για το Πάσχα έχει ξεκινήσει και η Πολιτεία έχει καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμη να αποτρέψει τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, αλλά και ο,τιδήποτε θα επιβάρυνε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Μπλόκα έχουν στηθεί ήδη στα διόδια με τους αστυνομικούς να πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους.

Πάντως, οι εικόνες που καταγράφονται μέχρι στιγμής στην Ελευσίνα και Μάλγαρα δεν θυμίζουν σε καμία περίπτωση αντίστοιχες περιόδους προηγούμενων ετών. Στελέχη της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και Αστυνομικών Τμημάτων ελέγχουν όλα τα οχήματα, και ακόμη πιο εξονυχιστικά τα δικαιολογητικά μετακίνησης που επιδεικνύουν οδηγοί και επιβάτες.

«Οι έλεγχοι είναι αυστηροί όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη την επικράτεια. Περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στα μέτρα για το Πάσχα» αναφέρουν αστυνομικές πηγές. «Σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθήσουν να ξεγελάσουν την Αστυνομία, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια, εκτός από τα τσουχτερά πρόστιμα, υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξουν και ποινικές κυρώσεις», προσθέτουν.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται πως πολλοί πολίτες επιχειρούν να μετακινηθούν χρησιμοποιώντας διάφορες αφορμές και αστείες δικαιολογίες. Από συγκομιδή καρπών, κλοπές μέχρι… επίσκεψη σε υπηρεσίες και ιατρικές επισκέψεις.

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ

Τις επόμενες μέρες, και κυρίως όσο πλησιάζουμε προς την Μεγάλη Εβδομάδα, οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να είναι όλο και πιο εντατικοί και θα μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με εκείνους της περσινής περιόδου. Εκατοντάδες μπλόκα, ελικόπτερα και drones επιστρατεύονται προκειμένου να αποτραπούν οι άσκοπες διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μπλόκα κατά μήκος των εθνικών οδών, σε όλους τους παράδρομους καθώς στα λιμάνια και τα πορθμεία της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι οι θαλάσσιες μεταφορές δεν έχουν απελευθερωθεί.

Στο «στόχαστρο» της ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπουν και οι βεβαιώσεις για κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις. Και αυτό γιατί τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ότι έχουν… «φουντώσει» πολλοί χρησιμοποιούν διάφορες αφορμές και αστείες δικαιολογίες, από συγκομιδή καρπών, κλοπές μέχρι επίσκεψη σε υπηρεσίες και ιατρικές επισκέψεις.

Επίσης, η κυβέρνηση εξετάζει ακόμα και την πιθανότητα να καταργηθούν τέτοιες βεβαιώσεις που έρχονται μέσα από την ΕΡΓΑΝΗ, να κλείσει δηλαδή η ΕΡΓΑΝΗ για κάποιες ή όλες τις παραπάνω κατηγορίες. Μια ακόμα πιθανότητα είναι να γίνει καταγραφή και διασταύρωση των στοιχείων με την ΕΡΓΑΝΗ εκ των υστέρων. Οι αρχές θα συλλέξουν τα στοιχεία σε όσους χρησιμοποίησαν τέτοια έγγραφα και θα τα ελέγξουν μετά.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που οι βεβαιώσεις που επιδεικνύουν οδηγοί και επιβάτες είναι πλαστές ή «ύποπτες», υπάρχει η πιθανότητα, είτε άσκησης ποινικής δίωξης, είτε -το λιγότερο- «αναστροφή» και επιστροφή στο σπίτι.

Ποιοι εξαιρούνται

Εκτός των περιορισμών παραμένουν όσοι πρέπει να βγουν εκτός νομούς για τους εξής λόγους:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους εργασίας
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς
  • Μετακίνηση εκτός νομού για εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές που επιστρέφουν στη μόνιμη κατοικία τους

Σημειώνεται πως όσοι μετακινούνται για τους παραπάνω λόγους, θα πρέπει να φέρουν μαζί τους τις σχετικές βεβαιώσεις.

Αυστηροί έλεγχοι και εντός των τειχών

Οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. δεν θα περιοριστούν όμως στα διόδια, στο «στόχαστρο» θα παραμείνουν οι πλατείες και οι υπαίθριοι χώροι. Με «μπούσουλα» το σχέδιο που ακολουθήθηκε στην πλατεία Βαρνάβα, όπου αστυνομικές δυνάμεις επιτήρησαν την περιοχή, θα επιτηρούνται «επίφοβες» περιοχές για κορονοπάρτι. Σχετικές ανακοινώσεις και περαιτέρω διευκρινίσεις αναμένεται να κάνει κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος θα αναφερθεί εκτενώς στα μέτρα που θα ισχύουν μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.

Μητσοτάκης: Θα συνιστούσα να συμμορφωθούμε

Το πώς θα είναι τα πράγματα τα μέτρα και οι έλεγχοι τις ημέρες του Πάσχα, «περιέγραψε» και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη (22/4) στον ALPHA. «Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στην έξοδο από τις πόλεις, ειδικά στην έξοδο από την Αθήνα για το Πάσχα. Και τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά» είπε μεταξύ άλλων.

«Ας αναλάβουν όλοι το ρίσκο, για να θυμηθώ και μια φράση που ήταν της μόδας στον δημόσιο διάλογο. Θα συνιστούσα πραγματικά να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις της πολιτείας», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε «ήταν απαραίτητο να λάβουμε αυτή την απόφαση» για τον περιορισμό μετακινήσεων το Πάσχα, «για τον πολύ απλό λόγο ότι το επιδημιολογικό φορτίο στις μεγάλες πόλεις -ειδικά στην Αττική- είναι ακόμα υψηλό και θα υπήρχε ένας σοβαρός κίνδυνος να μεταφέρουμε τον ιό σε περιοχές με χαμηλότερη επιδημιολογική επιβάρυνση. Κατά συνέπεια, συνταχθήκαμε με τους ειδικούς και δεν επιτρέψαμε τις υπερτοπικές μετακινήσεις».

«Καταλαβαίνω ότι αυτό μπορεί να δυσαρέστησε κάποιους, πλην όμως ήταν το απαραίτητο μέτρο το οποίο έπρεπε να πάρουμε σε αυτήν τη συγκυρία για να προστατεύσουμε περιοχές οι οποίες έχουν πολύ λιγότερη επιδημιολογική επιβάρυνση», πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι μπορούμε να περάσουμε ένα Πάσχα ακόμα χωρίς να φύγουμε. Και εν πάση περιπτώσει από τις 15 Μαΐου θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις εντός της χώρας, αν κάποιος θέλει ντε και καλά να κάνει ένα Σαββατοκύριακο -που πολλοί το θέλουν, όλοι νομίζω το θέλουμε- ας περιμένει δύο εβδομάδες ακόμα», είπε.

[newsit.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου