ΕΛΛΑΔΑ

Γηροκομείο της φρίκης στα Χανιά: Τις διαθήκες των 68 νεκρών ηλικιωμένων ερευνά η αστυνομία

γηροκομείο-της-φρίκης-στα-χανιά-τις-δι-620289

Στις διαθήκες των 68 νεκρών ηλικιωμένων αναζητούν ενδεχόμενες απαντήσεις οι αστυνομικοί που εξετάζουν την βασιμότητα των καταγγελιών για τις συνθήκες θανάτου ηλικιωμένων σε γνωστό οίκο ευγηρίας των Χανίων. Πρόσωπο “κλειδί” για τις αρχές, ο γιατρός που υπέγραφε τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου με την ίδια αιτιολογία, αυτή της καρδιακής ανακοπής, όπως αναφέρει ο “Ελεύθερος Τύπος”.

Σε καταγγελίες που κάνουν λόγο ακόμη και για “βασανιστήρια” σε βάρος των τροφίμων και άθλιες συνθήκες διαβίωσης, έχουν προβεί συγγενείς των νεκρών, αμφισβητώντας αυτά τα πιστοποιητικά θανάτου, η δομή Φιλοξενίας ωστόσο απορρίπτει τους ισχυρισμούς, κάνοντας λόγο για “διασυρμό”, μέσω του εκπρόσωπου της, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν έχει διαπιστωθεί κάποια αξιόποινη πράξη.

Η έρευνα που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο επεκτείνεται σε 68 “μυστήριους”, όπως καταγγέλλεται, θανάτους τροφίμων που σημειώθηκαν στο εν λόγω Ίδρυμα Φιλοξενίας. Ο Εισαγγελέας Χανίων, όπως έγινε γνωστό έχει ζητήσει τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου των ηλικιωμένων όπου ως αιτία αναγράφεται η ανακοπή καρδιάς. Μόνο από το ληξιαρχείο Χανίων ζητήθηκαν, 24 φάκελοι από τον Ιανουάριο του 2020. Για την υπόθεση έκανε παρέμβαση και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας.

Το ενδεχόμενο να είχαν εκχωρήσει κάποιοι από τους 68 νεκρούς περιουσιακά στοιχεία σε ύποπτα πρόσωπα ή ακόμα και στο γηροκομείο εξετάζουν οι αστυνομικοί, που “ξεσκονίζουν” τα διαθήκες τους, αναζητώντας στοιχεία. Οι εισαγγελικές και οι αστυνομικές αρχές δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο οργανωμένου κυκλώματος εκμετάλλευσης ηλικιωμένων, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν κάποιο χειροπιαστό στοιχείο που να τους οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης Γεώργιο Σαμπαντσή δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου που κάνουν αναφορά στο επίμαχο θέμα. Παράλληλα, ο κ. Πλίωτας παρήγγειλε στον συνάδελφό του, να προχωρήσει στην κατά την κρίση του νόμιμες ενέργειες, ενόψει “της σοβαρότητας της φύσεως, κ.λπ. όσων εμπεριέχονται στα εν λόγω δημοσιεύματα”. Ακόμη, ο κ. Πλίωτας ζήτησε από τον κ. Σαμπαντσή να εποπτεύσει ο ίδιος του ανακριτικού έργου, όπως προβλέπει το άρθρο 32 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Κ.Π.Δ.).

Όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μετά από καταγγελία οικογένειας τροφίμου που έφυγε από τη ζωή πριν από περίπου έντεκα μήνες. Μάλιστα, η σοβαρότητα της υπόθεσης έγκειται από το γεγονός ότι προχθές με εισαγγελική εντολή πραγματοποιήθηκε εκταφή της σορού της γυναίκας στη Κίσσαμο προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτού της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν προκύπτουν κατάγματα ή κακώσεις των οστών ενώ εκκρεμούν τα ιστολογικά. Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης (cretapost) ανέφεραν χθες ότι “από άτομο του στενού οικογενειακού κύκλου της ηλικιωμένης, το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν κάποιοι εκ των υπαλλήλων άρχισαν να μιλάνε για καταστάσεις όχι και τόσο… ρόδινες εντός του γηροκομείου”.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πολύ κοντινό πρόσωπο της γυναίκας είπαν ότι η γυναίκα, που πέθανε εντός του οίκου ευγηρίας, έπαθε ουρολοίμωξη, ανέβασε πυρετό και ότι από ένα σημείο κι έπειτα, η υγεία της παρουσίασε βελτίωση, μετά και την αγωγή που της χορηγήθηκε. “Ωστόσο από τον στενό οικογενειακό κύκλο μιλούν για πτώση από το κρεβάτι, ότι είχε αιμορραγία και την άφησαν ουσιαστικά να πεθάνει. Ακόμα πιο ανατριχιαστικές είναι οι πληροφορίες, ότι την έδεναν”. Πληροφορίες, μάλιστα ανέφεραν ότι για τον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας είχε γίνει καταγγελία στον εισαγγελέα πριν από 10 περίπου χρόνια, ωστόσο η υπόθεση είχε μπει τότε στο αρχείο.

“Ανυπόστατες καταγγελίες”

“Όλα είναι ψέματα. Πρόκειται για έναν εκβιασμό ο οποίος ξεκίνησε από πρώην υπαλλήλους που απολύθηκαν από τη δομή επειδή δεν είχαν σωστή συμπεριφορά” ανέφεραν χθες στον “Ελεύθερο Τύπο” από τον Οίκο ευγηρίας. “Δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά. Οι υπάλληλοι αυτοί, ζητούσαν χρήματα, δεν τα δώσαμε και άρχισαν να μας εκβιάζουν. Άλλωστε, στην εκταφή που έγινε δεν βρέθηκαν ίχνη κακοποίησης στην ηλικιωμένη δεν έδειξε τίποτα απολύτως, ούτε μια γρατζουνιά”.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο εκπρόσωπος του γηροκομείου. Ο ίδιος κάνει λόγο για “διασυρμό με νοσηρό μένος και δόλιους στόχους”. Όπως σημειώνει “ούτε ποινική δίωξη έχει ασκηθεί, ούτε Αστυνομικό Δελτίο έχει εκδοθεί, ούτε ευρήματα κακοποίησης διαπιστωθήκαν, στη γενομένη (22-4-21) εκταφή πρώην τρόφιμου του Γηροκομείου”. Ενώ προσθέτει ότι στις 22-3-21 διενεργήθηκε στις εγκαταστάσεις του Γηροκομείου από υπερεικοσαμελή ομάδα εισαγγελέα, αστυνομικών, Ιατροδικαστών, υγειονομικών, αιφνιδιαστικός έλεγχος, “χωρίς να διαπιστωθεί καμιά αξιόποινη πράξη, ούτε να συλληφθεί ουδείς”.

Το Γηροκομείο, αναφέρει ο εκπρόσωπός του λειτουργεί “νόμιμα από του έτους 2009 και τακτικότατα, όπως επιβάλλεται, υποβάλλεται στον έλεγχο του κράτους (Υγειονομικό, κλπ). Οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στα Τσικαλαριά Χανίων αποτελούν κόσμημα για τον τόπο. Στην επιχείρηση αυτή χορηγήθηκε αρχικά άδεια για 16 κρεβάτια και σήμερα ισχύει άδεια του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων για 47 κρεβάτια. Απασχολούνται επί 24ωρου βάσεως περίπου 20 νοσηλευτές, δύο γιατροί, και οι δύο συνιδιοκτήτριες. Κανένα κρούσμα κοροναιού, (ιδ αντίστοιχα στην Αθήνα κλπ), καμία παράβαση της νομοθεσίας”.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου